Kadıköy’ün en çok gezilen yerleri arasında olan, Anadolu yakasının ilk, Türkiye’nin 6. operası Süreyya Opera Binası nerede?, nasıl gidilir? ve tarihi hakkında bilgiler bu yazımızda.
Kadıköy Süreyya Opera Binası Tarihi
Kadıköy’ün en çok ziyaret edilen ve aynı zamanda en tarihi yapılarından biri olan Süreyya Opera Binasının yapımı 90 yıl öncesine dayanıyor. Binayı Süreyya İlmen ( Paşa ) 1924 yılında, Bahariye Caddesi üzerinde yaptırır.
Süreyya Paşa’nın bu binayı yaptırırken Kadıköy’ün kültür hayatını çağdaşlaştırmak ve zenginleştirmeyi düşünmüştür. Bina bu yüzden müzik ve sahne sanatlarına uygun tasarlanmıştır. Aynı zamanda tasarımında konser, konferans, dans, balo, nişan ve düğün gibi sosyal ihtiyaçları karşılaması için de çalışmalar yapılmıştır.
Süreyya Paşa, Avrupa ülkelerini gezer ve böyle yapıları inceler. Binanın dış cephesi Paris Şanzelize, iç bölümleri ise Alman tiyarolarından örnek alınarak yapılır.
Bina 6 Mart 1927 yılında seçkin davetlilerin katıldığı görkemli bir törenler açılır.
Her ne kadar bir opera binası olarak tasarlansa da gerekli sahne bölümü yapılamadığı için, kulis, sanatçı odaları ve benzer mekanlar yapılamadığı için Süreyya Operasında hiç opera oynanmaz. Bunun bir başka nedeni ise o dönemde opera oynayacak çok sayıda yetişkin opera sanatçısının olmaması da gösterilir.
Süreyya Opera Binası Restorasyon Çalışmaları ve Hizmete Açılması
Binanın restorasyon çalışmalarına İzmir’deki Elhamra Sineması’nı İzmir Operası’na dönüştürülmesinde önemli rol oynayan Dr. Murat Katoğlu ve mimar Ersen Gürsel öncülük etmişlerdir. Kadıköy Belediyesi’nin restorasyon önerisine sıcak bakması ile çalışmalar başlamıştır.
Yapılan restorasyon çalışmaları;
– Mekanik ve statik konularda titiz çalışmalar yapıldı,
– Deprem ve yangına karşı takviye ve önlemler alındı,
– Orkestra çukuru genişletildi,
– Sahne donanımı, aydınlatma, ışık sistemi ve ses düzeni yapıldı,
-Dekoratif unsurlar tekrar elden geçirildi ve temizlendi.
– Tavan freskleri, duvarlardaki pano resimler uzmanlar tarafından titizlikle ve usulünce onarıldı.
– Bina komple onarılıp elden geçirildi.
– Koltuklar, halılar ve avizeler özel olarak yapıldı.
– Tahrip olmuş dekoratif parçalar, tespit edilen örneklerine göre tamamlandı.
– İç ve dış cepheler aynen korunup, Süreyya Paşa’nın anılarında bir türlü yaptıramadığını belirttiği sahne sanatları icrası için zorunlu bölümler olan kulis, sanatçı odaları, teknik odalar asli yapıyı bozmadan zemin altına yerleştirildi.
– Yapıda bulunmayan havalandırma sistemi de eski esere zarar vermeden kuruldu. Süreyya’nın muhteşem salonu için yeni koltuk ve halılar tasarlandı.
– Muğla Yatağan’dan özel olarak beyaz mermerler getirtildi dış merdivenleri yenilendi ve tarihi Süreyya Binası, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası olarak 27 Ekim 2007 de kapılarını bir kez daha sanata, sanatçıya ve sanatseverlere açtı.
Kadıköy Belediyesi 80 yıl aradan sonra Süreyya İlmen Paşa’nın “Kadıköy de Opera” hayalini gerçekleştirmiş oldu.
Çalışma Saatleri: Haftanın her günü 10:00 ile 18:00 arası hizmet vermektedir. Temsil günleri ise temsil başlama saatine kadar açıktır.
Kadıköy Süreyya Opera Binası Nerede? Ve Nasıl Gidilir?
Adres: Bahariye Caddesi, Caferağa Mahallesi, No:29 – Kadıköy / İstanbul
Telefon: 0216 346 15 31
Vapur İle; Kadıköy İskelesi’nden yukarıya doğru çıkıp meşhur boğa heykelini görünce sağa saparak Bahariye Caddesi’ne ulaşabilirsiniz.
Metrobüs İle; Söğütlüçeşme durağında indikten sonra 10 – 15 dakikalık yürüyüş ile buraya ulaşabilirsiniz. Öncelikle meşhur boğa heykeline ulaşmanız gerekmektedir.
Marmaray İle; Marmaraya bindikten sonra Ayrılık çeşme durağında inmeniz gerekiyor. Tepe Nautilius çıkışından çıktıktan sonra dolmuş, minibüs veya taksiye binerek meşhur boğa heykeline gitmeniz gerekiyor.
Otobüs İle; Taksim, Şişli, Nişantaşı güzargağından İETT T3 numaralı otobüs ile ulaşım mümkündür.
Özel Araç İle; Şehitler köprüsünden çıktıktan sonra O1 otoyolunu kullanarak buraya gelebilirsiniz.