Sadberk Hanım Müzesi | Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücreti
Sadberk Hanım Müzesi, Vehbi Koç Vakfı’na bağlı olan bir müzedir. Vehbi Koç’un eşi Sadberk Koç’un anısına açılan müzede onun kişisel eşyaları ve koleksiyonlarının sergilenmektedir. Ayrıca, Türkiye’nin ilk özel müzesi olduğunu da ifade edebiliriz. Sabderk Hanım Müzesi ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için derledik. Şimdi gelin, hep birlikte inceleyelim.
Önemli Bilgi: İstanbul’un keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek; İstanbul’da gezilecek yerler yazımıza Müzelerin devamı için; İstanbul’daki Tarihi Müzeler listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Sadberk Hanım Müzesi Hakkında
14 Ekim 1980 yılında açılan müze, Sarıyer Büyükdere’de Azaryan Yalısı olan isimlendirilmiş olan binada bulunmaktadır. Vehbi Koç Vakfı tarafından açılan müze, İstanbullular ve turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Müze içerisinde Türk-İslam eserleri, arkeoloji eserleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra müze içerisinde muhtelif koleksiyonlarında sergilendiğini söylemek mümkündür. Ayrıca Türkiye’nin en büyük koleksiyoncularından biri olan Hüseyin Kocabaş’ın vefatından sonra eserleri müzeye dahil edilmiştir. Hüseyin Kocabaş’ın eserlerinin sergilenebilmesi için mevcut binanın hemen yanındaki binayı satın alınıp restore edilmiş. 24 Ekim 1988 tarihinde Sevgi Gönül binası olarak hizmete açılmıştır.
Müzesi 14 Ekim 1980 tarihinde Türkiye’nin ünlü iş adamlarından Vehbi Koç’un eşi Sadberk Hanım anısına onun kişisel eşyalarına sergilemek üzere açılmış Türkiye’nin ilk özel müzesi olma özelliği taşımaktadır.
Sadberk Hanım Müzesi ilk kuruluşunda 3 bin eser bulunurken günümüzde 18 bini aşkın eseri bünyesinde toplamıştır. Sadberk Hanım Müzesinde M.Ö. 6000 yıllarından Bizans dönemi sonuna kadar Anadolu’da yaşamış uygarlıklara ait eserler müzede bulunmaktadır. Ayrıca Osmanlı ve Uzak Doğu’ya ait eserler de sergilenmektedir.
Yapılacak Aktiviteler
Müzenin en dikkat çekici koleksiyonu ise İznik seramik koleksiyonudur. Bu koleksiyon, dünyada en önemli seramik koleksiyonları arasında bulunmaktadır. Sadberk Hanım Müzesi’nde Türk İslam Eserleri ve Arkeoloji olarak 2 bölüm bulunmaktadır. Müze genelinde 20.000 parçadan çok eser bulunmakta.
Arkeoloji Bölümü
Sevgi Gönül binasında bulunan arkeoloji bölümü m.Ö. 6000’li yıllardan Bizans Dönemi’nin sonuna kadar Anadolu’da yaşamış olan uygarlıkların arkeolojik eserlerinin sergilendiği bölümdür. Prehistorik, Protohistorik, Neolitik dönemler, Frigler, Miken, Geometrik, Arkaik, Klasik ve Hellenistik dönemleri ve Bizans, Roma dönemlerine ait birçok eser sergilenmektedir. Cam eserler, ritüel semboller, sikkeler, süs eşyaları, metal ve toprak kaplar, figürinler, heykeltıraşlar ve tabletler ön plana çıkan eserler arasında yer almaktadır.
Türk – İslam Eserleri Bölümü
Azaryan Yalısı’nda yer alan bu bölüm Osmanlı Dönemi başta olmak üzere Safevi, Timur, Memlük, Eyyubi ve Selçuklu dönemlerindeki İslami ve Türk eserlerinin sergilendiği bölümdür. Ayrıca Osmanlılar için yapılan Uzak, Yakın Doğu ve Avrupa eserleri Osmanlı döneminin dokumaları, işlemeleri ve kıyafetleri bu bölümde sergilenmektedir.
İznik Seramik Koleksiyonu
Müzenin en önemli koleksiyonu şüphesiz ki İznik Seramik Koleksiyonu’dur. Dünyanın sayılı koleksiyonları arasında yer alan İznik Seramik Koleksiyonu, 15.yüzzyılın sonundan ve 17.yüzyılın ortalarına kadar olan İznik seramik eserlerinin bulunduğu koleksiyondur. Bunun yanı sıra Osmanlı seramik sanatının eşitli örneklerine ve Çanakkale, Kütahya seramiklerini de görmek mümkündür.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri
Giriş ücreti: Müzeye giriş için yetişkinlerin 15 TL, öğrencilerin 3 TL ödemesi gerekir. Öğretmenleri Icom kart sahipleri, kokartlı rehberler, 65 yaş ve üzeri kişiler, engelli ziyaretçiler ve bir refakatçıları, 7 yaş altı çocuklar ve bir refakatçıları, KoçAilem üyeleri ve Sotheby’s Preferred kart sahipleri müzeye ücretsiz girebilir.
Ziyaret saatleri: Sadberk Hanım müzesi Çarşamba günleri kapalıdır. Çarşamba günleri dışında 10.00-17.00 arasında ziyarete açıktır. Ayrıca dini bayramların birinci günü ve 1 Ocak’ta da müze kapalıdır.
Sadberk Hanım Müzesi Ulaşım Bilgileri
Açık adres: Büyükdere, Piyasa Cd. No: 25 D:29, 34453 – Sarıyer / İstanbul
Telefon: (0212) 242 38 13
Nerede?: Müze İstanbul’un Sarıyer ilçesinde oldukça ulaşıma kolay bir konumdadır.
Nasıl gidilir?: Müzeye özel araç ya da toplu taşıma araçları ile ulaşım mümkün. Özel ara ile gidecekseniz Büyükdere Piyasa Caddesi boyunca ilerleyin ve aracınızı müzeye yakın bir yere park edin. Çünkü müzenin otoparkı bulunmamaktadır.
Toplu taşıma ile: Müzeye toplu taşıma araçları ile Sarıyer istikametindeki araçları kullanarak gidebilirsiniz. 25, 25A, 25E, 25G, 25H, 25T, 25Y, 40, 40B, 41, 41C, 41SF, 42K, 42KT, 59RS, 150, 151, 152, 153, 154 numaralı otobüsler ile müzeye ulaşabilirsiniz.