Bu hafta Rumeli hisarı gezilecek yerler ve görülmesi gereken yerleri listeleyeceğiz. Yeri, boğazın en dar kısmında, tam Anadolu Hisarı’nın karşısında bulunuyor. Bunun sebeplerinden biri de iki hisarla, Bizans’a Boğaz’dan gidecek olan yardımların önünü kesmekti. İstanbul’un fethine yönelik hazırlıkların en önemli ayağını ifade eden Rumeli Hisarı, bugün İstanbul’un en önemli sembolleri arasında yer alıyor ve birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Rumeli Hisarı Gezilecek Yerler Listesi
İstanbul iki yakasıyla korunması gereken bir şehir oldu sahip olan tüm devletler için. Denizden gelecek olan tehlikelere karşı şehri korumak amaçlı bir çok tedbir alınmış olsa da günümüze kadar hala ayakta kalanların en önemlisidir Rumeli Hisarı. Fatih Sultan Mehmet Han tarafından İstanbul’un fetih hazırlıkları kapsamında inşa edilmiştir. Yapımından bizzat sorumlu olan Fatih Sultan Mehmet, kaleyi 4 ay kadar kısa bir sürede tamamlatmıştır. Yeri, boğazın en dar kısmında, tam Anadolu Hisarı’nın karşısında bulunuyor. Bunun sebeplerinden biri de iki hisarla, Bizans’a Boğaz’dan gidecek olan yardımların önünü kesmekti. İstanbul’un fethine yönelik hazırlıkların en önemli ayağını ifade eden Rumeli Hisarı, bugün İstanbul’un en önemli sembolleri arasında yer alıyor ve birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Rumeli Hisarı

Otuz dönümlük arazi üzerine inşa edilen Rumeli Hisarı, boğazın dar bölgesi üzerine yapılmıştır. Hisar’ın yapıma başlanıldığı tarih Nisan 1452’dir. Bu kesin olsa da, Hisar’ın bitiş tarihine dair iki farklı bilgi yer alıyor. Ancak bu bilgiler arasındaki fark çok fazla değildir. Bu bilgilerden devasa Hisar’ın o günkü şartlar da akla getirildiğinde çok kısa süre içerisinde yapıldığı anlaşılıyor. Hisar’daki gözetleme kuleleri üzerindeki kitabelerde 4 ayda Hisar’ın bittiği anlaşılıyor. Ancak Süleymaniye Kütüphanesi’ndeki bilgilerde 130 günde tamamlandığı yazıyor.
Osmanlı tarafından Hisar’ın adı da farklı şekillerde dile getiriliyor. Boğazkesen, Yenice Hisar ve Kulle-i Cedide isimleriyle Rumeli Hisarı resmi evraklarda ve beyanlarda yer alıyor. Hisar’ın inşası için çalışan usta sayısı, 300 kadardır. İşçi sayısı ise, 750’dir. Denizden de yapının inşası için 250 kadar kayık ve nakliye aracı kullanıldığı resmi evraklarda yer alan bilgiler arasında bulunuyor. 13 adet burca sahip kalede 3 büyük gözetleme kulesi bulunuyor. Burç ve kulelerin ortalama yükseklikleri, 25 metredir. Genişlikleri ise ortalama 23 metredir.
Rumeli Hisarı nerede ve nasıl gidilir?: İstanbul’un Sarıyer ilçesi sınırları içerisinde yer alan Rumeli Hisarı’na gitmek oldukça kolaydır. Oldukça merkezi bir noktada yer alan Hisar’a ulaşmak için Sarıyer’e ve oradan da Rumeli Hisarı’na hareket eden dolmuş veya otobüslere binebilirsiniz. Beşiktaş ve Taksim gibi noktalar üzerinden 40T ve 42T numaralı otobüsleri kullanarak Rumeli Hisrı’na kolayca ulaşılabiliyor. Ayrıca, metro istasyonunu kullanılarak da Rumeli Hisarı’na gelmek mümkündür.
Rumeli Hisarı giriş ücreti ne kadar?: Çarşamba günü hariç haftanın her günü Rumeli Hisarı ziyarete açıktır. Giriş ücreti ise, 130 TL. Müze kartta sahip kişiler ücretsiz olarak Hisar’ı ziyaret edebiliyor.
Surp Santuht Ermeni Kilisesi

