Sabun Çayı Şelalesi Nerede, Özellikleri ve Tarihi Bilgiler – Osmaniye
Osmaniye’de James Bond Filmlerine set olan bir şelalemiz var artık. Bu yazımızda Sabun Çayı Şelalesi hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşmaya çalışacağız.
Türkiye’nin en güzel şelalelerinden bir tanesi olan Sabun Çayı Şelalesi; Osmaniye ili sınırları içerisindeki dünyaca ünlü doğal zenginliklerimizden bir tanesi olarak bilinir. Hollywood filmlerinde tercih edilen mekânlardan bir tanesi olarak bilinen şelale; Osmaniye ilinin turistik açıdan kalkınmasında ciddi katkılar sağlar.
Kısa Bilgi: Ayrıca Türkiye’de görülmesi gereken yerler ve Türkiye’deki Şelaleler için oluşturduğumuz gezi listelerimize de göz atabilirsiniz.
Şelalenin Videosu
Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
Sabun Çayı Şelalesi Hakkında Bilgi
Şelale, Osmaniye ilimizin Düziçi ilçesinde bulunan Düldül Dağı eteklerinde bulunuyor. Özellikle yaz aylarında serinlemek isteyenler buraya gelerek hem dağ havası alıp hem de şelale de serin suyun keyfini çıkarıyor.
Şelaleye olan ilginin artması için Düziçi Belediyesi ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOĞAKA) desteği ile dağ yolu yeniden düzenlenmiş ve korkuluklar ile dağa güvenli hale getirilmiştir. Bu yol sayesinde hem doğaseverler hem de fotoğraf tutkunlarının buraya olan ilgisi artmış ve ziyaretçi sayısında artış olmuştur.
Şelalenin tanıtımı için de çalışmalar yapılmış ve James Bond filminin Adana çekimlerini yapan ekip ile irtibata geçilerek burada çekim yapılması sağlanmış. 4-5 saniyelik bir bölümünde şelaleye yer yerilmiş. Bu hareket yerli turist sayısında ciddi artışa sebep olmuş ve yaz aylarında hafta sonları ziyaretçi sayısı ortalama 1500 – 2000 kişiye çıkmış.
Sabun Çayı Şelalesi Özellikleri
Düziçi ovasının büyük bölümünü sulayan şelale, Ceyhan nehrine çaydır. Yaklaşış 10 metre yükseklikten akmaktadır ve suyu oldukça temizdir, berraktır. Birçok canlının yaşadığı sabun çayı şelalesi dört şelalenin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır.
Şelalenin biraz yukarısında Karasu olarak bilinen bir kaynak suyu bulunuyor. Düziçi Belediyesi Ekiplerince suda yapılan incelemeler sonucunda bu suyun mide şişkinliği, isilik, kaşıntı ve mayasıl gibi hastalıklara iyi geldiği tespit edilmiştir.
Sabun Çayı Şelalesinde Ne Yapılır?
Fotoğraf: Eşsiz bir güzelliğe sahip şelale fotoğraf tutkunlarına oldukça güzel manzaralar sunuyor. Her mevsim doğanın en güzel renklerini bir arada görebileceğiniz bu yerde pek çok hayvan türüne rastlamak ve onların da doğal ortamda fotoğraflarını çekmek mümkün.
Doğa Yürüyüşü: Doğa severler için oldukça temiz bir hava ve gayet güvenli patika yollara sahip. Hem temiz havanın tadını çıkarıp hem de müthiş manzaranın keyfini çıkarın.
Piknik: Cıvıl cıvıl kul sesi ve suyun çıkardığı ses ile hem yorgunluğunu atıp hem de temiz havada açılan iştahınızı bol bol doldurabilirsiniz. Yediklerinizi eritmek için de sıcak havalarda şelaleye girebilirsiniz.
Yenmesi Gerekenler
Sabun Çayı Şelalesi’ni ziyarete gittiğinizde şelale etrafında yöresel lezzetleri tadabileceğinizi unutmamalısınız. Peki, bu lezzetler nelerdir gelin daha yakından inceleyelim!
