Tunceli Nerede, Tunceli’ye Nasıl Gidilir?
Tunceli, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ilimizdir. Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan bu bölge, bugün de doğal güzellikleri ve zengin kültürel mirasıyla ziyaretçilerini cezbediyor.
Tunceli Tarihi ve Coğrafi Özellikleri
Tunceli‘nin tarihi, Paleolitik döneme kadar uzanıyor. İlk yerleşimlerin MÖ 3000 yılına kadar gittiği düşünülüyor. Bu dönemde bölgede Hurri, Asur, Urartu ve Pers uygarlıkları gibi çeşitli topluluklar hüküm sürdü.
Ortaçağda ise Tunceli, Bizans İmparatorluğu’nun kontrolü altındaydı. 11. yüzyılda Selçuklu Türkeri’nin bölgeyi ele geçirmesiyle Tunceli’nin Türkleşme süreci başladı. İlçe, 15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altına girdi.
Tunceli’nin yakın tarihi ise özellikle 20. yüzyılın başından itibaren oldukça hareketli geçti. Cumhuriyet dönemi öncesinde bölgede ağırlıklı olarak Kürt ve Zaza nüfusu yaşarken, bu dönemde Tunceli’nin adı Mazgirt olarak değiştirildi.
1935 yılında ise Dersim İsyanı patlak verdi. İsyancılar, bölgedeki ağalara ve devlete karşı ayaklandılar. Ancak isyan, hükümetin müdahalesiyle kanlı bir şekilde bastırıldı. Bu süreçte binlerce kişi hayatını kaybetti.
Dersim İsyanı sonrasında Tunceli’ye yeniden eski adı verildi. Günümüzde ise Tunceli, doğal güzellikleri, yöresel yemekleri, el sanatları ve tarihi dokusuyla önemli bir turizm merkezi haline gelmiştir. Ayrıca bölgedeki Munzur Vadisi Milli Parkı da ziyaretçilerin ilgi odağındadır.
Tunceli Hangi Bölgede?
Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölgesinde kalan Tunceli’nin kuzey ve batı kısmında Munzur Dağları ve Karasu Nehri, doğu kısmında Bingöl Dağları ile Peri Suyu, güney kısmında ise Keban Barajı Gölü bulunur.
Tunceli’de eski çağlarda birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tunceli’de bulunan Munzur Vadisi Milli Parkı ve Pertek Kalesi eski medeniyetlerden ve çağlardan kalma görülmesi gereken yerlerdir. Tunceli’nin toplam olarak 8 ilçesi, 9 belediyesi ve belediyelere bağlı olan 43 mahallesi ve 364 köyü bulunmaktadır.
Tunceli’nin Kaç İlçesi Vardır?
Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat kısmında bulunan Tunceli, Dersim adını alarak il olmuştur. Cumhuriyet dönemi sıralarında Erzurum’a bağlanmış ve 25 Aralık 1935 tarihinde çıkan yasa ile ismi Tunceli olarak değiştirilip tekrardan il olmaya başladı.
Tunceli’nin toplam olarak 8 ilçesi, 9 belediyesi ve belediyelere bağlı olan 43 mahallesi ve 364 köyü bulunmaktadır.
Tunceli İlçeleri:
- Pülümür,
- Pertek,
- Ovacık,
- Nazımiye,
- Merkez,
- Mazgirt,
- Hozat,
- Çemişgezek.
Tunceli Nerede?
Tarih ve doğal güzellikleri bakımından oldukça ilgi gören Tunceli, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölgesinde bulunan Tunceli’nin doğusunda Bingöl, Kuzeyinde Erzincan, Batısında Malatya ve güneyinde Elazığ sınır komşuları bulunur.
Tarihi bakımından kendini ön plana çıkarmaya başlamış olan Tunceli, geçmiş tarihi ve ev sahipliği yaptığı eski medeniyetlerden ötürü oldukça ilgi görmektedir.
Tunceli’nin Nüfusu Kaçtır?
Tunceli’nin yüzölçümü 7.582 km2 ve km2’ye düşen birey sayısı ise 11’dir. TUİK’in yapmış olduğu araştırmalara göre 2021 yılında Tunceli’nin nüfusu 83.645 olarak belirlenmiştir. Tunceli’nin nüfus yoğunluğunun %53.1’i erkekler, %46.9’u kadınların oluşturduğu hesaplanmıştır.