Kilise, oldukça eskidir. Osmanlı’daki Ermeni vatandaşlar için inşa edilen eser tamamen ahşaptan yapılmıştır. Ancak 1870’de çıkan yangın sonucu tahrip olmuş ve onarımı sırasında betonarme yapılardan istifade edilmiştir. Halen aktif olarak kullanılan kiliseyi tarihi yapılara önem verenler görmek isteyebilir.
Yusuf Ziya Paşa Köşkü (Perili Köşk)

Bir cephesi Karadeniz’e bir cephesi Marmara Denizi’ne bakan, sahil boyunca ben buradayım diyen bir yapı Yusuf Ziya Paşa Köşkü, namı değer Perili Köşk. 1900’lü yılların başında inşa edilmeye başlansa da, inşaat yapımında çalışan ustaların I. Dünya Savaşı’na çağrılmasıyla yarım kalmış. Tamamlanmayan katların görüntüsü gören insanlar tarafından perili olduğu söylentilerine meydan bırakınca, günümüze dek adını Perili Köşk olarak duyurmuştur. El değiştiren köşk, yurt dışından getirtilen tuğlalar ile orijinaline uygun bir şekilde tamamlanmış.
Mimarisi sahil şeridinde hem göze hem de ruha hitap eden köşk, uzun bir süredir Borusan Holding’in sanatsal faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor. 2030 yılına kadar Borusan tarafından kiralanan köşk Borusan Contemporary olarak çağdaş sanatlara, sergilere, eğitici aktivitelere, mekana özgü etkinliklere yer veren bir kurum inancındadır. Bina hafta sonlarında ziyaretçilerine açıktır.
Bizden not; 6-11 yaş aralığında çocuğunuz var ise çocuk etkinliklerine göz atın deriz. Birbirinden farklı ve eğitici çocuk aktiviteleri, böylesi bir köşkte hem de çok uygun fiyatlarla hem size hem de çocuklarınıza benzersiz bir gün geçirmenizi sağlayacaktır.
Boğaziçi Üniversitesi

Bir üniversite düşünün, manzarasından şehre sahipsiniz gibi hissettiren. Hemen Rumeli Hisarı’nın ardında, yüksek bir tepede. Boğaziçi Üniversitesi Türkiye’nin önde gelen üniversitelerindendir. Konumu, mimarisi, bahçesi, kedileri bir de manzarası ile tarihi bir yer gibi bahsetmemizde bir sakınca yok. Bir fırsatını bulun ve üniversitenin bahçesinde gezinmenin, basamaklarını inip çıkmanın, İstanbul’a bu eşsiz manzaradan bakmanın fırsatını bulun. Öğrencisi değilseniz de eğitim ve aktivitelerini takip edin, bizden söylemesi.
Aşiyan Tepesi / Aşiyan Müzesi

Bizce Rumeli hisarı gezilecek yerler listemizdeki en güzel yerler burası. Aşiyan, kuş yuvası eski bir isimse de anlamı bulunduğu semtin ruhuna oldukça uyuyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin bahçesinden Aşiyan mezarlığına kadar olan yemyeşil alan Aşiyan tepesi olarak biliniyor. Yavaş yavaş çıkıp, tepedeki evde İstanbul’u izlemelisiniz. Ev, ünlü şair Tevfik Fikret’e ait. Özenerek yaptırdığı, bahçe içerisindeki ev hayalini burada hayata geçirmiş, sonrasında müze olarak halka açılmıştır. Evi ziyaret edip, balkonundan İstanbul’u izlemek, içinizdeki şairi ortaya çıkarır, ne dersiniz?
Rumeli Hisarı Kahvaltı Mekanları
Rumeli hisarı gezilecek yerler dışında sahil boyu bulunan manzaraya doyamayacağınız mekanlardan mevcut. Bunlardan en güzellerini sizler için listeliyoruz.
Lokma Cafe

