
Mardin, Mezopotamya Ovası’nı hakim bir tepeden selamlayan Mor Mihail Kilisesi (Burç Manastırı), Süryani Kadim İnanışı’nın simge yapılarından bir tanesidir.
Mardin’in mistik dokusunu yaşayacağını harika bir mekânı daha keşfetmeye hazır mısınız? Bu kilise hala ibadete açık olsa da pek çok turistin bilmediği bir yerdir. Konumu itibarıyla bir nebze geri planda kalsa da Mor Mihail Kilisesi Mardin’de görülmeye değer yerler arasındadır.
Kısa bilgi: Doğu bölgesinin taçsız kralı Mardin‘e kadar gelmişken, buradaki kısıtlı zamanınızı eşsiz kılacak; Mardin gezilecek yerler listemizi de mutlaka bir göz atın.
Mor Mihail Kilisesi (Burç Manastırı) Kısa Tarihi

Mor Mihail Kilisesi ve kiliseyi sınırları içerisinde bulunduran Burç Manastırı, Mardin’in Mezopotamya tarafına bakan yakasında bulunmaktadır. Süryani Ortodoks Kilisesi’ne bağlı olan bu mabet 4. yüzyılda inşa edilmiştir.
Tarihi hakkında detaylı bilgilere ulaşmak güç olsa da Mor Mihail Kilisesi bir dönem okul olarak hizmet vermiştir. Kırklar Kilisesi olarak bilinen Mor Behnam Kilisesi’nde bulunan Süryani Kadim Okulu, 1919 yılında kapatıldığında okul Mor Mihail Kilisesi’ne taşınmıştır. Ancak kilisenin konumu ve ulaşım zorluğu nedeniyle 1928 yılında kilisenin okul olarak kullanımına son verilmiştir.
Günümüzde kilise olarak faaliyetini sürdüren Mor Mihail Kilisesi’nin çevresi kiliseye ait olan ağaçlarla çevrili bir alandır. Süryani Kadim İnanışı tarafından inşa edilen ve şehrin içerisinde olmayan hemen her yapıda benzer özellikleri gözlemlemek mümkündür. Nitekim Deyrülzafatan Manastırı da benzer şekilde etrafı ağaçlarla çevrili bir mabet olarak bilinmektedir.
Mor Mihail Kilisesi Yapısal Özellikleri

Mardin’in en özel yapılarından bir tanesi olan Mor Mihail Kilisesi, sarı kesme taştan inşa edilen bir yapıya sahiptir. Bir adet çan kulesi ve ibadethane şeklinde tasarlanan kilisenin çok büyük olmayan bir de avlusu vardır. Hemen her Süryani Kilisesi’nde olduğu gibi avluda 3 adet mezar bulunmaktadır. Bu mezarlar kiliseye adını veren Mor Mihail, Mor Mihail’in kız kardeşi ve Mor Mihail’in Öğretmeni Aziz Mor Yusuf’a aittir.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Giriş ücreti: Kiliseye girişler ise ücretsizdir.
Ziyaret saatleri: Kilisenin belki de kimse tarafından bilinmiyor olmasının nedeni çoğunlukla kapalı olmasıdır. Buraya gelen turist kafileleri olmadığı gibi çoğu seyahat sever kapıdan dönmek zorunda kalır. Diğer kiliselerden farklı olarak şehrin çok içinde yer almaması nedeniyle çoğu zaman kapalıdır. Bu nedenle de Mor Mihail’e gündüz saatlerinde giderek şansınızı deneyebilirsiniz.
Mor Mihail Kilisesi (Burç Manastırı) Ulaşım Bilgileri
Nerede?: Şehrin en sakin ve köşede kalmış noktalarından bir tanesinde bulunan Mor Mihail Kilisesi’ne ulaşım aslında çok zor değildir.
Nasıl gidilir?: Bu kiliseye ulaşım için iki farklı yol bulunmaktadır. Mardin şehir merkezinde bulunan 21 Kasım Şehir Stadyumu’ndan doğu tarafına doğru ilerleyerek İtfaiye Merkezi’nin az ilerisinden aşağıya doğru sapan yolu takip etmelisiniz. Kasımiye Medresesi’ne ulaşmanızı sağlayan bu yolu takip ederek 1,3 km ilerlemelisiniz. Yolun bir ara yol olması nedeniyle bir nebze çukurlu olabileceğini hesaba katarak buraya ulaşmalısınız.
Ulaşım için bir başka seçeneği tercih etmek istiyorsanız şehrin doğusunda yer alan Eski Hastane tarafından Yenişehir istikametine doğru ilerlemelisiniz. Yaklaşık 2,5 km ilerledikten sonra Muhammed Zırrar Asri Mezarlığı’nın hemen yanından sol kısımda bulunan yola sapmalısınız. Yaklaşık 500 metre ilerlediğinizde Mor Mihail Kilisesi sizi karşılayacaktır.