Selimiye Kışlası Nerede? Tarihi & Müze Hakkında Bilgiler
Tarihimizde önemli bir yeri olan Selimiye Kışlası bu yazımızın konusu. Selimiye Kışlası nerede?, buranın tarihi ve mimari özelliklerini yazımızda kısaca kaleme aldık.
İstanbul Boğazı’nın tarihi yapılarından birisi Selimiye Kışlası. Boğaz’da vapur ile Seyehat edenler ya da tekne ile turlayanlar bilirler kışlanın heybetli görüntüsünü. 4 koca kulesi ile hatırlar burayı bilenler. Anadolu yakasında Üsküdar sırtlarında bulunan kışla gece de ayrı bir güzel görünür. Boğazda ışıl ışıl parlar resmen.
Selimiye Kışlası Tarihi Bilgiler
Kışlanın şuan bulunduğu yerde Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı bir saray bulunmaktaydı. 3. Selim yeni kurulan Nizam-ı Cedit ordusu için sarayın bulunduğu alana 1794 – 1799 yılları arasında ahşap bir kışla yaptırır. 1807 yılında baş gösteren yeniçeri ayaklanması ile bu ahşap kışla tamamen yıkılır.
Sultan 2.Mahmud döneminde 1827 – 1829 tarihleri arasında dönemin en önemli mimarlarında olan Krikov Baylan’a taştan bir kışla yaptırtılmıştır.
200 metreye 267 metre ebatlarında ortasında büyük bir avlu olan dikdörtgen şeklinde bir yapı olarak tasarlanan kışla, eğimli bir arazi üzerine ve boğaza paralel olmayacak şekilde yapılmıştır. Dört köşesinde yedişer katlı birer kulesi vardır.
Cumhuriyet’ten sonra bir süre tütün deposu olarak kullanılan kışla, 1959 -1963 yılları arasında ise askeri ortaokul olarak kullanılır. 1963 senesinde tamir edilerek Birinci Ordu Karargahı haline getirilir. 1970’li ve 1980’li yıllardaki sıkı yönetim dönemlerinde kışlada askeri mahkeme görev yapar. Aynı zamanda askeri tutuk evi olarak da kullanılır.
Florence Nightingale Müzesi
Padişah Abdülmecid, 1854 yılında, müttefiki olan İngilizlere, Kırım Savaşında yaralanan askerlerinin tedavisi için Selimiye Kışlası’nı tahsis etmiştir. İngilizler askerlerinin tedavileri için İstanbul’a hemşireler de göndermişlerdir.
Bu hemşirelerden birisi de zengin bir aile kızı olan Florence Nightingale’dir. Kolera salgınının ve zorlu savaş koşulları arasında elinde lamba ile askerlere moral ve şifa dağıtan Florence askerler arasında “Lambalı Kadın” olarak anılmaya başlar. Ailesinin karşı çıkmasına rağmen hasta bakıcı olur.
Savaştan sonra da kendisini bu mesleğe adar ve Londra’da hemşirelik okulu açar. 1907 yılında İngiltere Liyakat Nişanı alan ilk kadın olur. Kışlanın kulelerinden birinde bulunan Florence Nightingale ve beraberindeki hemşirelerin kaldığı oda günümüzde müzeye dönüştürülmüştür.
Florence Nightingale Müzesi Ziyaret Saatleri
Florence Nightingale Müzesine giriş yapabilmek için 1. Ordu Komutanlığına 2 gün önceden kimlik ve ziyaret saati bilgilerinizi göndermeniz gerekiyor. Haftanın her günü açık olan ve girişin ücretsiz olduğu müzeyi sabah 10:00 – akşam 17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Selimiye Kışlası Nerede? Ve Nasıl Gidilir?
Adres: Selimiye Kışlası, – Üsküdar / İstanbul
Telefon: 0216 343 73 10
Nasıl Gidilir: Marmaray ile; Üsküdar’a geldikten sonra buradan 12 Nolu İETT Otobüs seferine binerek kışlaya gelebilirsiniz.
Vapur ile; Üsküdar’a geldikten sonra buradan 12 Nolu İETT Otobüs seferine binerek kışlaya gelebilirsiniz. Ya da Kadıköy’e geldikten sonra 14 R Nolu İETT Otobüs seferine binerek gelebilirsiniz.
Metrobüs İle; Uzunçayır durağında indikten sonra Üsküdar’a giden herhangi bir otobüs ile kışlaya ulaşabilirsiniz.
Özel Araç İle; en kolay avrasya tüneli kullanılarak buraya gelinebilir. Tünelden çıkar çıkmaz tabelaları takip ederek buraya ulaşabilirsiniz.