Pasaport İzmir Kısa Tarihi ve Nasıl Gidilir?
İzmir dertlisinin derdini denize bıraktığı Pasaport İzmir, sevgililerin mutlu süreçlerini evlilik teklifleri ile taçlandırdığı, yalnızların kendilerine sıcak arkadaşlıklar kurduğu ve daha birçok insana ait olanın samimi şekilde yaşandığı Pasaport, Osmanlı dönemindeki ticari hareketliliğini yoğun insan trafiğine bıraktı denilebilir.
Hafta sonlarının gezi planları içerisinde yer edinen Pasaport İskelesi, gün doğumunun ve batımın en iyi şekilde seyredilebildiği nadir noktalar arasında bulunur. Ayrıca, eşsiz bir deniz havası almak isteyenlerin de ilk durakları.
İzmir Kordon boyunca ilerlenirken renkli zemin taşları, sapsarı tarihi binası, kafeleri, martıları, vapur sesleri ile karşılaşılan yerdeyseniz, oturup İzmir’i dinlemelisiniz…
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Pasaport İskelesi
Osmanlı döneminde liman olarak kullanılan ve Levantenlerin yoğun şekilde çalıştığı bölüm şimdinin gümrük işleri binası olarak kullanıma devam ediliyor. Ancak liman eski hareketliliğini Alsancak açıklarındaki bir noktaya taşıdı ve Kordon boyunca ilerleyen lebi derya İzmirlilere kaldı.
Daha önce limana yanaşan gemiler ve bunların yarattığı trafik nedeniyle İzmir Körfezini seyre dalmak pek de mümkün değildi; veya çok da zevk verici bir durumu ifade etmezdi. Çünkü tüm körfezi kaplayan gemi trafiği oldukça kötü bir görünüm arz ederken, insanların da denizden yararlanma hakkını gasp edici mahiyete sahipti.
Ancak limanın yeri değişince hem kordon canlılık kazandı hem de körfezde büyük gemiler yerine nostaljiyi ve martı sesleri demek olan vapurlara kaldı.
Pasaport İskele üzerinde birçok manzara ile karşılaşmak mümkündür. Sabah programı çekimi yapan bir televizyona, kendisini balık tutmaya adayan emekli dayılara, çimlere uzanan sevgililere, bir evlilik teklifi konseptine, canlı müzik eğlencesine, kendi yeteneklerini sergileyen akrobatlara ve daha fazlasına rastlamak mümkün.
İskele boyunca ilerleyen kafelerde çay, simit veya boyoz ile kahvaltı yapabilir, akşam yemeği için de İzmir’in deniz mahsulü lezzetleri tadılabilir. Konak Pier’den Pasaport bölümüne kadar iskele olarak geçer ve Konak Pier, bölgenin en çok ziyaret edilen alışveriş merkezleri arasında yerini alır.
Ancak eskiden burasının bir balık hali olduğunu da not edelim. Osmanlı döneminden kalma liman, daha sonra balık haline, ondan sonrasında ise, alışveriş merkezine dönüşmüştür.
Pasaport İzmir’de Görülecek Yerler
Pasaport İskele ve çevresinde görülebilecek birden fazla tarihi bina ve yapı var. Ancak genel olarak iskeleye gelenler, deniz manzarasından çok fazla etkilenir ve Pasaport’un etrafındaki yer alabilecek tarihi binaları pek fazla radarına almaz.
Zaten Pasaport’un sapsarı binasının konumu insanların ilgisinin çekmeyi çok iyi başarır ama İzmir’in iskele tarafındaki tek tarihi zenginliği bu bina değildir. Bölgedeki Kantar Polis Karakolu’nun yeri de Osmanlı’dan kalma yapıdır. Ayrıca, Denizcilik İşletmesi’nin yer aldığı konak da Osmanlı dönemine aittir.
Pasaport İskelesi Kısa Tarihi
Gelelim iskelenin yapımı ile alakalı tarihe… 1876’da Fransız bir şirket tarafından inşa edilen yapı, Osmanlı – özel teşebbüs ortaklığı ile işletildi ve liman idari işlerinin yürütüldüğü bir merkez gibi kullanıldı.
Yaklaşık sekiz gemilik filosu ile İzmir’e yakın limanlar arasında hizmet verdi. Şimdilerde ise, gümrük işleri ile alakalı idari işlemlerin takip edildiği ve yapıldığı bir konumda yer alıyor. Tarihi dokusunu aynen korunarak, günümüze denk gelen Pasaport bugün İzmir’in sembolleri arasında.
Pasaport İzmir’e Nasıl Gidilebilir?
Adres: Akdeniz, Pasaport İskelesi, Pk: 35210 – Konak / İzmir
Nasıl gidilir?: Pasaport İzmir’e gitmek için Bornova ve Halkapınar taraflarından metroya binilir ve Konak’a gelinir. Kordon’dan Kıbrıs Şehitler caddesi tarafına yürünerek, 10 dakikaya Pasaportta gelinebilir. Gaziemir ve Torbalı gibi yerlerden gelmek için İZBAN kullanılır ve Halkapınar’dan metroya aktarma yapılır; Konak yönüne binilir. Konum bilgisi için tıklayın.