Pergamon Antik Kenti | Tarihi, Ziyaret ve Giriş Ücreti
Ege Bölgesi’nde yer alan antik kentlerden biri olan Pergamon Antik Kenti, Dikili gezilecek yerler yakınlarında bulunan İzmir‘e bağlı Bergama ilçesindedir. Bu görkemli yerleşim bölgesi Helenistik Dönem’e kadar uzanmaktadır.
Milattan önce 150 yıl boyunca Pergamon Krallığı’nın başkenti olarak yer almıştır. Eski dönemde Kuzeybatı Anadolu taraflarında önemli bir merkez olduğu bilinmektedir.
Antik kentin adı bir söylentiye göre, Teuthrania kralını öldürdükten sonra kenti ele geçiren kahraman Pergamos’tan gelmektedir. Başka bir söylentide ise Teuthrania kralı olan Grynos’un savaş sırasında ondan yardım istediği, kazanılan zafer sonrasında da kurulan iki kente kendisinin ve Pergamos’un adını verdiğidir.
Pergamon Antik Kenti UNESCO tarafından 2011 senesinde Dünya Mirası Geçici Liste içerisine eklenmiş, 2014 senesinde de Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir.
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Pergamon Antik Kenti Tarihi & Arkeolojik Araştırmaları
Bergama medeniyet tarihinde en eski yerleşim alanlarından biri olan Pergamon, doğu-batı yönünde uzanmış olan vadinin ortasında yer almaktadır. Yapılan araştırmalar sırasında şehrin göçebe halkların geçtiği güzergah olduğu ve tarihinin Tunç çağına kadar uzandığı düşünülmüştür.
M.Ö 4. Yüzyıldan kalma yazılı belgelerde bu şehrin adı geçmektedir. Pergamon antik kenti tarihi kalıntıları Alman mühendis Carl Humann tarafından, 1870 yıllarında demiryolu döşenmesi sırasında bulunmuştur. Bergama kazıları sırasında Zeus Sunağı bulunmuştur. Helenistik döneme ait heykeltıraşçılığı en iyi şekilde yansıttığı düşünülen Zeus Sunağı, Zeus’un adına yapılmış olan bir anıt olarak tarihe geçmiş durumdadır.
Şimdiki zamana kadar çeşme, suyolu, tiyatro alanı, meydanlar, ticari merkezler, saray ve kütüphane gibi mimari yapılar deformasyona çok uğramadan ulaşmıştır. Roma döneminde çok önemli bir metropol olarak rol alan kentte Bizanslar, Selçuklular en son da Osmanlılar hüküm sürmüştür.
Pergamon Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bergama gezilecek yerler arasında ilk sırada yerini alan Pergamon, yıllar boyunca gelişen kültürlerle birlikte Bergama adına dönüşmüştür. Pergamon, “Korunaklı kale” anlamını taşımaktadır. Günümüze kadar ulaşmış saray, kütüphane ve tiyatroların bulunduğu bölge kentin yönetim merkezini oluşturmaktadır.
Tepenin en uç noktasında bulunan Akropol görkemli bir manzaraya sahiptir. Zaman zaman yükseklik korkusu olan kişileri ürkütse de bu muhteşem görüntü karşısında herkesi kendisine hayran bırakıyor. Akropol tepesi 330 metre yüksekliğindedir.
Kent içerisinde papirüsün ihracatı durdurulduğu zaman dönemin bilim adamları tarafından oğlak, kuzu gibi kurutulmuş hayvan derileri kullanılarak kullanışlı, ince ve dayanıklı parşömen üretilmiştir. Parşömenin üretimiyle birlikte dönemde yazılı eserler de artmıştır ve gelecek nesillere bilgiler aktarmıştır. Pergamon Kütüphanesi, Helenistik Dönem’e ait olan 200.000 adet yazılı eserle dönemin en büyük ikinci kütüphanesidir.
Pergamon Antik Kenti Yerleşim
Akropol kutsal alanı içerisinde yer alan Traian (Trajan) Tapınağı, 125 yılında Roma İmparatoru Hadraianus aracılığıyla bir önceki imparator Trajan adına yaptırılmıştır. Ölen imparator Traianus’a ait külleri, imparator Hadraianus Roma’ya götürdüğünde tören düzenlemiştir. Sonrasında da kendisini ve Traianus’u tanrılaştırır. Traian Tapınağı üç yanı galerilerle çevrili ve ihtişamlı bir görüntüye sahiptir.
Bergama Akropol içerisinde bulunan özel yapılardan biri de tiyatro alanıdır. Dünyanın en dik tiyatrosu unvanı taşıyan Bergama Antik Tiyatrosu, 10.000 kişilik kapasiteli ve 70 derece açılıdır. Tiyatro alanının üzerinde Athena Kutsal Alanı yer almaktadır. Kent kruyucu tanrıçası Athena’ya adanmış olan alandan şimdiye kadar sadece temeller kalmıştır.
Antik kent ortasında kuzeyden güneye doğru Demeter ve Hera kutsal yeri yer almaktadır. Aşağı agora bölgesi II. Eumenes yönetiminde inşa edilmiştir ve kentin ticaret merkezi olmuştur.
Yukarıdaki şehir daha resmi bir havadadır, buralarda ikamet edenler krallar, komutanlar ve aydınlar olmuştur. Orta tarafta yönetimle direkt olarak ilgisi olmayan yapı ve halkın keyifli zaman geçirdiği toplanma sahaları yer almaktadır.
Pergamon Antik Kenti Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti – 2024
Giriş ücreti: 340 TL’dir.
Teleferikle çıktığınızda hem teleferik ücreti hem de kente giriş ücreti ödüyorsunuz. Teleferikte müze kart geçmemektedir. Her iki türlü de otopark ücreti ödemeniz gerekiyor, teleferikle çıktığınızda kişi başı ücret de buna ekleniyor.
Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü açıktır. Ziyaret saatleri 08.00 ile 17.00 arasındadır.
Pergamon Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Hamzalısüleymaniye, Pk: 35700 – Bergama / İzmir
Telefon: 444 6 893
Nasıl gidilir?: Şehir merkezinden 300 metre yükseklikte bulunan yere ulaşım çok kolay. Bergama içerisinden arabayla gidecekseniz, şehir merkezinin kuzey kısmında yer aldığından dolayı şehrin her yerindeki tabelalar sizi yönlendirecektir.
Kızıl Avlu’yu geçtiğinizde sol tarafta bulunan eski evlerin oradan Akropol’e ilerlemeye başlayabilirsiniz. Bergama merkezine giriş yapmadan, Kınık Manisa yolundan sol tarafa dönerek ulaşabilirsiniz.
Yaklaştığınızda karşınıza üst üste konumlandırılmış hem sol hem de sağa yönelen Akropolis tabelasıyla karşılaşacaksınız. Aracınızı buraya park edebilir ve teleferikle yukarı çıkabilirsiniz ya da aracınızla yola devam edebilirsiniz.
Toplu taşımayla gelecekseniz eğer Bergama içerisindeki otobüs hatlarını kullanarak kente yakın bir yerde inebilirsiniz. Fakat 2-3 km kadar yürüme mesafesi bulunmaktadır, dilerseniz teleferikle yukarı çıkabilirsiniz. Konum bilgisi için tıklayın.