Tarihe ışık tutan pek çok keşfin yapıldığı Troya Antik Kentinde keşfedilen pek çok eser ve daha fazlasının sergilendiği Troya Müzesi bu yazımızda.
DipNot: Eğer Çanakkale’deki diğer tarihi güzelliklere ve gezilecek yerlerine bir göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım.
Troya’nın Önemi ve Kısaca Tarihi
Ören yerinin en büyük önemi Homeros’un İlyada Destanı’nda anlattığı Troya Savaşı’na sahne olmasıdır.
Anadolu’da tarih öncesi döneme ait ilk sistematik kazı Troya’da başlamıştır. Schliemann tarafından 1870 de ilk kez kazılan Troya’da 1893-94’deki kazı projelerini Dörpfeld yürütmüş uzun bir aradan sonra 1932-38 yılları arasında Carl W. Blegen höyükte kazılar gerçekleştirmiştir. Yeni dönem kazıları ise M.Osman Korfmann tarafından 1988 yılında başlamış ve 2005 yılına kadar devam etmiştir. Günümüzde kazılar Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rüstem Aslan tarafından devam ettirilmektedir.
Troya Müzesi
Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan bir yarışma ile belirlenen proje kapsamında yapımına 2014 yılında başlanan ve yaklaşık 4 yıl süren çalışmalar sonucunda tamamlanan Troya Müzesi 10 Ekim 2018 tarihinde hizmete açılmıştır.
3.000 metrekare sergi salonu, 11.200 metrekare kapalı alana sahip olan müze, 1998 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Troya Antik Kenti’nin girişinde bulunmaktadır.
Ören yerindeki teşhir ve tanzim uygulamasının bitmesi ile daha önce ortaya çıkarılan ve il merkezinde bulunan Arkeoloji Müzesinde sergilenen yaklaşık 2000 eser, resmi açılış için buraya getirilerek uzmanlar tarafından tasnif edilip yeni yerlerine konularak ziyarete hazır hale getirilmiştir.
Troya Müzesi İçerisindeki Eserler
Troya ve Troas kentlerinden elde edilen kültür varlıkları sergilenmektedir. Çanakkale Müzesi’nde bulunan eserlerin yeni müzeye taşınması ile kurgulanan müze teşhirinde Blegen kazılarından çıkan ve şu an İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Troya eserleri ile ABD’den getirilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki Troya altınları da getirilerek sergilenmektedir. Ayrıca İzmir Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Homeros ile ilgili sikkeler Troya Müzesinde sergilenme amacıyla ilgili kurumlardan talep edilmiştir..
Eserler taş (mermer), heykel, lahit, yazıt, sunak, mil taşı, paleolitik balta ve kesiciler vb., pişmiş toprak seramikler, metal kaplar; altınlar, silahlar, sikkeler, kemik obje ve aletler, cam bilezikler, süs eşyaları, bardak, koku şişeleri, gözyaşı şişelerinden vb. oluşmaktadır. Müze bahçesinde, peyzaj ile birlikte taş eserler de, lahit, sütun, steller, sütun başlıkları vb. bütünlük oluşturacak şekilde sergilenmektedir.
Müze ziyareti rampadan inerken başlamaktadır. Rampanın duvarlarında bulunan nişlerde Troya’nın farklı katmanları; mezar taşları, büyük boy heykeller, sahne canlandırmaları ve büyük boy fotoğraflarla anlatılmaktadır. Müzenin giriş alanı olan, Troas ve çevresini konu alan sirkülasyon bandında ise devam eden sergi katları öncesinde ziyaretçiye bir oryantasyon sağlamak amacıyla arkeoloji bilimi; arkeolojik ve arkeometrik tarihleme yöntemleri, “neolitik, kalkolitik, tunç çağı, demir çağı, höyük, restorasyon, konservasyon” gibi terimler şemalar, çizimler, metinler ve interaktif yöntemlerle aktarılmaktadır.
Troya Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri
15 Nisan – 2 Ekim Yaz Çalışma Saatleri: 08:30 – 19:30
3 Ekim – 14 Nisan Kış Çalışma Saatleri: 08:30 – 17:00
Müze haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir. Sadece dini bayramların 1. Günleri saat 13:00’e kadar kapalıdır.
Troya Müzesi Giriş Ücreti 2024
Giriş ücreti kişi başı 600 TL olup müzekart+ ile yıl boyunca sınırsızca ziyaret edilebilmektedir.
Troya Müzesi Nerede? ve Nasıl Gidilir?
Adres: Tevfikiye Köyü / ÇANAKKALE
Telefon: (0286) 283 05 36
Ulaşım: Çanakkale il merkezine yaklaşık olarak 30 kilometre kadar uzaklıkta. Ancak özel arabası olanlar için Truva Kentine gitmek oldukça kolay. Ezine yolu üzerine çıkan araç sahipleri Kuzey istikametinde gitmeleri gerekir. Yani Gelibolu yarımadası yönüne doğru. Yol üzerinde Çıplak ve Tevfikiye köyleri için yapılan yola sapılması gerekiyor. Buradan 5 km sonra Truva Kentine ulaşacaksınız. Sizi ilk karşılayacak olan Truva Atı olacak. Konum bilgisi için tıklayın.
2 yorum
Truva ören yerinin yanındaki köyün adı yanlış yazılmış. Teşvikiye değil, doğrusu Tevfikiye olacak.
Ahmet
Ahmet bey, Bilgilendirme için teşekkür ederiz. Yazım hatası düzeltildi. :)