Tarihi Atlas Sineması | Nerede, Tarihi, Etkinlik ve Bilet Fiyatları – İSTANBUL
Zaman zaman nerede olduğu merak edilen Tarihi Atlas Sineması aslında İstanbul’un merkezi sayılan İstiklal Caddesi’ndeki eski bir sinemadır. Adından da anlaşılabileceği gibi tarihi bir yapıya sahip olan Atlas Sineması, uzun yıllar boyunca İstanbulluların sinema ve çeşitli etkinlik ihtiyacını karşılamıştır.
Kurulduğu günden beri İstanbul’un sanat anlayışına yön veren Atlas Sineması’nın günümüzde tekrar faaliyete geçirilecek olması bu sinema ile ilgili çeşitli bilgilerin araştırılmasına neden olmaktadır. Bu doğrultuda sizin için Atlas Sineması ile ilgili detaylı bir rehber hazırladık. Şimdi gelin bu verileri hep birlikte inceleyelim.
Kısa bilgi: Hazır buraya kadar gelmişken, gününü dolu dolu geçirmek isteyenlere Taksim gezilecek yerler listemizi tavsiye ederim.
Tarihi Atlas Sineması Tarihi
Atlas Sineması İstanbul’un İstiklal Caddesi üzerinde yer almaktadır. Atlas Pasajı’nın içerisinde bulunduğu için Atlas Sineması olarak adlandırılmaktadır. Bunun yanı sıra İstanbul’un en büyük ve tarihi açıdan en eski sinema salonu olarak bilinmektedir.
Atlas Sineması’nın tarihine bakıldığında yakın dönemde yenilendiğini ifade etmek mümkündür. 1870 yılında meydana gelen büyük İstanbul yangınından sonra Sultan Abdülaziz döneminde Ermeni bir iş adamı olan Agop Köçeyan tarafından bir ev olarak kullanılmak için inşa edilmiştir. Dökme demir ile taş kullanılarak yapılan Atlas Sineması karkas özelliklere sahip olan malzemelerde inşa edilmiştir.
Günümüzde pasaj olarak kullanılmakta olan yapının zemin katı belirli bir dönem at ahırı olarak kullanılmış olan bir yerdir. Bölge daha sonra ise cambazhane olarak kullanılmıştır.
Zaman içerisinde ihtiyaç duyulan bina genel olarak mimari açıdan değiştirilmiş ve günümüzde pasaj olarak kullanılan kısma ilave yapılmıştır. Bu doğrultuda bina konak kısmı ile birleştirilmiş ve daha sonra ise Köçeyan tarafından Taksim’de bulunan Vosgeperan Ermeni Kilisesi’ne hediye edilmiştir.
Atlas Sineması Açılıyor
1932 yılında onarılmasının hemen ardından bir sanat ve eğlence merkezi haline gelmiştir. Bu doğrultuda 19 Şubat 1948 tarihinde 1860 kişilik kapasite ve 35 adet locası ile Beyoğlu’nda bulunan en büyük sinema salonlarından bir tanesi haline gelmiştir. Atlas Sineması’nın içeriğinde 1948 yılında Kulis Bar Restoran, 1951 yılında ise Küçük Sahne Tiyatrosu açılmıştır.
1985 yılına gelindiğinde tarihi sinema hazineye devredilmiştir. Günümüzde ise Türker İnanoğlu ile İrfan Atasoy işletmeciliğini gerçekleştirmektedir. Yakın zamanda restore edilmiş olan tarihi sinema da özellikle ses düzeninde fuayesinde yenilemeler gerçekleştirilmiştir.
Sinemada 500 kişilik, 130 kişilik ve 85 kişilik 3 farklı salon bulunmaktadır. Ana salonun bir amfi formunda olması nedeni ile hemen her yerden son derece konforlu bir şekilde film keyfi yaşamak mümkündür. Emek Sineması gibi büyük bir perdeye sahip olan Tarihi Atlas Sineması İstanbul’un sayılı sinema salonları arasındadır. Salonda ki balkonlar locaya çevrilmiş olup locaya 2,4,6 ve 8 kişilik yatabilen koltuklar yerleştirilmiştir.
Gerçekleştirilen Etkinlikler
Burası adından da anlaşıldığı üzere bir sinema salonudur. Bu nedenle Atlas sinemasında sadece film gösterimleri gerçekleştirilmektedir. Vizyon filmlerinden festival filmlerine kadar pek çok film Atlas Sineması’nda gösterime sunulmaktadır.
İki yıl süren çeşitli faaliyetler sonucunda günümüzde faaliyete açılan Atlas Sineması, İstanbul Sinema Müzesi ile birlikte açılacaktır. Bu da sinema da aynı zamanda müze faaliyetlerinin de bulunacağını ifade etmektedir.
Atlas Sinema Bilet Fiyatları: 2024
Mümkün olduğunca fiyatlarımızı her daim güncel tutuyoruz. Bu yıl ki bilet için alınan ücretler aşağıdaki gibidir.
Tam: 150 TL
Öğrenci: 100 TL’dir.
Tarihi Atlas Sineması Ulaşım Bilgileri
Adres : İstiklal Cad. Atlas Pasajı No:131 Beyoğlu / İSTANBUL
Nerede?: İstanbul’un en merkezi yerinde, İstiklal Caddesinde bulunan Atlas Pasajı’na ulaşım son derece kolaydır.
Nasıl gidilir?: İstanbul’un çeşitli yerlerinden ulaşımın sağlanabileceği Atlas Sineması’na bireylerin otobüs, metro, dolmuş ve tren gibi toplu taşıma araçları ile ulaşım mümkündür.
Atlas Sineması’nın yakınında ki duraklar; Ağa Camii; Tarlabaşı / Taksım Yönü; Ömer Hayyam; Tarlabaşı / Taksim Yönü; Tarlabaşı / Unkapanı Yönü; Altıntepe; Yenişehir / Dolapdere Yönü şeklindedir.
Otobüs ile sinemaya ulaşmak isteyen kişiler; 129 T, 48 T, 55 T, 66, 72 T, 74 A, 92 T gibi otobüsleri tercih edebilirler. Tren olarak Marmaray’ı tercih edebilecek bireyler M2 metrosu ile de sinemaya ulaşabilir. Bunun yanı sıra dolmuş olarak ise D 11, D 31 ve D 36 numaralı dolmuşlar tercih edilebilir.
Taksim’in en merkezi yerinde bulunan Tarihi Atlas Sineması’na yukarıda bahsedilen toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşmak mümkündür. Bunun yanı sıra taksi ve özel araç ile de sinemaya ulaşabilir ve filmlerin, sanatın ve sinema müzesinin tadını çıkartabilirsiniz.