Listede birinci sırada olmasına şaşırmamak lazım Lokma’nın. İstanbul’da yaşayan insanların Rumeli Hisarı deyince aklına ilk gelen manzara eşliğinde kahvaltıysa, burada kahvaltı deyince de akla ilk gelen mekan Lokma elbette. Güzel bir lezzet için sıra bekleyecek kadar gözü dönüyor insanın. Lokma’da manzaralı masalarda kahvaltı yapmak için saatlerce sırada bekleyenleri biliyoruz. Kahvaltılık ürünlerinin taze ve lezzetli oluşu, e tabiki kalenin dibindeki konumu burayı gidilesi yapıyor. Siz siz olun burada bir kere kahvaltı yapmadan İstanbul’da yaşadım demeyin. Unutmadan ekleyelim. Trafik, sıra, kalabalık ve sonunda lezzet ve huzur var. Erken kalkın, hemen yola çıkın.
Kale Çay Bahçesi

Çayınız manzaraya karşı hemen tazelenir, kahvaltınızın tadına doya doya varırsınız. Hafta sonu hisar trafiğine yakalanmadan deneyin deriz.
Sade Kahve Cafe

Rumeli Hisar’ın en bilinen mekanlarındandır Sade Kahve. Şirin masaları, samimi ortamı ve söylemeden geçemeyeceğimiz Marmara denizi manzarası ile kahvaltı için tercih edebileceğiniz bir yer. Hafta sonlarında oldukça kalabalık olduğunu hatırlatmalıyız.
Portaxe Restorant

Rumeli kalesine oldukça yakın olan restoran modern ve lüks bir atmosfer içerisinde kahvaltı yapmak isteyenleri ağırlıyor. Hizmet kalitesi ve standartları açısından memnun edici bir profil sunan mekanın güler yüzlü garsonları ve harika aşçıları tarafından hazırlanan kahvaltı menüleri bulunuyor.
Yıldız Hisar Restaurant

Rumeli Hisarı merkezde yer alan restoranın 15 Temmuz Şehitler köprüsüne bakan manzarası eşliğinde harika bir kahvaltı yapabilirsiniz. Deniz manzarasının doyasıya yaşayabileceğiniz yerin eşsiz bir dekorasyonu bulunuyor.
Nezih Kebap Yuvalama

Rumeli Hisarı’nda sadece kahvaltıyla kalmayıp kebaplarını da tatmak isterseniz Nezih’i tercih edebilirsiniz. Manzarayı uzun uzun anlatmayacağız, müdavimlerinden olabilirsiniz.
Cafe Nar

Pötikareli masa örtüleri, masanın üstünde kahvaltınız ve çayınız, karşınızda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü bir de sevdikleriniz var ise Cafe Nar’da geçireceğiniz vakit paha biçilemez olur.
Antik Cafe Laterna

Sadece kahvaltı yetmez derseniz öğle ve akşam yemeği için de tercih edebileceğiniz mekanlardan Antik Cafe.
İskele Restaurant

Örenimiz bu sefer kahvaltı değil, denizin tam üstünde, bir iskelede balık keyfi. Arana cadde koymuyoruz bu sefer sizi deniz ve huzur ile baş başa bırakıyoruz.
Rumeli Hisarı Videomuz
Bu güzel yeri daha yakından görmek isteyenleri şöyle alalım.. Daha çok video gelmesi için lütfen bizi motive edin. Youtube Kanalımıza Abone olun. :*
Ve son olarak Rumeli hisarı gezilecek yerler size az geldiyse şöyle bir İstanbul turuna çıkmaya ne dersiniz?; O zaman İstanbul gezilecek yerler için oluşturduğumuz listeye mutlaka bir göz atın derim..