Her köşesinde evliyanın ve caminin bulunduğu İstanbul’da, dolu dolu ramazan ayını geçirmek isteyenler manevi atmosferi yaşatan mekanları ziyaret etmeliler. Bu bakımdan yazımızda manevi mirasımıza yer vererek gidilmesi gereken yerleri yazacağız. Bu sene Ramazanda gezilecek yerler neler ve hangi etkinlikler varmış kısaca bir göz atalım.
Ramazanda Gezilecek Yerler
Sultanahmet Camii: Osmanlı eserleri arasında İstanbul’da en çok ziyaret edilen camilerimizden birisidir. Mavi, yeşil ve beyaz İznik çinileriyle süslenmiş camimizde, ramazan ayının manevi kazanımlarını yaşamak mümkündür. Cemaatin eksik olmadığı, Hafızlar tarafından Kuran tilavetlerinin eksik bırakılmadığı Sultanahmet Camisinde ikindiden sonra mukabele etkinliğine katılabilirsiniz.
Ayasofya Camii: Her ne kadar müze olarak geçse de, Ramazan ayında kısmi de olsa cami olarak Müslümanların hizmetine sunulmuştur. Ramazan ayının bereketini Müslümanlar için önemi büyük Ayasofya Camiinde dua, iltica ve af dileyerek yapmak isteyenler namaz vakitlerinde belli kısmında ibadetlerinizi eda edebileceğiniz manevi önemi büyük camii ziyaret edebilirler. Ayasofya Camiinde bu ramazan ayında Osmanlı dönemindeki gelenek de sürdürülmeye başlandı. Hafızlar camii içerisinde Kuran ziyafetini vermektedir. Bu etkinlik ramazan ayı boyunca da durmaksızın devam edecektir. Burası bizim için Ramazanda gezilecek yerler arasında ilk sıradadır.
Büyük Selimiye Camii: Yine İstanbul’un önemli camilerinden biri durumundaki Selimiye Camii, ecdat mirası olarak Üsküdar Selimiye caddesinde Müslümanlara manevi yönü kuvvetli bir atmosfer yaratmaktadır. Cami görevlilerince her ramazanda sürdürülen mukabele, sohbet ve ilmihal dersleri ramazan ayının önemini kavramak ve aynı zamanda yaşamak isteyenler için uygundur. Ayrıca Üsküdar Belediyesi tarafından Selimiye caddesinin karşısında bulunan sahil hattında iftar çadırları kurulmaktadır. Dileyen kişiler Selimiye’de yaşadıkları manevi atmosferi, Üsküdarlı sakinlerle beraber geçirecekleri iftar vaktiyle neticelendirebilirler.
Eyüp Sultan Camii ve Türbesi: Ramazan ayında en çok ziyaret edilen yerlerden birisidir. Fatihin emaneti olan Eyüp Sultan Camii, Peygamber Efendimizi evinde misafir etme şerefine layık olan ve önde gelen ashabı kiramdan Eyüp Sultan hazretlerinin türbesi bulunmaktadır. Ramazan ayı boyunca sürekli ziyaret edilen ve iftar vakitlerinde oruçların manevi birliktelik ve atmosfer içerisinde açıldığı Eyüp Camisine mutlaka ziyaret gerçekleştirmelisiniz. Sahur vakitlerinde de yoğun bir cemaatin yer aldığı camide, her namaz vakti huşu ve ihlas içerisinde geçirilmektedir.
Büyük Mecidiye Camii: Ortaköy sahilinde bulunan Ortaköy Camii olarak meşhur olan Büyük Mecidiye Camii, ramazan ayında farklı camileri gezmek ve görmek isteyenler için idealdir. Mimari tasarımı, manzarası, insanı alıp ötelere sürükleyen atmosferiyle ramazan ayında iç muhasebe yapılacak ender yerlerden birisidir.