Tunceli’nin nüfus yoğunluğu diğer yıllara göre (%0.24) 202 kişi artış sağlamıştır. Türkiye’nin en kalabalık nüfusa sahip 81. şehri Tunceli’nin toplam olarak 8 ilçesi vardır.
Tunceli’nin en büyük ve kalabalık ilçesi Pertek iken, en küçük ve pek fazla kalabalık olmayan ilçesi ise Nazımiye’dir. Tunceli’nin 8 ilçesine bağlı 43 mahallesi bulunmaktadır.
Tunceli’ye Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin diğer şehirlerine karayolu ve havayolu ile yolculuk yaparken, Tunceli’de hem karayolu hemde havayolu ile yolculuk yapılan şehirler arasında yer almaktadır.
Dilerseniz feribot kullanarak da Tunceli’ye yolculuk yapabilirsiniz. Feribot ile Tunceli’ye yolculuk yapabilmek için Elazığ’dan feribota binerek Pertek ve Çemişgezek ilçelerine feribot ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Tunceli’ye Özel Araç ile Nasıl Gidilir?
Tunceli’ye karayolu üzerinden yolculuk yapmak isterseniz eğer Erzincan – Elazığ karayolunu kullanmanız gereklidir. Bu karayolu Doğu Anadolu’nun kuzey kısmını ve güney kısmını bir araya getiren otoyoldur.
Ankara’dan Tunceli’ye özel aracınız ile yolculuk yapmak isterseniz eğer 817 km olan yolu toplam olarak 10 saatte gitmeniz gerekmektedir. Ankara’dan Tunceli’ye gitmek için takip etmeniz gereken yol güzergahı Ankara, Kırıkkale, Sivas ve Erzincan yolları üzerinden Tunceli’ye ulaşabilirsiniz.
İstanbul’dan Tunceli’ye özel aracınız ile yolculuk yapmak isterseniz eğer 1173 km olan yolu 14 saatte gitmeniz gerekmektedir. İstanbul’dan Tunceli’ye gitmek için takip etmeniz gereken yol güzergahı Sakarya, Bolu, Merzifon, Amasya ve Erzincan yollarını kullanarak Tunceli’ye yolculuk yapabilirsiniz.
Erzincan’dan Tunceli’ye özel aracınız ile yolculuk yapmak isterseniz eğer 161 km olan yolu 2 saat 30 dakikada gitmeniz gerekmektedir.
Tunceli’ye Otobüs ile Nasıl Gidilir?
Özel aracı bulunmayan her birey mutlaka otobüs yolculuğunu tercih ederler. Türkiye’nin her şehrinden Tunceli’ye otobüs ile seyahat edebilirsiniz. Her şehirden Tunceli’ye giden otobüslerin varış süreleri ve bilet fiyatları farklılık gösterir.
Ankara’dan Tunceli’ye otobüs ile yolculuk yapmak isterseniz eğer yolculuk süreniz 13 saat olacaktır.
İstanbul’dan Tunceli’ye otobüs ile yolculuk yapmak isterseniz eğer yolculuk süreniz 17 saat 30 dakika sürmektedir.
Elazığ’dan Tunceli’ye otobüs ile yolculuk yapmak isterseniz eğer yolculuk süreniz 2 saat sürecektir.
Tunceli’ye Uçak ile Nasıl Gidilir?
Uçak ile Tunceli’ye yolculuk yapmak isterseniz eğer ilk olarak Elazığ Havaalanı’na gitmeniz gerekmektedir. Tunceli’de henüz havalimanı olmadığından dolayı bu şekilde aktarma yapmanız gerekmektedir. Elazığ’dan Tunceli’ye aktarma yaptığınız sırada 80 km’lik bir yol gitmeniz gerekmektedir.
Elazığ Havaalanı yerine dilerseniz de Bingöl Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz. Bingöl’den Tunceli’ye aktarma yaptığınız sırada yaklaşık olarak 140 km yol yapmanız gerekmektedir.
