Türk Ve İslam Eserleri Müzesi – Fatih / İstanbul
Adından da anlaşılacağı gibi Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Türk ve İslami sanat eserlerinin toplu şekilde sergilendiği ilk Türk müzesi olma özelliğine sahiptir. Haftanın bir gününü ayırıp burayı keşfettiğinizde İstanbul’da önemli bir yer hakkında daha hem bilgilenmiş hem de günü birlik de olsa kendinize zaman ayırmış olacaksınız.
Türk Ve İslam Eserleri Müzesi Genel Bilgiler
Müzenin kuruluş çalışmaları 19. Yüzyıla dayanmaktadır. 1913 senesinde yapımı tamamlanan müze, Süleymaniye Camii Külliyesi içinde bulunan imaret binasında İslam Vakıfları Müzesi (Evkaf-ı İslamiye Müzesi) adı altında hizmet vermeye başlamıştır. Cumhuriyet ilan edildikten sonra bugünkü adını (Türk ve İslam Eserleri Müzesi) almıştır.
1983 senesinde müze Süleymaniye İmaret Binası’ndan bugünkü İbrahim Paşa Sarayı’na taşınmıştır. Saray, 1966 – 83 yılları arasında ciddi şekilde onarılmış, daha sonrasında müze de buraya taşınmıştır. Bu gelişmelerden sonra İbrahim Paşa Sarayı deyim yerindeyse yeniden küllerinden doğmuştur. Türk ve İslam Eserleri Müzesi çeşitli ödüllere de layık görülmüştür. 1984 senesinde Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü, 1985 senesinde ise Avrupa Konseyi – UNESCO ortaklığında çocuklara kültür mirasını sevdirmek için yapmış olduğu çalışmalardan dolayı ödüle layık görülmüştür. 40 bini geçen eser sayesinde İslam dünyasının hemen her dönemini yansıtmayı başaran müze, dünyanın sayılı müzelerinden biri olarak gösterilmektedir.
Müzede Bulunan Bölümler – Gezilecek Yerleri
Halı Bölümü: Dünyadaki en zengin halı koleksiyonuna sahip olduğu söylenen müze, uzun yıllar boyunca ‘Halı Müzesi’ olarak da anılmıştır. Dünyada yok denecek kadar az bulunan Selçuklu halılarından tutun da 15. Yüzyıldan kalma seccadeler ve hayvan motifli halılara, 15 – 17. Yüzyıl arasında Anadolu topraklarında üretilen ve Batılı ülkelerin ‘Holbein Halısı’ olarak adlandırdığı geometrik desenli halılar bu bölümde bulunan en önemli eserlerdir. Bunun dışında müzede İran halılarından Kafkas halılarına kadar pek çok çeşit de bulunmaktadır. Halılar üzerine ciddi araştırma yapan kişiler bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelidirler.
El Yazmaları ve Hat Sanatı Bölümü: Oldukça geniş bir yüzyıla yayılan (7 – 20. Yüzyıl) bu alandaki eserlerin birçoğu Kur’an-ı Kerim’den oluşmaktadır. Pek çok devletten esintiler sunan hat sanatları bu bölümde bulunan eşsiz güzellikteki eserlerden yalnızca birkaçıdır. Kur’an-ı Kerim dışında dikkat çeken çeşitli kitaplar da bulunmaktadır. Osmanlı Dönemi’nden kalma fermanlar, tuğralar, Türk ve İran minyatürlü yazmaların bu müzede olması buraya ayrı bir önem katıyor.
Ahşap Eserler Bölümü: Bu bölümde bulunan en önemli eserler 9 – 10. Yüzyıldan kalma Anadolu ahşap sanatının örnekleridir. Selçuklular ve diğer beyliklerden kalma eşsiz eserlerin yanı sıra, Osmanlı Dönemi’nden sedef, fildişi, bağa işlemeli çeşitli ahşap eserler, Kur’an-ı Kerim muhafazaları, rahleler ve daha pek çok eser bu bölümde sergilenmektedir.
