Nuruosmaniye Camii – Fatih / İstanbul
Eşsiz eserlerden biri olan Nuruosmaniye camii nerede?, buraya nasıl gidilir? ve sizlere buranın tarihi ve mimarisi hakkında bilgiler vereceğiz. Osmanlı devletinin klasik mimari anlayışından farklı Barok tarzı yapılmış bu Nuruosmaniye Camii’nin inşasına I.Mahmut zamanında başlanmışsa da tamamlanışı III.Osman döneminde olmuştur.
Camii Mustafa Ağa ve Simon kalfa tarafından inşa edilmiştir. Camii’ye camiye ek olarak çeşme, imaret, medrese, hünkar mahfili ve kütüphaneden oluşan bir külliye yer almaktadır.
Caminin medresesi şimdilerde yatılı kuran kursu olarak kullanılmaktadır. Caminin kubbesinde Nur süresinin 35. Ayeti olan “Allah göklerin ve yerin nurudur.” ayeti ve kubbe kemerlerinde Fetih suresi yer almaktadır.
Nuruosmaniye Camii’nin Mimari Yapısı
Batı mimarisinin ilk yansımalarının görüldüğü dönemde inşa edilen ve Osmanlının en büyük kubbelerinden ( 26 m çap ) birine sahip olan camii, eteğinde bulunan 32 toplamda ise 174 penceresiyle Osmanlının en ferah ve en aydınlık camileri arasında yerini almaktadır. Mihrabının iki yanına yerleştirilmiş döner terazi sütunlar cami dengesini sağlarken caminin muhteşem bir akustik düzene sahip olduğunu fark etmemek mümkün değildir. Camii “C” ve “S” biçimindeki kemerleri, iki şerefeli iki minaresiyle, 12 sütun üzerine yerleştirilmiş 14 kubbesiyle, taş alemleriyle (camilerde genelde kurşun alem kullanılır.) ve “U” biçimindeki çok köşeli avlusuyla göz doldurmaktadır. Caminin iç avlusunda şadırvan yoktur fakat dışarıdaki abdesthaneler ihtiyacı yeterince karşılayacak düzeydedir.
İki çıkışı bulunan dış avlu Cağaloğlu ve Çemberlitaş arasında bir geçiş koridoru olarak kullanılır. Kapalı çarşı gibi İstanbul’un en işlek bölgelerinden birinde bulunan camii Hoca Sadettin’in hanımı Fatma Hanım mescidinin yerine inşa edilmiştir. Camii türbesinde III.Osman’ın validesi Şehsuvar Sultan ile bazı şehzadeler yatmaktadır.
Nuruosmaniye Camii’nin Kütüphanesi
Nuruosmaniye denilince değinilmeden geçilemeyecek konulardan biri de caminin kütüphanesidir. İki katlı bir yapıya sahip olan barok tarzı kütüphanede I.Mahmut ve III.Osman’ın da kitaplarının bulunduğu 7000’den fazla yazma ve matbu eser vardır. Kütüphanenin 40 kişilik bir okuma salonu bulunur. Şimdilerde üst katı hala kütüphane olarak hizmet verse de alt katında çeşitli dükkanlar bulunmaktadır.
Nuruosmaniye Camii’nin Restorasyonu
Cami Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılında restorasyona alınmıştır. Çalışmalar esnasında caminin altında Yerebatan Sarnıcına benzeyen 19 ayrı sütundan oluşan ve bugün hala işlevini gören bir su terazisinin de bulunduğu bir sistem olduğu anlaşıldı. Vakıflar Genel Müdürü bu bölümün müze olarak da kullanılabileceğini ifade etmiştir. 2014 itibariyle restorasyonu tamamlanmıştır.
Nuruosmaniye Cami Fotoğrafları
Nuruosmaniye Cami Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Nuruosmaniye Kütüphanesi Nuruosmaniye Camii Avlusu – Fatih / İstanbul
Telefon: 34440 Eminönü Tel: (0212) 527 20 04
Nasıl gidilir: Nuruosmaniye Fatih’te bulunduğu bölgeye adını vermiştir. Camiye tramvayla Kapalı Çarşı durağında inerek ulaşabileceğiniz gibi büyükşehir belediyesinin resmi web sitesine bakarak hangi otobüslerin Nuruosmaniye Cami Durağına gittiğini öğrenebilirsiniz.Konum için tıklayın.