Türkiye’nin En Büyük 16 Gölü (Detaylı Liste)
Nerede ve nasıl oluştuğu merak konusu olan Türkiye’nin en güzel ve en büyük göllerini tek bir listede topladık.
Taşından toprağına her bir noktası ayrı güzel olan ülkemiz şüphesiz gölleri ile de bir adım öne çıkıyor. Ülkemiz sahip olduğu göller bakımından şanslı bir konumdadır.
Türkiye’deki göller başta tarım sektöründe sulamada, kullandığımız suyun temininde ve enerji üretiminde kullanılmaktadırlar. Ayrıca göllerimizde tuz ve soda üretiminde ve su ürünlerinden turizm sektörüne kadar birçok alanda faaliyet göstermektedir.
Kısa Bilgi: Ayrıca Türkiye’de görülmesi gereken yerler ve İstanbul’da gezilecek yerler için oluşturduğumuz gezi listelerimize de mutlaka göz atmalısınız.
Türkiye’nin En Büyük 16 Gölü Listesi
Ülkemizde farklı büyüklük ve yapılarda birçok göl bulunmaktadır. Bu yazımızda Türkiye’nin en büyük 16 gölünü sizler için derledik. Van gölü ile başlayıp Tuz gölüne kadar uzanan göller listemizi gelin beraber inceleyelim.
1) Van Gölü
Van Gölü, Türkiye’nin en büyük gölüdür. Van Gölü konum olarak Bitlis ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Van Gölü Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu ortaya çıkan tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.
Van Gölü, 3.713 km2 yüz ölçümüne sahiptir. Bölge halkı tarafından ‘Van Denizi’ olarak adlandırılan gölün sodalı ve tuzlu suya sahip su seviyesi, iklime bağlı olarak yükselip düşmektedir. Van Gölü, Türkiye’nin en büyük sodalı gölüdür.
Bu gölün ortalama derinliği ise 171 metre ve en en derin noktası ise 451 metre olarak ölçülmüştür. Van Gölü tarihi ve turistik özelliği olan bir göldür. Van Gölü’nün Doğu bölümünde Akdamar, Adır ve Kuş adaları yer almaktadır. Van Gölü’nün etrafında kurulu büyük yerleşim yerleri vardır. Bunlar; Edremit, Gevaş, Ahlat, Erciş, Muradiye ilçeleridir.
2) Tuz Gölü
Tuz Gölü, Konya, Aksaray ve Ankara illerine sınırlı bulunan, ülkemizin en büyük ikinci gölü olmak özelliğini taşıyan bir göldür. Tuz Gölü’nün yüz ölçümü (km2) 1300 km2’dir. Bu gölün içerisinde adından da anlaşılacağı gibi tuzlu su bulunmaktadır.
3) Beyşehir Gölü
Beyşehir Gölü, ülkemizin en büyük üçüncü gölüdür. Konya ve Isparta illerine sınırı bulunur. Beyşehir Gölü’nün yüz ölçümü 565 km2’dir.
4) Eğirdir Gölü
Eğirdir Gölü, Isparta sınırları içerisinde yer almaktadır. Eğirdir Gölü, tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş bir göldür. Eğirdir Gölü, tatlı su gölüdür. Gölde iki adacık bulunmaktadır. Bu iki küçük adacık Eğirdir’e bir karayoluyla bağlanmıştır. Birincisi Can Ada, İkincisi ise Yeşilada’dır.
5) İznik Gölü
İznik Gölü Marmara Bölgesi’nin en büyük gölüdür. İznik Gölü aynı zamanda da Türkiye’nin beşinci büyük doğal gölüdür. İznik Gölü, tektonik bir göldür ve suyu tatlıdır.
6) Burdur Gölü
Burdur Gölü, Isparta illeri arasında yer alan tektonik bir göldür. Burdur Gölü şehir merkezine çok yakındır. Burdur’un diğer gölleri Salda Gölü ve Yarışlı Gölü’dür.
7) Salda Gölü
Maldivleri andıran bembeyaz kumu ile görenleri hayran bırakan bir yapısı var. Doğal görüntüsü ile turistlerin ilgi odağı olan Salda Gölü‘nü mutlaka görmeniz gerek. Özellikle yaz aylarında farklı bir atmosferde yüzmek istiyorsanız burası ilk tercihiniz olabilir.