Taş Sanatı Bölümü: Emeviler’den tutun da Osmanlılar’a kadar pek çok dönemden kalma motifli ve yazılı taş eserler müzenin çatısı altında toplanmıştır. Sphenks, griphon, ejder gibi yaratıkların bulunduğu mezar taşları, çeşitli kitabeler Taş Sanatı Bölümü’nde toplanmış ve ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur.
Keramik ve Cam Bölümü: 1910’lu yıllarda yapılan kazı çalışmaları sonucunda bulunan keramik eserlerin en önemlileri; Rakka, Tel Halep, Keşan kaynaklı olanlardır. Yine Selçuklular ve diğer beylikler döneminden kalma mozaik, mihrap, alçı süslemeleri bu bölümde sergilenmektedir. Son örnekleri ise yakın tarihten Kütahya ve Çanakkale seramikleri.
Maden Sanatı Bölümü: Selçuklu Dönemi’nden kalma havan, ibrik, ayna, çeşitli dirhemler Maden Sanatı Bölümü’nde sergilenmektedir. Osmanlı Dönemi’nden kalma eserler ise; gümüş, pirinç, kandil, tombak, gülabdan, leğen, ibrik ve buhurdan gibi ürünler sergilenmektedir.
Etnografya Bölümü: Diğer bölümlere oranla daha genç bir bölüm olan Etnografya Bölümü’nde Anadolu’nun çeşitli yörelerinden toplanmış halı – kilim tezgahları, yün boyama teknikleri, işleme sanatı örnekleri, ev eşyaları, göçer çadırları gibi yakın tarihli eserler sergilenmektedir.
Türk Ve İslam Eserleri Müzesi Ziyaret Saatleri Ve 2024 Giriş Ücreti
Müzeye Pazartesi günleri hariç diğer günlerde 09.00 – 18.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Giriş için ödemeniz gereken ücret ise 390 TL.
Türk Ve İslam Eserleri Müzesi Resimleri
Türk Ve İslam Eserleri Müzesi Nerede Nasıl Gidilir?
Müzeye ulaşmak için değişik alternatifleriniz bulunmaktadır. Konum bilgisi için tıklayın.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ne ulaşmak için kullanabileceğiniz toplu taşıma araçları ise şunlardır:
- Otobüs kullanarak gitmek için ÇATLADIKAPI Otobüs Durağı’nda inmeniz gerekmektedir. Duraktan müzeye kadar yürümeniz gereken ortalama mesafe 450 – 500 metredir. Duraktan geçen otobüsler ise şunlardır:
- B2 – HAYDARPAŞA – GEBZE
- 1453 – MİNİATÜRK– PANORAMA 1453
- BN1 – HALKALI – EMİNÖNÜ
- BN2 – KÜÇÜKÇEKMECE – EMİNÖNÜ
- Bir başka alternatif ise tramway hattını kullanmaktır. Sultanahmet Tramway Durağı’nda indikten sonra müzeye varmak için yürümeniz gereken mesafe ortalama 200 – 250 metredir.
- T1 – ZEYTİNBURNU – KABATAŞ
- Bir başka alternatif de tren ile gitmektir. Cankurtaran Tren İstasyonu’nda indikten sonra müzeye ulaşmak için yürümeniz gereken mesafe 700 – 750 metre.
- B1 – SİRKECİ – HALKALI
- Bir diğer alternatif ise metroyu kullanarak ulaşabilirsiniz. Marmaray Sirkeci İstasyonu’nda indikten sonra yürümeniz gereken mesafe ortalama 1,2 km.
- M5 – KAZLIÇEŞME – SÖĞÜTLÜÇEŞME
Hazır Fatih’e kadar gelmişken, Fatih gezilecek yerler için oluşturduğumuz gezi listemize göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım. :)