İstanbul’da başlatılan ve 37 proje olarak düşünülen Kültür Vadisi faaliyetinin bir parçası da Seyyid Nizam Camii ve Türbesi‘dir. 2014’de açılan ve külliyesi ile beraber hizmete giren caminin içerisinde Seyyid Nizam efendi’nin türbesi ve tekkesi de yer alır. Tekke, tarihi açıdan oldukça önemlidir; çünkü en eski tekke ve dergahlar arasında bulunur.
1925’de tekke ve zaviyelerin kapatılmasına dair kanundan sonra mühürlenen ve kederine terk edilen yer her ne kadar tahrip olsa da, yeniden restore edilerek orijinal hali korunmuş ve günümüze denk gelmesi sağlanmıştır.
Tekkenin kapatılmasından sonra harap olmasından dolayı mahzun olan bir hayırsever tarafından tekke duvarlarının sağlamlaştırılmasına yönelik vakıf kurulmuş ve tekke ilk defa 1974’de restore edilmiştir.
Daha sonra ise, avlusuna şadırvan yapılmış ve tekkenin mescit olarak hizmet vermesi sağlanmıştır. Bugün iki Şerifeli cami inşa edilen yerde bulunan külliye ve restore edilen tekke halen kullanıma açıktır. Kültür Vadisi projesinin bir parçasını oluşturur.
Zeytinburnu Gezi Videomuz
Tarihi Camimizin detaylarına geçmeden önce, sizlere mutlaka izlemek isteyeceğiniz keyifli bir video hazırladık. Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler. :)
Seyyid Nizam Camii ve Türbesi Hakkında Bilgiler
2013’de başlatılan çalışma kapsamında hem türbe ve tekkenin etrafı yenilenmiş hem de türbenin bulunduğu kısma büyük bir cami inşa edilerek, Seyyid Nizam camii ismi verilmiştir. Burada türbenin hazire tarafında bulunan taşların üzerinde yazılı olan mesajlar da Zamanı Aşan Taşlar isimli eserde hat yazısı ile yayınlanmıştır. Mescit olarak kullanılmaya devam eden tekke binasının moloz taşlarının yerine daha sağlam duvarlar inşa edilerek, sağlamlaştırma işlemleri yapılmıştır. Cami çift minareli olarak inşa edildi ve klasik Osmanlı mimarisini yansıtan yapısı ile Zeytinburnu’nun en büyük camilerinden birisidir.

Caminin kuzey tarafında yer alan türbenin içerisinde dört adet sanduka bulunur. Bunlardan en büyük olanı Seyyid Nizam Efendiye aittir. Diğerleri ise, Seyyid Nizam Efendi’den sonra tasavvuf ekolünü sürdüren zatlarındır. Seyyid Nizam Efendi’nin sandukasının bulunduğu hizadaki kubbe üzerinde hat sanatı ile yazılan Osmanlı döneminden kalan yazılar bulunur. Türbenin bulunduğu yer tekke olarak kullanılan ev bir dönem mescit olarak da hizmet veren yerdir. Türbe kısmı kubbeli, diğer kısımlar ise ahşaptan inşa edilen düz tavandır. Bugün sadece türbe olarak kullanılsa da vakit namazları da kılınır.
Seyyid Nizam Türbesi
Türbenin bulunduğu kısma oldukça yakında bulunan mezarlıkta ise, Osmanlı döneminde mühim vazifeler almış kişiler vardır. Bunlardan biri, Sultan Mehmet Han’ın baş topçusu Esed Ağa’dır. Ayrıca, Seyyid Nizam Efendi’nin müritlerinden bazı isimler de buradaki mezarlıkta yer alır.

Seyyid Nizam Kimdir?
Bağdat doğumlu olan Seyit Nizam, Hz. Hüseyin soyundandır ve tarikat ehlidir. Tasavvuf ilmine yönelen ve bu sahada kendisin ispat eden Seyit Nizam, Yavuz Sultan Selim döneminde İstanbul’a gelir ve buradaki tekkesinde dersler okutmaya başlar. Birçok kişiye erişen ve sohbet halkası her geçen gün genişleyen Seyit Nizam’ın halkasına dönemin sadrazamları, paşaları ve önde gelen devlet amirleri de katılmıştır.
Seyyid Nizam Camii Ulaşım Bilgileri
Adres: Seyitnizam, Seyit Nizam Cd No:67, 34015 – Zeytinburnu / İstanbul
Nasıl Gidilir?: Zeytinburnu’nun Kazlıçeşme Mahallesi sınırları içerisindeki Balıklı semtinde yer alır. Seyit Nizam Balıklı yolu kavşağına oldukça yakın camiye Anadolu yakasından ulaşmak isteyenlerin Marmaray ile Şehir Şuayip durağına gelmeleri, buradan da Seyit Nizam caddesi tarafına giden minibüslere binmeleri yeterlidir. Minibüsler, Balıklı yolu kavşağına yakın yerden geçer. Konum bilgisi için tıklayın.
Son olarak İstanbul’daki Tarihi Camiler yada İstanbul’daki Tarihi Türbeler nelerdir? merak ediyorsanız bu gezi yazılarımızı da mutlaka okumanızı öneririm.