Etli Kömbe: Görüntüsü etli böreğe oldukça benzeyen Etli Kömbe; Osmaniye dendiğinde akla gelen ilk lezzetlerden bir tanesidir. Osmaniye’ye gelen herkesin mutlaka tatması gereken bu etli kıyma yemeğini Sabun Çayı Şelalesi’nde afiyetle yiyebileceğinizi ifade edebiliriz.
Bazlama: Akdeniz yöresinde en çok tüketilen ekmek çeşitlerinden bir tanesi olan bazlamayı Osmaniye’de de hemen her adımda bulabilirsiniz. Özellikle Sabun Çayı şelalesi etrafındaki mekanlarda sıcacık bazlamanı keyfini çıkarabileceğinizi unutmamalısınız. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi bazlamanın tadını unutamayacaksınız.
Osmaniye Simidi: Osmaniye’de sabah kahvaltılarının ve atıştırmalıkların değişilmez üyesi Osmaniye Simidi olur. Çıtır çıtır bu lezzeti Sabun Çayı Şelalesi’ne geldiğinizde mutlaka denemelisiniz.
Osmaniye Fıstıklı Şeker: Osmaniye’de yetiştirilen fıstıkların şeker ve susam ile zenginleştirilmesi ile ortaya çıkan enfes tattır. Görüntüsü ile dahi şeker ihtiyacınızı karşılamaya yetecek olan Osmaniye Fıstıklı Şekerini Sabun Çayı Şelalesi çevresindeki dükkânlardan satın alarak tüketebilirsiniz.
İçli Köfte: Güneydoğu coğrafyasından Osmaniye kültürüne yansıyan lezzetlerden bir tanesi olan içli köfte; et ve dış harcı ile damağınızda unutulmaz lezzetler bırakacak efsane bir tat. Ülkemizin hemen her yerinde yapılan bu yemeği Sabun Çayı Şelalesi’nin yanı başında tatmanızı öneriyoruz.
Kızılcık Şurubu: Osmaniye’de yemeklerin yanında tercih edilen kızılcık şurubu doğal şeker ile hazırlanan lezzettir. Şelalenin huzurlu havası eşliğinde kızılcık şurubunu tatmanızı öneriyoruz.
Konaklama İmkânları
Sabun Çayı Şelalesi tam bir doğal cennet özelliği gösterir. Bu nedenle çevresinde herhangi bir otel ve pansiyon özelliği gösteren yapı bulunmaz. Osmaniye’deki bu harika mekâna gelerek konaklamak isteyenler için en yakın oteller Osmaniye merkezinde bulunur. Konaklama konusunda farklı bir deneyim yaşamak isteyenler için kamp çadırında konaklama imkânı tercih edilebilir.
Ziyaret Saatleri ve Giriş ücreti 2024
Giriş ücreti: Şuanda giriş ücreti alınmaktadır. Aksi bir durumda buraya ücret bilgisi yazılacaktır.
Ziyaret saatleri: Şelale haftanın her günü saat: 07:00 – 19:00 arası ziyaret edebilirsiniz.
Sabun Çayı Şelalesi Nerede? ve Nasıl Gidilir?
Adres: Merkez Mahallesi, 80600 Gökçayır Köyü – Düziçi / Osmaniye
Nasıl gidilir?: Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi Sabun Çayı Şelalesi Osmaniye iline Bağlı Düziçi ilçesinde bulunur. Şehir merkezine yaklaşık 35 kilometre mesafedeki bu doğal alana gitmek için insanlar genellikle kendi araçları ile seyahat etmeyi tercih eder. Özel aracınızla şelaleyi ziyaret ettiğinizde 500-600 metre yürümeniz gerekecektir.
Özel aracı olmayan kimseler için buraya gitme konusunda Düziçi ilçe otobüslerinin kullanılması seçeneği ortaya çıkar. Düziçi ilçe otobüslerine binerek Düziçi’nde indikten sonra yerel halkın da desteği ile 6 km mesafedeki şelaleye ulaşabileceğinizi unutmamalısınız.