8) Manyas Gölü (Kuş Gölü)
Manyas Gölü diğer bir adıyla Kuş Gölü, Balıkesir’in Bandırma İlçesi sınırlarında yer almaktadır. Manyas Gölü tektonik bir göldür. Manyas Gölü, Marmara Denizi’nin güneyinde, Uludağ ile Biga Yarımadası arasında uzanan bir çöküntü olanında yer alan bir göldür. Gölün uzunluğu 20 km, genişliği ise 14 km’dir.
9) Acıgöl (Göller Yöresi)
Acıgöl, Afyonkarahisar ve Denizli il sınırları içerisinde yer almaktadır. Teknonik bir göl olan Acıgöl, B Sınıfı Sulak Alan olarak koruma altına alınmıştır.
10) Uluabat Gölü
Uluabat Gölü’nün eski ismi Apolyont Gölü’dür. Marmara Denizi’nin 15 km güneyinde ve Bursa ilinin 30 km basısında bulunan Uluabat Gölü’nde rakım 7 metredir. Uluabat gölü Türkiye’nin en zengin göllerinden birisidir.
11) Çıldır Gölü
Çıldır Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölüdür. Göl deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunur, gölün en derin noktası 42 metredir. Çıldır Gölü’nde kışları çok soğuk olduğu için kasım ayı sonlarında su donar ve buz derinliği 1 metreyi bulur. Gölün donan buzu ise nisan ayı başına kadar çözülmemektedir.
12) Palas Tuzla Gölü
Palas Tuzla Gölü, Kayseri ilinde bulunmaktadır. Palas Tuzla Gölü tektonik bir tuzlu su gölüdür. Palas Tuzla Gölü’nün uzunluğu 8 km, genişliği, 8 km, alanı ise 23,5 km2’dir. Palas Ovası’nda bulunan göl 1993 yılında 1. Derece doğal sit alanı ilan edilmiştir. Göl sığdır ve yağışlar ile kışın genişler yazın ise buharlaşır ve daralır.
13) Eber Gölü
Afyonkarahisar’ın Eber Kasabasında bulunmaktadır. Eber Gölü Türkiye’nin en büyük 12. Gölüdür ve gölün derinliği 21 metre derinliği ile Türkiye’nin ilgi çekici göllerinden birisidir. Eber Gölü, kuşların göç yolu üzerinde bulunan bir göldür. Göl sazlık alanlarıyla birçok kuş türüne üreme ve ev sahipliği yapmaktadır. Gölde kamış üretimi yapılmaktadır. Ayrıca gölün içerisinde sazan, turna ve aynalı sazan balığı bulunmaktadır.
14) Erçek Gölü
Erçek Gölü Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. Erçek Gölü, Van Göl doğusunda lavların yığılmasıyla oluşmuş volkanik set gölüdür. Tuzlu ve tatlı suyu olan gölde herhangi bir balık türü yaşamamaktadır. 1985 yılında gölde Val Gölü’nde alınan inci kefali yurtlandırılmıştır ve bu işlem 1992 yılına kadar devam ettirilmiştir.
15) Hazar Gölü
Hazar Gölü Elazığ yakınlarında bulunan tektonik bir göldür. Gölün uzunluğu 20 km, genişliği 5-6 km şekli kabaca elips şeklindedir. Göl derinliği tam olarak bilinememektedir. Gölün derinliği en son 1987’de yapılan araştırmada ölçülmüştür ve en derin yer 80 m olarak belirlenmiştir. Gölün en alçak seviyesi Aralık ayı, en yüksek seviyesi ise Haziran ayıdır. Hazar Gölü hafif sodalıdır ve tuzludur. Göle karışan sular tarımsal sulamaya da uygundur.
16) Bafa Gölü
Bafa Gölü, girintili çıkıntılı bir göldür. Bafa Gölü, Türkiye’nin Muğla ilinde bulunmaktadır. Göl, Çamiçi Gölü olarak da bilinmektedir. Bafa gölü sığ ve tatlı bir göldür. Göl yaklaşık 60 km2’lik yüzölçümüne sahiptir. Bafa Gölü kıyısında oldukça iyi ve bakımlı zeytin ağaçları vardır. Gölün kuzey bölümü dağlıktır ve makiler buralarda daha yoğun görülür.