Sinop, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan bir ilimizdir. İl merkezi olan Sinop şehri, tarihi kalıntıları ve doğal güzellikleri ile ünlüdür. Sinop şehri, M.Ö. 7. yüzyılda Miletoslu koloniler tarafından kurulmuş ve tarihi boyunca önemli bir ticaret merkezi olmuştur.
Sinop şehri ve çevresinde, antik kalıntılar, tarihi kalıntılar ve doğal güzellikler bulunmaktadır. Sinop ayrıca, yaz aylarında Karadeniz Bölgesi’nin en popüler tatil yerlerinden birisidir.
Kısa bilgi: Sinop‘ta bir gezi planınız varsa; Sinop’ta Gezilecek Yerler için oluşturduğumuz listemize de mutlaka bir göz atmalısınız.
Sinop’un Tarihi ve Coğrafi Özellikleri
Sinop, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan bir şehirdir. M.Ö. 7. yüzyılda Miletoslu koloniler tarafından kurulmuş ve tarihi boyunca önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Sinop, antik dönemde, ticaret ve denizcilik alanlarında önemli bir rol oynamıştır.
İlk olarak M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuş olan şehir, Helenistik dönemde büyük bir öneme sahip olmuş ve Roma İmparatorluğu döneminde önemini koruya devam etmiştir. Bizans İmparatorluğu döneminde de önemli bir liman şehri olarak kalmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun yayılması ile birlikte Sinop, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası haline gelmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sinop, ticaret ve denizcilik alanlarında önemini koruya devam etmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılması ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile birlikte Sinop, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir parçası haline gelmiştir.
Sinop Hangi Bölgede?
Karadeniz Bölgesi‘nin orta kısmında bulunan Sinop, Boztepe Burnu ve Karadeniz kıyısının birleşim noktası olarak bilinir. Sinop Kalesi turizm ve tarih açısından Sinop’un en gözde yerlerinden birisidir.
Sinop nüfus bakımından çok fazla kalabalığa sahip olan bir şehir değildir. Sinop’un yüzölçümü ise 5.718 km2 olarak bilinmektedir. Ayrıca Sinop 28 metre olan bir deniz seviyesi yüksekliğine sahiptir.
Ayrıca Sinop, Türkiye’nin kuzey kısmında bulunmasının yanı sıra, Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Sinop Karadeniz Bölgesinin Orta kısmında bulunur. Sinop’un doğu kısmında Samsun, güney kısmında Çorum ve batı kısmında ise Kastamonu bulunur.
Sinop’un Kaç İlçesi Vardır?
Sinop’un toplam olarak 9 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçelerden biri merkez, diğer sekizi ise merkez olmayan ilçeleridir.
Sinop İlçeleri:
- Sinop (il merkezi),
- Türkeli,
- Saraydüzü,
- Gerze,
- Erfelek,
- Durağan,
- Dikmen,
- Boyabat,
- Ayancık.
Sinop Nerede?
Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Sinop, yüzölçümü bakımından 5.805 km2’ye sahiptir. Ayrıca Sinop Türkiye’nin en büyük 59. şehri olarak bilinir. Sinop’un deniz seviyesinden yüksekliği ise 28 metre olarak bilinmektedir.
Ayrıca Sinop, Türkiye’nin kuzey kısmında bulunmasının yanı sıra, Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Sinop Karadeniz Bölgesinin Orta kısmında bulunur. Sinop’un doğu kısmında Samsun, güney kısmında Çorum ve batı kısmında ise Kastamonu bulunur.
Karadeniz Bölgesinin orta kısmında bulunan Sinop, Boztepe Burnu ve Karadeniz kıyısının birleşim noktası olarak bilinir. Sinop Kalesi turizm ve tarih açısından Sinop’un en gözde yerlerinden birisidir.
Sinop nüfus bakımından çok fazla kalabalığa sahip olan bir şehir değildir. Sinop’un yüzölçümü ise 5.718 km2 olarak bilinmektedir. Ayrıca Sinop 28 metre olan bir deniz seviyesi yüksekliğine sahiptir.
Sinop’un Nüfusu Kaçtır?
Sinop nüfus bakımından, TÜİK’in yapmış olduğu araştırmalara göre 218.408 olarak belirlenmiştir. Sinop’ta belirlenen bu nüfusun çoğunluğunu ise 108.472 olarak erkek, 109.936 olarak kadınların oluşturduğu belirlenmiştir.
Yoğunluk bakımından en kalabalık olan ilçesi 68.012 ile Merkez, en az nüfusa sahip olan ilçesi ise 4.753 ile Dikmen ilçesi olarak belirlenmiştir. Sinop’a bağlı olan 9 ilçe, bu ilçelere bağlı olan 50 mahalle ve toplam olarak 464 köy bulunmaktadır.
Sinop’ta km2 başına toplam olarak 38 birey düşerken Sinop’un yüzölçümü ise 5.717 km2 olarak bilinir.
Sinop’a Nasıl Gidilir?
Sinop Türkiye’nin en uç noktasında kalan şehirlerinden biridir. Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Sinop’un komşu şehirleri ise Samsun, Çorum ve Kastamonu’dur.
Türkiye’nin uç kısmında kalan Sinop’un ulaşımı uç kısımda kalmasına rağmen kolay ve rahattır. Sinopa ulaşım için havayolu ve karayolu oldukça sık tercih edilir.
Sinop’a Özel Araç ile Nasıl Gidilir?
Sinop’a özel araç ile yolculuk yapma imkanı vardır. Özel araç ile seyahat ve yolculuk oldukça kolay ve rahattır. Yenilenen ve gelişen karayolları ile Sinop’a oldukça kolay ve rahat ulaşım sağlanabilir.
