
Prens Adalarının en küçüğü olan Sedef Adası ile karşınızdayız. Adanın en dikkat çeken 2 özelliğinden birincisi 4/3’ünün özel mülkiyet olması. 2.si ise adada Fayton veya Bisiklet yok. Diğer adalardan farklı olan Sedef Adası’nda gezilecek yerler, konaklama, yeme-içme ve daha fazla bilgi bu yazımızda sizleri bekliyor.
Sedef Adası’nın Tarihçesi
Ada zaman zaman sürgün yeri olarak kullanılmıştır. Ada tarihinin en önemli sürgünlerinden biri miladi 857 yılında adaya gönderilen Patrik İgnatios’ tur. Yaklaşık 10 sene boyunca çeşitli işkenceler gören İgnatios 867 de yeniden Patrik seçilmiştir.
Sultan Abdülhamit Adayı 1850 yılında Fethi Ahmet Paşa’ya hediye etmiştir. Pek çok kaynakta da Adanın Paşanın soyundan gelen Esra Bereket ve Mehmet Birgen’e kaldığı yazmaktadır.
İstanbul’ un işgali esnasında uzun süre Yavuz zırhlısının demirlediği Sedefadası’ nda 1956 yılında mülkiyet hakkını ellerinde bulunduran bir aile bir yapı kooperatifi kurmuştur. Kooperatifin uzun ve etkin çalışmalarıyla yaklaşık 70 villanın iskânı alınmıştır. Sedef adasına 1958 yılında vapur seferlerinin başlamasıyla tatil ve yaz günlerinde yoğun ziyaretçi akını başlamıştır.
Sedef Adası Plajları
Adada denize girebileceğiniz 3 tane plaj bulunmaktadır. Bu plajları daha önce sitemizde yayınlamıştık. Plajların giriş ücretleri, ulaşım ve detaylı bilgileri için Sedef Adası Plajları makalemize göz atabilirsiniz.
Sedef Adası’nın Genel Özellikleri
Ada için en doğu ve yerinde yakıştırma hiç şüphesiz “şahıs adası”. Adanın 4/3’ü özel mülkiyet ve bu alanlara girişe izin verilmiyor.
Adada toplam 3 işletme mevcut. Bunlar; bakkal, Club Sedef ve Elio Sedef. Halk Plajı Club Sedef tarafında yer alıyor. Elio Sedef ise Cuma günleri müzisyenlerin sahne aldığı bir restoran. Ayrıca gündüzleri de rezervasyon yaptırıp şezlong kiralayarak denize girme fırsatı da sınmaktadır.
Ada o kadar küçük ki bisiklet kiralama ve fayton hizmetleri yok.
Adanın büyük bölümü özel mülkiyet olduğundan dolayı gezip görülecek alanı da yok. Neden gidelim o zaman? Diyorsanız eğer hemen cevaplayalım. Huzur, sessizlik ve doğa. Diğer adalarda az az olan bu özellikler burada bolca bulunmakta.
Bu arada, Sedef Adası, Büyükada Maden Mahallesi muhtarlığına bağlı.
Sedef Adası Yeme-İçme
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Club Sedef veya Elio Sedef’ten başka tercih edeceğiniz bir işletme mevcut değil. Tabi hazırlıklı geldiyseniz orası ayrı. Restoranlar temiz ve kaliteli. Bu konuda şüpheniz olmasın. Fiyatları ise kişi başı 8.500 lira civarında.
Sedef Adası Konaklama Fiyatları
Adada benim görebildiğim 1-2 tane butik otel mevcut. Adada kalmak isterseniz eğer ortalama oda Fiyatları 2000 – 3000 Lira arasında değişmekte.
Sedef Adası’nda Yapılabilecek Aktiviteler
Yüzme: Adada gezilebilecek bir yer olmamasından ötürü yapılabilecek en güzel şey tertemiz denizin ve havanın tadını çıkarmak. Hem de bol bol.
Yürüyüş: Eğer sessiz sakin bir yürüyüş hayal ediyorsanız burada bunun için çok alan yok. 20 dakika civarı kısa yürüyüş yapabileceğiniz bir alan var. Ancak bu alanda tempolu yürüyüş yaparak sporunuzu yapmış olursunuz.
Fotoğrafçılık: Deniz üstünden gün batımını izlemek her zaman güzel fotoğraflara sebep olmuştur. Sizin ufkunuzu açacak pek çok bitki türü fotoğraflanmayı bekliyor.
Sedef Adası Fotoğrafları
Sedef Adası’na Nasıl Gidilir?
Kartal ve Bostancı’dan kalkan vapurlar ile Sedef adasına ulaşım sağlanmaktadır. Büyükada’dan da motor seferleri düzenlense de bu seferlerin belli bir saati olmamakta. Yani motor dolana kadar beklemek durumunda kalabilirsiniz.