İstanbul’dan Tunceli’ye uçak ile gitmek isterseniz eğer toplam süreniz 1 saat 50 dakika olacaktır. İstanbul’dan Bingöl’e yapacağınız uçuş süresi ise 2 saat olacaktır.
Ankara’dan Elazığ yada Erzincan’a gitmek isterseniz eğer uçuş süreniz 1 saat 10 dakika olacaktır ve buradan Tunceli’ye aktarma yapabilirsiniz. Ankara’dan Bingöl’e uçuş yapmak isterseniz eğer uçuş süreniz 1 saat 25 dakikadır ve buradan Tunceli’ye aktarma yapabilirsiniz.
İzmir’den Elazığ’a uçuş yapmak isterseniz eğer yolculuk süreniz 1 saat 50 dakika olacaktır ve buradan Tunceli’ye aktarma yapabilirsiniz.
Tunceli’ye Feribot ile Nasıl Gidilir?
Tunceli’ye özel araç, otobüs ve uçak ile gitmek istemiyorsanız eğer feribot ile de yolculuk yapabilirsiniz. Feribot ile yolculuk yapmak için yapmanız gereken şey ise Elazığ’dan arabalı feribota binerek Tunceli Çemişgezek ve Pertek ilçelerine gidebilirsiniz.
Feribot ile yapacağınız yolculuğu yazın tercih ederseniz eğer hem deniz havası alır hemde denizin güzelliğinin tadını çıkarabilirsiniz.
Tunceli’de Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?
Tunceli’de şehir içi yolculuk yapmak isterseniz eğer otobüsleri, minibüsleri ve taksileri tercih edebilirsiniz. Her şehirde olduğu gibi Tunceli’de de halk otobüsü hatları bulunmaktadır. Gideceğiniz yerin otobüs hattına binerek istediğiniz yere gidebilirsiniz.
Halk otobüsleri yerine minibüsleri de tercih edebilirsiniz. Kullanacağınız minibüsler ile de şehir içi yolculuk yapabilirsiniz.
Halk otobüslerinin yada minibüslerin yerine taksileri de kullanabilirsiniz. Taksiler otobüslerden ve minibüslerden daha hızlı bir ulaşım sağladığı için taksileri tercih edebilirsiniz.
Tunceli’ye Ne Zaman Gidilir?
Karasal bir iklime sahip olan Tunceli’de yazları kısa sürerken kışları ise uzun sürmektedir. Yaz ayları kurak ve sıcak geçerken, kış ayları ise yağışlı ve soğuk geçmektedir. Tunceli’ye gitmek isterseniz eğer en uygun mevsim ilkbahar ve sonbahar olacaktır. Tunceli’de sabah ve akşam sıcaklıkları oldukça fazla değişmektedir.
Tunceli’ye gittiğiniz zaman gezmeniz gereken bazı yerler vardır. Buralar Tunceli’nin hem tarihini hemde doğasını en güzel ve en özel şekilde yansıtmaktadır. Tunceli’de gezip görebileceğiniz yerler ise şu şekildedir;
Tunceli’de Gezilecek Yerler;
- Hozat,
- Pertek,
- Çemişgezek,
- Mazgirt,
- Pülümür,
- Kutu Deresi,
- Kırk Merdiven Şelaleleri,
- Harami Deresi,
- Munzur Dağları,
- Munzur Gözeleri,
- Ovacık,
- Munzur Vadisi Milli Parkı,
- Dersim Müzesi.
Tunceli’de Ne Yenir?
Tunceli’ye gittiğiniz zaman yemeniz gereken yöresel lezzetleri bulunmaktadır, bunlar;
- Mantar Yemeği,
- Gulik,
- Soğan Aşı,
- Tunceli Ovacık Dağ Sarımsağı,
- Dövme Pilavı,
- Mumbar Dolması,
- Haşıl,
- Bişi,
- Dersim Kömbesi,
- Şir,
- Babuko,
- 12 İmam Çorbası,
- Dövme Çorbası.
Tunceli’de Nerede Kalınır?
Tunceli’ye gittiğiniz zaman kalabileceğiniz bazı yerler vardır. Bu oteller arasında Grand Şaroğlu Otel ve Royal Demir Butik Otel bu iki otel Tunceli merkezde bulunmaktadır.