Van’ın Muradiye ilçe merkezine 8, Van il merkezine ise 80 kilometre uzaklıkta bulunan ve adını Sultan IV. Murat’ın Bağdat seferi sırasında burada konaklaması ile alan Muradiye Şelalesi yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi.

Kısa Bilgi: Ayrıca Türkiye’de görülmesi gereken yerler ve Türkiye’deki Şelaleler için oluşturduğumuz gezi listelerimize de göz atabilirsiniz.

Muradiye Şelalesi Gezi Bilgileri

Adını Osmanlı Padişahı IV. Murat’tan alan Şelale, Van’da gezilmesi gereken yerler listenizde muhakkak olması gereken güzellikte bir doğa harikasıdır.  Padişahın Bağdat seferine çıktığı sırada burada konaklaması sonucu şelaleye bu isim verilmiştir.

Bend-i Mahi çayı üzerinde yer alan şelalenin kaynağı Tendürek Dağı’dır. Bu çay üzerinde değişik yerlerde irili ufaklı birçok şelale bulunsa da en büyüğü bu şelaledir. Suyun yaklaşık 18 metre yükseklikten döküldüğü şelale, 4 mevsim farklı bir görsel şölen sunuyor. Bahar aylarında suyun oldukça çok ve hızlı akışı kış mevsiminde yerini don oluşumuna bırakıyor. Yaz aylarında ise şelale etrafı mangal ve piknik severler tarafından dolup taşıyor.

Muradiye Şelalesinin 1 kilometre kadar aşağısında tarihi bir köprü bulunur. Şeytan köprüsü adı verilen bu köprü çok dar bir mimari yapıya sahip olup çayın üzerinden çevre köylere geçmeyi sağlamaktadır. Dar ve adım attıkça sallanan bu köprüde yürümek gerçekten cesaret istiyor. Alttan gürül gürül akan Bend-i Mahi çayını görüp yukarıda sallanan bir köprü üzerinden karşıya geçmek (hele ki köprü üstü kalabalıksa) çok çok delice bir şey. Korkmam ben yaparım diyenlerdenseniz cesaretinizden dolayı şimdiden tebrikler.

Muradiye Şelalenin her iki tarafı da ayrı bir güzelliğe sahip ve mangal severlere şelale manzaralı mangal-piknik yapma olanağı sunuyor. Yeşillikler içiresinde, su sesi eşliğinde ve doğa ile baş başa bir piknik bütün stresi ve yorgunluğu atmaya birebir. Ayrıca, şelale çevresinde giderebileceğiniz bir bakkal dükkanı ya da yemek yiyebileceğiniz bir lokanta da bulunuyor. Lokantanın tava kavurmasının oldukça meşhur olduğunu ve tadına bakmak isterseniz 3 saat öncesinden sipariş vermeniz gerektiğini hatırlatalım.

Tüm bu güzellikleri ile yerli ve yabancı turistlerin son zamanlarda gözde tatil noktası haline gelen şelale turizme beklenen hizmeti verememesi üzerine Muradiye Belediyesi tarafından bir düzenleme çalışmaları başlatılmıştır.  Hazırlanan proje kapsamında içerisinde yürüyüş yolları, aydınlatmalar, peyzaj, spor ve oyun alanları, restoran, tiyatro gösterisi için amfi, kamp alanları ve yöresel ürün satış noktasının yer alacağı bir merkez inşasına başlanmıştır. 75 dönüm alan üzerinde hayata geçirilecek ve yaklaşık 4,5 milyon lira kaynak harcanarak hizmete sunulacak projenin ekim ayının ilk haftasında da tamamlanması öngörülüyor.

Giriş Ücreti: Şelale ve çevresi yeni bir yapılandırma içinde olduğundan şimdilik her hangi bir ücret alınmamaktadır.

Muradiye Şelalesi Nerede? ve Nasıl Gidilir?

Muradiye Şelalesi Ulaşım
Muradiye Şelalesi Ulaşım

Adres: Van’ın Muradiye ilçesi, Bend-i Mahi Çayı üzerindedir.

Özel araç ile ulaşmak isteyenler; Van-Erciş karayolunda Erciş istikametinde yaklaşık 60 kilometre gittikten sonra sağda Muradiye Şelalesi tabelasından dönüp 20 kilometre daha ilerleyerek Şelaleye ulaşabilirler.

Toplu taşıma ile ulaşmak isteyenler; ise Van merkezde bulunan ilçe terminalinden kalkan Muradiye arabaları ile bir saat süren bir yolculuk sonunda ulaşabilirler.