Pasaport Nedir? Pasaport Nasıl Alınır? & Gerekli Evraklar
Günümüzde gelişen teknoloji ve ulaşım kolaylıkları sayesinde artık en uzaktaki ülkelere bile birkaç saatlik yolculuğun ardından ulaşım sağlanabiliyor. Hal böyle olunca yurt dışı gezilerinde de ciddi anlamda artış olduğunu söyleyebiliriz. Eğer sizler de yurt dışı gezisi düşünüyorsanız ve farklı kültürlerle tanışmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk işlem hemen bir pasaport çıkartmak olacak. Pasaport çıkarmak için ne yapmak gerekir, hangi adımları izlemek gerekir? Bu yazımızda sizlere pasaport ile ilgili bilinmesi gerekenler hakkında bilgi vermek istiyoruz.
Pasaport nedir?
Uluslar arası platformda geçerli olan kimlik belgesidir. Defter şeklinde olan pasaport, gitmiş olduğunuz ülkelere giriş çıkış tarihlerini kayıt altına almaya yarar. Yurt dışı tatiline çıkmak için para ne kadar önemliyse pasaport da aynı şekilde en değerli belgedir.
Kaç çeşit pasaport vardır?
Hali hazırda kullanılmakta olan 4 çeşit pasaport vardır. Bunlar; Umuma Mahsus, Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport’lardır. Yurt dışı gezisine çıkmak için Umuma Mahsus Pasaport sizler için yeterli olacaktır.
Pasaport ücretleri ne kadar?
Her sene Maliye Bakanlığı’nca açıklanan pasaport ücretleri Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girer. 2024 yılı Harçları ise şu şekilde:
Defter Ücreti: 793 TL
6 Aylık Ücreti: 1535 TL
1 Yıllık Ücreti: 2395 TL
2 Yıllık Ücreti: 3912 TL
3 Yıllık Ücreti: 5557 TL
4 – 10 Yıllık Ücreti: 7832 TL
Yukarıda yazan tüm ücretlere defter ücretini de eklemeyi unutmayınız.
Pasaport başvurusu nasıl yapılır?
Her vatandaşın pasaport alma hakkı vardır. (Mahkeme kararıyla engellenmemişse). Pasaport başvurusuna geziye çıkmadan en az 1 ay önce başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Belli dönemlerde yaşanan yoğunluklardan dolayı pasaportun teslim süresi 15 güne kadar uzayabilmektedir.
- Başvuru için bulunduğunuz yerdeki İl – İlçe Emniyet Müdürlükleri’nde bulunan Pasaport Şube’ye başvurmanız gerekmektedir.
- Başvuruyu bizzat kendiniz yapmanız gerekmektedir.
- Başvuru işleminden önce Vergi Dairesi’ne ya da anlaşmalı bankalara pasaport harç bedelinin ödenmesi gerekmektedir.
Pasaport Başvurusu için gerekli evraklar
- Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi (Sürücü Belgesi kabul edilmemektedir)
- 2 adet 5×6 cm ebatında arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf
- Ödemiş olduğunuz Pasaport Harç Bedeli’nin dekontu (6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık vb)
- Ödemiş olduğunuz Pasaport Defter Ücreti’nin dekontu
- Varsa eski pasaportunuzu da götürmeniz gerekmektedir.
Pasaport almadan önce nelere dikkat etmek gerekir?
Başvuru bulunurken en az 1 yıllık almanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü pek çok önemli ülke (Schengen Vizesi isteyen ülkeler, İngiltere, Amerika) pasaport geçerlilik süresinin en az 6 ay olmasını zorunlu kılmıştır. Dolayısıyla bu durumu göz önünde bulundurmanızı istiyoruz.
Pasaport aldıktan sonra nelere dikkat etmek gerekir?
- Her sayfa numaralandırılmıştır. Sayfaları hiçbir şekilde yırtmayınız, zarar vermeyiniz.
- Yağmurlu havalarda ıslatmamaya özen gösteriniz. Aşırı sıcak yada soğuklardan koruyunuz. Çünkü içinde bulunan çip bu durumdan zarar görebilir.
- Süresi dolmamış olsa bile fazla yıpranmışsa, gittiğiniz ülkelerdeki görevliler sizi ülkeye sokmayabilir. Bu yüzden pasaportunuzu güvenli şekilde muhafaza ediniz.
- Her ne suretle olursa olsun süresi dolan pasaportlarınızı atmayınız. Yeni pasaport çıkarırken görevlilere teslim ediniz. Ayrıca eski pasaportunuz, vize başvurusunda bulunurken siz farkında olmasanız bile işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır.
Pasaport kaybolursa ya da sayfaları dolarsa ne yapmak gerekir?
- Umuma mahsus pasaportlar 60 sayfadan oluşmaktadır. Pasaport süreniz daha dolmamışsa ve siz de sayfaların hepsini doldurmayı başarmışsanız pasaportunuzu yenilemeniz gerekmektedir. Çünkü vize isteyen ülkeler, giriş için en az 2 sayfanın boş olmasını talep ederler.
- Yurt dışında iken pasaportunuzun başına bir iş gelecek olursa en kısa süre içinde Türk Temsilcilikleri’ne (Başkonsolosluk, Konsolosluk, Elçilikler vb) başvurunuz. Polis Merkezine giderek onların sizi yönlendirmesini de isteyebilirsiniz.