Ailelere, arkadaş gruplarına, çeşitli sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere hafta sonları dinlenmek ve şehrin stresinden uzaklaşmak isteyenlere ev sahipliği yapmaktadır. Doğa ile iç içe yeşillikler arasında bir gün geçirmek için Şamlar Tabiat Parkı tam size göre. Nerede? nasıl gidilir? bilgileri yanı sıra yapılabilecek aktiviteler ve daha fazlası da bu yazımızda sizlerle.
Şamlar Tabiat Parkı Genel Bilgiler
2011 yılında tabiat parkı ilan edilen alan 50.000 dönümlük (yaklaşık 335 hektarlık) alan kaplamaktadır.
Alana giriş için kullanılan 6 farklı kapı bulunmaktadır. Hangi kapıdan girerseniz girin yön tabelaları sizleri yönlendiriyor.
Alan içerisinde; WC, mescit, piknik masaları, kır lokantası, kır kahvesi, büfe, çocuk oyun alanları, bisiklet yolu, yürüyüş parkuru ve gözetleme kulesi gibi spor ve aktivite alanları bulunmaktadır.
Oldukça zengin bitki örtüsü ve canlı çeşitliliğin içinde yer alan içerisinde en çok görünen bitkileri;
İğne yapraklı ağaçlar; Fıstıkçamı, Kızılçam, Karaçam, Andız yer almaktadır.
Yapraklı ağaçlar; Tüylü Meşe, Mazı Meşesi, Dişbudak, Anadolu Kestanesi, Gürgen, Kızılağaç, Muşmula/Döngel, Türk Fındığı, Çakal Eriği.
Ağaççık ve Çalılar; Katırtırnağı, Akdeniz Defnesi, Funda Çalısı, Akçakesme, Kocayemiş, Laden, Böğürtlen, Kuşburnu, Orman Sarmaşığı, Orman Asması, Anadolu Saparnası olarak sıralayabiliriz.
Canlıları da; Tavşan, Sincap, Tilki, Şahin, Saka ve Saksağan olarak belirtebiliriz.
Önemli Not: Baraj göletinin etrafındaki bataklıklarda dikkatli olunmalıdır. Girilmez levhası bulunan yollar kullanılmamalıdır.
Şamlar Tabiat Parkı Yapılabilecek Aktiviteler
Piknik: Alan içerisinde piknik için pek çok ahşap masa bulunmakta. Giriş ücreti haricinde ekstra bir ücret ödeme yapmanıza da gerek yok.
Bisiklet Sporu: Parkın içerisinde bulunan yaklaşık 1300 metre uzunluğundaki bisiklet yolu bisiklet severlerin uğrak noktası olmuş durumda.
Doğa Yürüyüşü: Orman içi patika yolları gerek eğim derecesi gerekse sunduğu görsel peyzaj değeri ile kısa ve uzun süreli yürüyüşler için oldukça idealler.
Fotoğrafçılık: Alan içerisinde bulunan birbirinden güzel ağaçlar yeşilin doğadaki her tonunu fotoğraf tutkunlarına sunarken tavşan, sincap gibi şirin canlılar da fotoğrafçıların ilgisini çekmektedirler. Ayrıca baraj göleti ve etrafında izin verilen alanlarda mavi ve yeşilin uyumu ve güzellikleri de fotoğrafçıların çok sık ziyaret ettiği yerlerin başında gelmekte.
Karavanlı Kampçılık: Karavanınız var ise burada kamp yapıp şehrin bütün gürültüsü ve stresinden tamamen arınarak bolca eğlenebilirsiniz.
İzci Kampı: Kampın doğusunda bulunan izci kampında Fly-Fox, badminton, teknik iz, okçuluk, doğa yürüyüşleri ve izci parkuru gibi etkinlikler yapılmaktadır.
Olta Balıkçılığı: Baraj göleti etrafında izin verilen alanlardan balık tutmak serbest. Oltanızı ve kovanızı almayı unutmayın. Haydi rastgele.
Tabiat Parkına Giriş Ücretleri: 2024
Şahıs: 50 TL
İndirimli Şahıs: 25 TL
Bisiklet: 30 TL
Motosiklet: 40 TL
Otomobil 60 TL
Minibüs: 100 TL
Midibüs: 250 TL
Otobüs: 350 TL
Şamlar Tabiat Parkı Nerede? ve Nasıl Gidilir?
Adres: Hacımaşlı Mahallesi, 34275 – Arnavutköy / İstanbul
Ulaşım: Kayabaşı Mahallesi ve Şamlar Köyü’nden geçen ve Eski Edirne Yolu’nu, Arnavutköy’e bağlayan güzergâh üzerindeki bulunur. Gaziosmanpaşa yoluyla Arnavutköy’e yaklaşıldığında “Nokta” mevkiinden hemen sola doğru inen asfalt yol ile ulaşılması son derece kolay.
Toplu taşıma ile gitmek isteyenler; 36AS – 36AY – 79C hat numaralı otobüsleri kullanarak Piknik Alanı durağında inerek buraya ulaşabilirler. Konum bilgisi için tıklayın.
Ve son olarak İstanbul’da bulunan diğer parklara göz atmak isterseniz İstanbul’daki parklar için oluşturduğumuz listemize bir bakmanızı öneririm. Başka bir gezide görüşmek üzere kendinize iyi bakın. :)