Oruç Baba Türbesi: Her ramazan ayında mutlaka ziyarete uğrayan önemli adreslerden birisi, Oruç Baba türbesidir. Kendisinin Fatih Sultan Mehmet ordularında askerlere su dağıtan saka olduğu bilinen veya bir başka rivayete göre Fatih Sultan Mehmet ordularında paşa olduğu nakledilen bir zattır. Evliyalardan olan Oruç Baba türbesinde her ramazan dualar eşliğinde ramazan oruçları açılır. Ramazan ayının her günü kalabalıktır. Burayı Ramazanda gezilecek yerler olarak değil de mutlaka gidilecek bir yer olarak değerlendirebilirsiniz.
Yuşa Tepesi ve Camii: Yine ramazan ayları içerisinde ziyaretçi kitlesi oldukça artan yerlerden birisi Yuşa tepesidir. Burada Hz. Yuşa peygamberin kabri şerifleri yer almaktadır. Türkiye’nin ve dünya Müslümanlarının önemli ziyaret yerlerinden olması nedeniyle ramazan ayları içerisinde manevi etkinlikler düzenlenir. Türbenin avlusunda yer alan Yuşa Camiinde mukabele ve hatimler gerçekleşir. Cemaatle beraber dualar eşliğinde iftarlar açılır.
Bezm-i Alem Valide Sultan Camii: Mükemmel boğaz manzarasıyla ramazan aylarında en çok ziyaret edilen camiler arasında yer alır. Sultan Abdülmecit hanın annesi tarafından yaptırılmıştır. Yine ramazan ayında neredeyse her camide yerine getirilen mukabele bu camimizde de yapılmaktadır.
Ramazanda Başlıca Etkinlikler
İstanbul Belediyesi tarafından İstanbul’un manevi atmosferine uygun ramazan etkinlikleri duyurusu geçtiğimiz günlerde yapıldı. Etkinlik takviminde merkez Maltepe sahili, Sultanahmet meydanı ve Beyazıt meydanı olacak. Etkinlikler iftar öncesi, iftar sonrası ve teravih sonrası olmak üzere planlandı. Bu etkinlikler kapsamında tasavvuf müzikleri, dinletiler, şiir konserleri, semaver gösterileri, Hacivat-karagöz sahne gösterileri ve ramazan atmosferine uygun düşecek temada ektikler düzenlenecek.
Asırlık tatlar ve sanatlar çarşısı
Belediye tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında, Osmanlı mutfak lezzetleri, eski meslekler, aksesuar ve kıyafet biçimlerinin sergileneceği bir çarşı ramazandan itibaren açık olacak. Burada birçok firma tarafından ürün sergisi ve tanıtımı da yapılacak.
Kitap Fuarı
Beyazıt kitap fuarı da ramazan ayının ikinci haftası başlayacak. Dini eserlerin yanı sıra birçok yayın evinin de katılacağı fuar da, indirimli kitap kampanyalarından yararlanabilirsiniz.
Sohbet programı
Sultanahmet meydanı içerisinde Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu tarafından da iftar öncesi ev sonrasında yürütülen sohbet etkinliği ramazan boyunca devam edecek. Programa katılan kişilerin iftar yapabilmeleri için büyük bir çadırın da bulunduğu meydanda, sahura kadar sohbetler devam edecek.
Ramazanda binlerce kişiye iftar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayında İstanbul halkını İftar sofralarında buluşturacak. Her yıl 20 bin kişiye verilen hizmet, bu Ramazan ayında da İstanbul’un farklı meydanlarında kurulan iftar sofralarında devam edecek. Sokaklarda kurulacak iftar sofralarıyla, bölge halkının birbirleriyle dayanışma ve beraberliklerinin arttırılması, örf ve adetlerimizin unutulmaması; ihtiyaç sahibi aileler ve gönüllüleri sokak sofralarında buluşturarak unutulmaz Ramazan hatıraları bırakmayı amaçlıyor.
İftar programı kapsamında İstanbul’un farklı semtlerinde kurulacak olan iftar sofralarında iftariyelik (hurma, bal, zeytin), et kavurma, pirinç pilavı, ayran ve tatlı ikramı yapılacak. Organizasyonun tüm ihtiyaçları İstanbul Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığına bağlı Lojistik Destek Merkezince karşılanacak.