Sveti Stefan Demir Kilise’nin Tarihi (Nasıl Gidilir? ve Ziyaret Saatleri)
Demir Kilisenin tarihi oldukça eskilere gidiyor. Sveti Stefan Kilisesini, diğerlerinden ayıran en başat faktör ise, tamamen demirden inşa edilmiş olmasıdır. Bulgar cemaatinin Abdülhamit Han’dan aldıkları izin üzerine inşa ediliyor. Demir Kilise’ye nasıl gidilir, ziyaret saatleri nelerdir kısaca bunlardan da bahsedeceğiz.
Zamanla Demir Kilise’nin altındaki zeminin yumuşamasından kaynaklanan çökme ve kaymalar söz konusu olmaya başladı. Dokuz sene önce karşılaşılan bu durumun ortadan kaldırılmasına yönelik restore çalışmalarının başlaması için adım atıldı. İki sene ihale süreci, yedi sene de restorasyon çalışmalarının sürdüğü Sveti Stefan kilisesi artık Bulgar cemaatinin denetimi altında ziyarete açık.
Demir Kilise’ye 16 milyon liralık restore çalışması
Tarihi kilise; Bulgar hükümeti ve cemaatinden gelen 3 milyonluk liralık ödenek ve İstanbul Belediyesi tarafından harcanan 13 milyon liralık bütçeyle yenilendi. Kilisenin zemine çelikten inşa edilen yeni temel ve mevcut kolanlara yapılan ek çelik kolanlarla beraber bazı süsleme ve tarihi ikonların temizliği de gerçekleşti. Kilise, Pazar günleri için Bulgar cemaatinin ayinlerinin düzenli şekilde yapılacağı yer olarak şimdiden otoriter bir kilise konumuna geldi. Ayrıca, Bulgarların düğün merasimleri için de Sveti Stefan kilisesi kullanılacak.
Kilisenin hem yerli turistlerce hem de başta Bulgarlar olmak üzere yabancı turistler tarafından ilgiyle ziyaret edileceği tahmin ediliyor ve şimdiden bu tahminler yoğun ziyaret akımları izlendiğinde gerçekleşmiş durumdadır denilebilir. Demir Kilise, her ne kadar ibadet yeri olsa da, tarihi eser olması ve içerisindeki süslemeleri nedeniyle bir müzeyi de andırıyor.
Sveti Stefan Demir Kilise’nin Tarihi ve hakkında bilmeniz gerekenler
Dünya üzerinden demirden inşa edilen kilise sayısı üçtür. Bunların birisi Türkiye’de, diğerleri Arjantin ve Avusturya’da bulunuyor. Ancak günümüze denk demir kiliselerin sadece Türkiye’de yer alan Haliç kilisesi muhafaza edilebilmiş. Diğer ikisi ise, zamanla çökmelerden ve kaymalardan muzdarip olarak güvenlik gerekçesiyle yıkılmış durumdadır. Bu açıdan, Hıristiyanlar için tarihi Demir Kilise dünyada nadir bulunan ibadethane yapılarından birisi olması nedeniyle önem kazanıyor.
Kilisenin inşası deniz üzerinde yapılıyor. Modüler olarak yapılan inşanın tamamlanmasından sonra Haliç’te bulunan yerine taşınıyor. Bir nevi prefabrik yapı gibi Demir Kilise’de Brezilya’dan getirilen ve suya karşı oldukça dayanıklı olan ağaçtan elde edilen liman
üzerinde inşa edildikten sonra asıl zeminine oturtuluyor. Kilisenin ilk açılış yılı ise, 1898 tarihine rastlıyor.
500 ton demir kullanılarak inşa edilen kilisenin kubbe ve miğferleri altından oluşuyor. Kilise üzerindeki haçlar da altın işlemeden oluşuyor. Oldukça pahalı bir yapıyı ifade eden kilisenin haç ve kuleleri, Haliç’in her noktasından görülebilecek şekilde inşa edilmiştir. Beyaz ve sarı renklerin oluşturduğu mimari estetiğiyle Demir Kilise, İstanbul boğazına inci gibi dizilen nadide tarihi yapılar arasında önemli bir yer ediniyor.
Demir Kilise’de Sanat galerisi de yer alıyor
Kiliseyi ziyaret etmek isteyenler için önemli bir zenginliği daha not etmemiz gerekiyor. Kilisenin alt katına yapılan sanat galerisinde hem Demir Kilisesi’nin geçirdiği tarihi yolculuk gözler önüne seriliyor hem de Bulgar cemaatinin mensuplarının sahip oldukları kültürel nitelikler yansıtılıyor. Din kültürünü merak edenlerin mutlaka uğraması gereken noktalar arasındaki sanat galerisi, Sveti Stefan kilisesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler açısından da mutlaka görülmelidir. Kilisenin içinin gezilmesinden sonra alt kattaki sanat galerisine ulaşabilirsiniz.
Kilisenin açılış kapanış ziyaret saatleri ve giriş ücreti
Öncelikle şunu ifade edelim. Kiliseye girmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Bulgar cemaati lideri tarafından yapılan “Kilise de yaratıcının evidir ve her din mensubuna açıktır” açıklama tamamen serbestliği ifade ediyor. Pazar günleri ayin zamanı olduğu için kısmı şekilde kontrol uygulanabilir.
Kilise, hafta içi ve hafta sonu 9’da açılıyor ve akşam 5’de kapanıyor.
Sveti Stefan kilisesine nasıl gidilir?
Adres: Balat Mahallesi, Mürselpaşa Cd. No:10, 34087 – Fatih / İstanbul
Nasıl gidilir?: Haliç’te yer alan Demir Kilise’ye gitmek için Eminönü tarafından Balat veya Haliç yönüne giden her otobüse binilebiliyor. Demir Kilise durağında inildiğinde büyük ve görkemli kiliseyi mutlaka görebilirsiniz. Yine özel araçlarıyla hareket etmek isteyenlerin Haliç caddesini kullanarak Demir Kilise’ye ulaşabileceklerini ifade edebiliriz. Konum bilgisi için tıklayın.