Özel araç ile Sinop’a yolculuk yapmak için tercih edebileceğiniz karayolları D010, D030, D785, E80, 0-21 ve D260 karayollarını tercih edebilirsiniz. Rahat ve eğlenceli bir yolculuk özel araç ile seyahat etmeyi tercih edebilirsiniz. Özel araç ile hem gezerek ve görerek hemde eğlenerek Sinop’a güzel bir yolculuk yapabilirsiniz.
Sinop’a Otobüs ile Nasıl Gidilir?
Özel araca sahip olmayan birçok insan seyahlerini ve yolculuklarını otobüsler ile sağlamaktadır. Otobüs yolculukları rahat olmasının yanı sıra bilet fiyatlarının uygun olmasından dolayı da tercih edilmektedir.
Sinop’a karayolu ile ulaşım sağlamak oldukça kolay ve rahattır. Bulunduğunuz şehirden bindiğiniz otobüs ile Sinop’a seyahat edebilirsiniz. Sinop’ta inmeniz gereken yer ise şehirden sadece 7 km uzaklıkta olan Sinop Otogarı’dır.
Türkiye’de bulunan her şehirden Sinop’a otobüs ile yolculuk yapabilirsiniz. Gezerek yolculuk yapmak isterseniz eğer otobüs yolculuğunu tercih edebilirsiniz.
Sinop’a Uçak ile Nasıl Gidilir?
Uçak yolculuğu her zaman tercih edilen yolculuklar arasında yer alır. Bilet fiyatlarının pahalı olmasının yanı sıra hızlı bir yolculuk olduğundan dolayı uçak yolculuğu daha fazla tercih edilmektedir.
Bulunduğunuz şehirden bindiğiniz uçak ile Sinop Havalimanı’na iniş yaparak Sinop’a ulaşım sağlayabilirsiniz. Hem zamandan tasarruf hemde bir seyahat yapmak isterseniz uçak yolculuğunu rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Havalimanı çıkışında Sinop şehir içi ulaşımını halk otobüsleri, minibüsler ve taksiler ile sağlayabilirsiniz. Şehir içinde hızlı bir yolculuk yapmak isterseniz eğer taksileri tercih edebilirsiniz.
Sinop’ta Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?
Sinop’ta şehir içi ulaşımları genellikler minibüsler aracılığıyla sağlanmaktadır. Sinop’ta bulunan minibüsler sadece şehir içi değil ilçeler arasında da ulaşımı sağlamaktadır.
Sinop’ta gezip ve görebileceğiniz yerlere yürüyerek ulaşım sağlamınızda mümkündür. Minibüslerin yanı sıra taksileri de şehir içi ulaşımlarda tercih edebilirsiniz. Sinop’ta çok fazla yoğun trafik bulunmadığından dolayı minibüs ve taksiler ile oldukça kolay ve hızlı bir ulaşım sağlayabilirsiniz.
Halk otobüsleri ve minibüsler şehir içi ulaşımı sırasında size oldukça kolaylık sağlayacaktır.
Sinop’a Ne Zaman Gidilir?
Sinop Doğu ve Batı Karadeniz iklim yapısına sahip olduğundan dolayı havalar yıl boyunca ılıman ve nemlidir. Sinop’un kuzey kısımların da havalar yağışlı olurken, güney kısımların da ise hem sıcaklık hem de yağış oranı oldukça azalmaktadır.
Bunların yanı sıra Sinop’ta katılabileceğiniz birçok festival ve eğlenceler vardır. Yaz aylarında Sinop’u tercih ettiğiniz zamanlarda bu festivallere katılabilirsiniz.
Sinop festivallerinden dolayı yaz aylarında oldukça fazla tercih edilen şehirler arasında yer alır. Sinop’a gitmek isterseniz eğer yaz aylarında tercih edebilir ve yapılacak olan festivallere katılabilirsiniz.
- Uluslararası Tiyatro Festivali,
- Boyabat Panayırı,
- Geleneksel Ayancık Panayırı,
- Mutluluk Festivali,
- Dikmen Karakucak Şenlikleri,
- Gerze Kültür ve Sanat Festivali,
- Erfelek Tatlıca Şelaleleri Festivali,
- Ayancık Kültür ve Keten Festivali.
Ayrıca Sinop’a gittiğiniz zaman ziyaret etmeniz gereken bazı yerler şu şekildedir;
- Sinop Cezaevi Müzesi,
- Alaaddin Camii,
- Boyabat Kalesi,
- Arslan Torun Konağı,
- Hamsilos Tabiat Parkı,
- Sarıkum Gölü Tabiatı Koruma Alanı,
- Sinop Arkeoloji Müzesi,
- Sinop Prison,
- Sinop Kalesi,
- Erfelek Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkı,
- İnceburun Feneri,
- Hamsilos Koyu.
Sinop’ta Ne Yenir?
Sinop’a uğradığınız zamanlarda yemeden gitmemeniz gereken bazı yemekler vardır. Sinop’a özgü ve eşsiz lezzetlere sahip olan bu yemekleri denemeden geçmemeniz gerekmektedir. İçli Tava, Kestaneli İç Pilav, Kaşık Çıkartması, Hamursuz Tatlı Sinop’a özgü eşsiz olan lezzetlerden bazılarıdır. Sinop’a özgü ve yöresel yemeklerini tatmanız gerekmektedir, bunlar;
- Sıkmık Tatlısı,
- Hamursuz Tatlı,
- Mısır Tarhanası,
- Kaşık Çıkartması,
- Kestaneli İç Pilav,
- Kabak Millesi,
- Keşkek,
- Sirkeli Pırasa,
- Islama,
- İçli Tava,
- Katlama,
- Nokul,
- Mısır Çorbası.