Sabancı Merkez Camii | Nerede ve Tarihi Bilgiler – ADANA
Adana denildiğinde nerede olduğu merak edilen yerlerden bir tanesi de Sabancı Merkez Camii. Devasa boyutları ile Adana’nın merkez noktalarından kolaylıkla görülebilen yapıya ilk bakıldığı zaman Osmanlı Dönemi’nden günümüze denk ulaşan bir camii hissiyatına kapılmanız çok normal.
Bu hissi yaşamanızın nedeni ise caminin Osmanlı klasik mimarisini çok iyi yansıtması ve kopyalamasıdır. 1998 ibadete açılan camide aynı anda 28 binden fazla kişi ibadet edebiliyor. Bu bakımdan cami Balkan ve Kafkasların en büyük camilerinden biridir.
Sabancı Merkez Camii Hakkında Tarihi Bilgiler
Sabancı Merkez Camii, Türkiye Diyanet Vakfı ile Sabancı Vakfı tarafından ortaklaşa bir gayret sonucu yaptırılan bir camidir. Şu an caminin kullanım hakkı Adana Diyanet İl Müftülüğüne ait. 1998’den günümüze ibadete açık olan caminin inşa edildiği alanın toplam büyüklüğü 58 bin metrekaredir. Bu alanın 12 bin metrekaresi kapalı alandır.
Ayrıca camiyi ön planda tutan ve şehrin sembollerinden biri haline getiren ise kuşkusuz konumudur. Merkezdeki ana arterlere olan yakınlığı, çevre yolların kesiştiği noktada yer alması, aynı zamanda Seyhan Nehri’nin hemen kıyısına inşa edilmesi gibi konumsal özellikleri, caminin Adana için önemli bir sembol olmasında büyük katkı sağlamıştır.
Mimari Özellikleri
Klasik Osmanlı mimarisini tüm berraklığı, sadeliği ve ihtişamıyla ön plana çıkaran caminin belki de tarihi bir eser gibi algılanmasındaki en büyük nedeni mimarideki başarısında saklıdır. Caminin ihtişamlı yapısına eşlik eden 6 minare var. Bunların 4 tanesi 99 m, diğer ikisi de 75 metre civarında.
Ayrıca 32 m çapındaki kubbesi ile sekiz fil ayağı üzerine inşa edilen caminin namaz kılınan mevki dahil yüksekliği yaklaşık 54 metredir. Camide ders odalarından, itikaf ve sohbet odalarına kadar çeşitli ihtiyaçları karşılayan her türlü alan da mevcut. bulunuyor. Aynı zamanda caminin batı bölümünde araştırmacılara, öğrencilere ve de bölge halkına hizmet vermesi için kütüphane var.
Camii ile ön plana çıkan bir nokta da şu: Avluda bulunan sebil çeşmeleri buz gibi soğuk suya sahip. Adana sıcağını bilenler açısından buradaki soğuk suyun değeri oldukça yüksek. Ayrıca buradaki sebil çeşmeleri ile dini günlerde Osmanlı ve gül şerbeti dağıtımı yapılır. Bu gelenek 1998’den beri uygulanan bir ritüele dönüşmüş durumda.
Camii’ye Yakın Merkez Parkı
Merkez Camiini ziyaret ettikten sonra yapılması gereken ilk şeylerden biri hemen kuzey tarafında yer alan Merkez Parkı ziyaret etmek. Yaklaşık 33 hektarlık alana kurulu parkın açılış dönemi 2004 yılına rastlar ve bölgenin en önemli yeşil alanlarından biri. Parktan bakılınca Merkez Camiinin tüm ihtişamını görebilir, mimarisindeki estetik geçişleri çok farklı şekilde temaşa edebilirsiniz. Ayrıca bu parkın yemyeşil çehresi içerisinde şehir hayatından biraz kaçabilir, farklı bir Adana deneyimi yaşayabilirsiniz.
Merkez Parkın öne çıkan bazı özellikleri var. Yaklaşık 40 çeşit ağaç ve 67 türden oluşan 400 bin bitki parkı süslüyor. Çocuk oyun alanları, dinlenmek için yapılan kamelyalar, paten pistleri ve süs havuzları parkın öne çıkan özellikleri arasında.
Sabancı Merkez Camii Ulaşım Bilgileri
Adres: Reşatbey Sk., Pk: 01120 – Seyhan / Adana
Telefon: (0322) 352 53 94
Nerede?: Camii, Adana’nın merkezinde yer aldığı için ulaşım da bir o kadar kolaydır.
Nasıl gidilir?: Tren yolu, diğer ilçeleri bağlayan ana arterlerin kesiştiği noktadaki camiye özel araçla gelmek isteyenlerin Cemal Berker Bulvarı’nı takip etmeleri yeterlidir.
Adana Havalimanı’ndan merkeze ulaşım yaklaşık 10 dakikadır. Otobüs ile merkeze gelinebilir. Merkeze gelindiği zaman cami hemen her yerden görünür. Yürüyerek camiye ulaşılması mümkündür.