Bursa’nın Mustafa Kemal Paşa ilçesine yaklaşık 17 km uzaklıkta bulunan Suuçtu Şelalesi, 38 m olan yüksekliğiyle adeta doğa ziyafeti sunuyor. Bu şelale zamanında bir fay hattının çökmesi ile oluşmuştur.
Dört mevsim ayrı renkleri barındıran doğal manzarasıyla sizleri kendine hayran bırakacak olan bu şelalenin rakımı 464 metredir. Yakınlarında dururken yüzünüze çarpan su damlacıkları bu şelalenin isminin nerden geldiğini sizlere anlatır cinsten. Gürül gürül sesiyle doğayla bir bütün oluşturan Şelale, Bursa’nın Karadere nehrinde yer alıyor.
Kısa Bilgi: Ayrıca Türkiye’de görülmesi gereken yerler ve Türkiye’deki Şelaleler için oluşturduğumuz gezi listelerimize de göz atabilirsiniz.
Suuçtu Şelalesi Hakkında Genel Bilgiler
Şelale küçük çocuklar ile gidildiğinde biraz tehlikeli bir hal alıyor. O nedenle eğer yanınızda küçük çocuk varsa şelale yakınlarında bulunan piknik alanlarına gitmenizi de öneririm. Zaten şelale yakınlarında böyle bir piknik alanı mevcut.
Ancak ben çocuğumu doğada özgür bırakmak isterim, doya doya dolaşsın diyorsanız iç kısımlarda bulunan ormanlık alanlara doğru gitmenizde fayda var. Orada rahatça gün boyu pikniğinizi yapabilirsiniz.
Suyu içilebilir seviyededir ve Mustafa Kemal Paşa ilçesinin su ihtiyacını karşılamaktadır. Ancak şelaleden su doldurulması veya şişelenip satılması yasaklanmış. Böylece şelalenin suyunu düzgün bir plan dahilinde kullanıp suyunun azalması engellenmiş. Ayrıca şelalenin ismi günümüzdeki halini almadan önceki Kirmastary adında Rum bir kadından gelen Krimasti’dir.
Suuçtu Şelale’sine gelirken yanınızda çay termosunuzu, hamağınızı, yiyeceğinizi yani kısaca piknik malzemelerini getirmeyi unutmayın. Ama bunlardan da önemlisi var. Ne mi ? Tabi ki de fotoğraf makinesi veya kamerası kaliteli olan bir cep telefonu. Çünkü bu doğa harikasının en güzel özelliklerinden bir tanesi de her mevsimde farklı renklere bürünüp sizi büyülemesidir.
Arkanıza bu manzarayı alıp ister ailenizle isterseniz de tek başına fotoğraf çekilmenizi veya şelaleden akan sular eşliğinde video kaydetmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Sonradan pişman olmayın.
Bu şelaleyi daha sakin şekilde gezip görmek istiyorsanız, burayı hafta sonu değil de hafta içi ziyaret edin derim. Hafta sonu gelirseniz hem boş piknik masaları bulamayabilirsiniz hem de biraz yoğunluk olabilir. Ancak hafta içi gelirseniz hem piknik yapmak için masa bulma derdiniz olmayacak hem de şelalenin sesi sizleri daha da rahatlatacaktır.
Çevresinde Neler Yenir ?
Şelaleye giden yol üzerinde bulunan Şelale Et Mangal ve Piknik’ te kahvaltınızı yapabilirsiniz. Size doğa içerisinde güzel bir köy kahvaltısı sunacağından şüpheniz olmasın. Kahvaltı yanından gelen büyük bir demlik çay da kahvaltınızı uzattıkça uzatmanızı sağlıyor.
Doğa içerisinde mangal yapılması ülkemizde sıkça rastlanılan bir durum olduğu gibi burada da mevcut. Şelale yakınlarındaki ormandan yükselen mangal kokuları aslında pek de hoş değil.
Yine de ben mangal keyfi yaparım diyorsanız elbette mümkün. Tabii yanınıza sandviç tarzı şeyler alıp onlarla atıştırabilirsiniz. Böylece doğa ile vakit geçirmek için daha fazla vaktiniz olur.
Yakındaki Konaklama imkanları
Şelalenin hemen yakınlarında otel veya pansiyon bulunmasa da size konaklamak için Mustafa Kemal Paşa ilçesinde bulunan Sultan Otel’i tavsiye ederim. Konum olarak şelaleye oldukça yakın olan bu otelde, tek ve çift kişilik odalar mevcut.
Her ne kadar çok kaliteli bir oteldir diyemesem de şelaleyi gezmek için gelen kısa konakçılar için uygun bir yer. Ayrıca otel online olarak başvuru kabul etmiyor bu nedenle telefon numarasını kullanarak ulaşmanız gerekmekte.
Otel İmkanları : Otopark, sabah kahvaltısı, 24 saat sıcak su, TV , klima , kablosuz internet , sınırsız çay vb. sıcak meşrubat.
Adres : Vıraca Mahallesi Karamüdür Sokak No : 6 – Mustafakemalpaşa / Bursa
Telefon : 0(224) 613 16 27
Ek olarak bir tavsiye : Ben buraya gelirken yanınıza çadır kurmak için gerekli ekipmanları getirmenizi tavsiye ediyorum. Doğanın içerisinde güzel bir gece geçirip deşarj olmayı kim istemez ki ? Tabii bu aktivite için ilkbahar ve yaz aylarını tercih etmeniz gerektiğini unutmayın.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti 2023
Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü saat 08:00 – 18:00 arasında ziyarete açıktır.
Giriş Ücreti: Kişi başı alınan ücret 30 TL. dir.
Suuçtu Şelalesi, Nerede, Nasıl Gidilir ?
Adres: Muradiyesarnıç, Pk: 16510 – Mustafakemalpaşa / Bursa
Nasıl gidilir?: Ana yolları takip ederek Bursa’ya geldikten sonra İzmir yönüne doğru 80 km yol alıp büyük bir at yetiştirme çiftliğini ardından da Mustafa Kemal Paşa tabelasını göreceksiniz. Tabelayı takip edip ilçeye giriş yaptıktan sonra Kayabaşı ve Muradiye Sarnıç köylerini geçtiğiniz taktirde Suuçtu Şelalesi sizleri karşılıyor.