Pera Müzesi | Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücreti – İSTANBUL
Pera Müzesi 2005 yılında açılan bu müzeyi, kültür ve sanat alanında hizmet vermek isteyen Suna ve İnan Kıraç Vakfı kurmuştur. Müzenin bulunduğu binanın tarihi 1893 yılına dayansa da, bina 2005’te cephesi korunarak yeniden yapılandırılmıştır. Bünyesinde barındırdığı dört koleksiyonuyla kültürel ve tarihi eserleri gelecek nesillere miras bırakmayı amaç edinerek yapılan müze, ülkemizde kendi alanındaki ihtiyacı büyük ölçüde karşılamaktadır.
Pera Müzesi Hakkında Bilgiler
Dünyaca ünlü olan sanatçıların eserlerini bizlere ulaştırmasıyla, sanatseverlerin ilgisini çekip sevgisini kazanmayı başarmıştır. Yıl içerisinde birçok ulusal ve uluslararası etkinliğe sahiplik yapan Pera Müzesi, eğitim ve sanat kurumalarıyla da bağlantısını sıkı tutup, genç sanatçıların ihtiyacı olan desteği karşılamak için çalışmalarına devam etmektedir.
Ayrıca bünyesinde barındırdığı Pera Film ile müze ziyaretçilerine film hizmeti de sunmakta. Günümüzde çağa uygun bir müze-kültür merkezi olarak hizmet veren Pera Müzesi’ne gitmediyseniz, yakın zamanda gitmenizi öneriyoruz.
Müzede Bulunan Koleksiyonlar
Oryantalist Resim Koleksiyonları: Kendi alanında ülkemizde bulunan en zengin koleksiyonlardan biri olan Oryantalist Resim Koleksiyonu, 17. yy ile 20. yy başlarına kadar olan dönemdeki, Avrupalı ressamlar tarafından yapılan Osmanlı ve Türkiye coğrafyasının anlatıldığı resimleri barındırır. Ayrıca Osmanlı’daki sanatçıların da önemli eserleri koleksiyonda yer kendine yer bulmuş. Osman Hamdi Bey’in eseri, meşhur Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu da burada yer almaktadır.
Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu: 1980’li yıllarda oluşturulmaya başlanılan bu koleksiyon da, kendi alanında ülkemizin en zengin ve en kapsamlı koleksiyonudur. Günümüzde sekiz binden fazla eser barındıran koleksiyonda, çok eski çağlardan günümüze kadar gelen ağırlık ve ölçü aletleriyle birlikte birçok mesleki nesne yer almaktadır. Anadolu kültür tarihine ışık tutan bu koleksiyon, zamanla müzenin en ilgi çekici koleksiyonlarından biri haline gelmiştir.
Eski İstanbul Fotoğrafları Koleksiyonu: Fotoğrafların yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladığı 19. yy ile 20. yy arasındaki dönemi kapsayan bu koleksiyonda, birçok ünlü ve amatör fotoğrafçının eseri yer almakta. 7 bine yakın fotoğraf bulunan koleksiyonu incelerseniz, İstanbul’un eski halini görüp o dönem ile ilgili daha gerçekçi fikirlere sahip olabilirsiniz.
Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu: Koleksiyonu oluşturan eserler, Kütahya çiniciliği hakkında fikir vermek için hazırlanmıştır. Yine 1980’lerde oluşturulmaya başlanan bu eser de, günümüzde oldukça zengin hale gelmiştir.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti: 2024
Ziyaret Saatleri: Pazartesi günü kapalı olan müze, salı ve cumartesi günleri arasında saat 10 ile 19, pazar günü ise 12 – 18 saatleri arasında açıktır.
Pera Müzesi’nde cuma günleri “uzun cuma” olarak adlandırılır ve saat 18 ile 22 arasında
Müze dini bayramların ilk günü ise ziyarete kapalıdır.
Giriş Ücreti: Tam ücret 100 TL. İndirimli ücret ise 50 TL. 12 yaş üzeri öğrenciler, öğretim görevlileri ve 60 yaş üstü kişiler indirimli fiyatlardan yararlanabilir.
10 kişi ve daha fazla gelimlerde ücret kişi başı 50 TL’dir.
Genç Çarşamba: Öğrenciler çarşamba günü müzeyi ücret ödemeden ziyaret edebilir.
Ayrıca engelliler ve ona refakat eden bir kişi ile 12 yaş altı çocuklardan para alınmamakta.
Pera Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Meşrutiyet Cad. No: 65 Posta Kodu:34443 Tepebaşı – Beyoğlu / İstanbul
Telefon: 0(212) 334 99 00
Nasıl Gidilir?: TRT binasının arka tarafında bulunan müze, Tepebaşı durağına oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır. Tepebaşı durağında inip, TRT binasının arka tarafına doğru giderek müzeye ulaşmanız mümkün. Taksime gelen otobüslerin birçoğu Tepebaşı durağından geçiyor.
Metro ile gelmek isteyenler ise Şişhane metro durağında inip, yürüyerek müzeye ulaşabilir. Ancak daha kısa yürüme mesafesinde olduğu için Tepebaşı durağına gelen otobüslerden birine binip müzeye ulaşmanızı tavsiye ederiz.