Bugünkü yazımızda sizlere Türkiye İş Bankası Müzesi hakkında bazı bilgiler vermek istiyoruz. Sizler de boş bir gününüzde herhangi bir planınız yoksa bu müzeyi gezebilirsiniz.
Havaların serinlemesi ve okulların açılmasıyla birlikte artık tatil birçok insan için bitti diyebiliriz. Yaz mevsiminde deniz, kum, güneşe, kış mevsiminde, kar, kayak merkezleri yazılarına ağırlık vermiştik. Sonbahar dönemi içinse tarihi mekanlara ve müzelere ağırlık vermek istedik.
Türkiye İş Bankası ve Müzesi Hakkında Genel Bilgiler
26 Ağustos 1924 yılında kurulan İş Bankası’nın o günden bugüne kadar gelen çeşitli iktisadi, sosyal ve kurumsal gelişime ait verilerin bir arada toplandığı, korunduğu ve sonrasında ziyaretçilere sunulduğu İş Bankası’nn tarihinden kesitler sunan bir müzedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle kurulan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilk bankası olan İş Bankası tarihte önemli bir yere sahiptir.

Kurulduğu dönemden günümüze kadar gelmeyi başaran on binlerce belge, fotoğraf ve filmlerden oluşan koleksiyonu ziyaretçilerle buluşturmak için açılan müze günümüzde belli saatler arasında ziyaretçileri kabul etmektedir.
Ziyaret saatleri ve günleri hakkında aşağıdaki bölümden detaylı bilgi alabilirsiniz. Müzenin düzenlenmesinde önemli isimlerin imzaları bulunuyor. Kurgu ve metin yazımlarında Prof. Dr. Zafer Toprak, müze kurgu ve tasarımlarında Burçak Madran, video kurgularında Çağdaş Arpaç’ın imzaları bulunuyor. Türkiye İş Bankası Müzesi, bankanın Eminönü Yenicami Şubesi’nin tarihi binasında kuruldu.
14 Kasım 2007 tarihinden itibaren ziyaretçilerine kapılarını açan Türkiye İş Bankası Müzesi, günümüzde deyim yerindeyse ziyaretçi akınına uğruyor. 1928 yılından 2004 yılına kadar Yenicami Şubesi olarak hizmet veren tarihi binanın mimari özellikleri korunmuş, ileri düzeyde teknolojiyle birleşerek bugünkü halini almıştır. Binanın tarihi yapısına uygun mobilyalarla süslenen binada aynı zamanda geniş güvenlik ve aydınlatma sistemleri de kullanılmaktadır.
Türkiye İş Bankası Müzesi’nde Neler Sergileniyor?

Müzede sergilenen eserler, Türkiye’nin dört bir yanındaki İş Bankası şubelerinden toplanarak özenle oluşturulmuştur. Müzede sergilenen eserlerin belli başlılarından bahsedecek olursak;
kopyalama makinesi (fotokopi makinesi gibi), para sayma makinesi, daktilo, cari hesap makinesi, gaz lambası, bekçi saatleri, telefon ve telefon rehberleri, çeşitli dönemlerden kalma hesap makineleri, soğuk damga, mühür, teyp, terazi, personel defterleri, banka tarafından müşterilerine dağıtılan defter, anahtarlık, kalem, kalem, kibrit kutusu, kumbara, bankanın kazanmış olduğu çeşitli plaketler, teşekkür belgeleri, şeref defterleri, kupalar müzede bulunan en önemli eserlerin başında gelmektedir.
Yine bunların dışında pek çok evrak (poliçeler, makbuzlar, kasa fişleri, çekler vb), personel fotoğrafları, şube fotoğrafları, çeşitli filmler de müzede sergilenmektedir. Ayrıca müzenin resim koleksiyonu da oldukça geniştir. Koleksiyonda 750’den fazla ressamın 2000’i aşan tablosundan oluşan resimler bulunmaktadır.
Bu ressamların isimlerinin Osman Hamdi, Şeker Ahmet Paşa, İbrahim Çallı, Fahrelnisa Zeid, Abidin Dino gibi isimler olduğunu söylesek koleksiyonun ne kadar değerli olduğunu anlamış oluruz. Müzede sergilenen bazı eserlerin ziyaretçilere daha sağlıklı aktarılabilmesi için 3 adet plazma ekran, 14 adet projeksiyon cihazı da yer alıyor. Ayrıca yabancı ziyaretçiler için de sesli rehber cihazları da bulunuyor.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Ziyaret: Türkiye İş Bankası Müzesi’ne girişler ücretsiz olup Pazartesi günleri ve bazı özel günler (Kurban ve Ramazan Bayramı’nın ilk günleri, 1 Ocak) hariç diğer günlerde saat 10.00 – 18.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Giriş: Türkiye İş Bankası Müzesine giriş ücretsizdir.
Türkiye İş Bankası Müzesi, Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Hobyar Mah. Bankacılar Caddesi No:2 Bahçekapı Eminönü Fatih/İstanbul
Telefon: 0212 511 13 31
Nasıl Gidilir?: Eminönü Bankacılar Caddesi üzerinde bulunan müzeye gitmek için çeşitli toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Kısaca bunlardan bahsedelim.
- Tramway kullanarak gitmek isteyenler Emiönü ya da Sirkeci Tramway Durağı’nda
- İETT Otobüsleri’nin kullanmak isteyenler Eminönü Mısır Çarşısı Otobüs Durağı’nda
- Funikuler kullanarak gitmek isteyenler Karaköy Funikuler Durağı’nda
- Metro kullanarak gitmek isteyenler Şişhane Metro İstasyonu Durağı’nda