Türklerin En Sevdiği Yemekler | Türkiye’nin En İyi 15 Yemeği
Türk kültürü dendiğinde yöresel birçok motifin yanında akla yemekler geliyor. Hem turistler hem de yerel halk tarafından beğenilen bu yöresel tatlar her sene lezzet standartlarına göre değerlendiriliyor. Bizler de sizin için Türk halkı tarafından en çok sevilen 15 yemeği listeledik.
Türk mutfağı, zengin ve çeşitlilik gösteren yemekleriyle adeta bir gastronomi cenneti olarak anılır. Anadolu’nun binlerce yıllık tarihinden gelen bu lezzetler, farklı kültürlerin harmanlanmasıyla bugünkü halini almıştır. Her bir yemeğin arkasında derin bir kültürel miras ve hikaye yatar. Geniş coğrafyasının sunduğu çeşitli malzemelerle hazırlanan Türk yemekleri, tat, koku ve görsellik açısından da oldukça zengindir. Her biri kendi başına bir efsane olan bu yemekler, sadece Türklerin değil, aynı zamanda dünyanın dört bir yanından insanların da beğenisini kazanmaktadır. Şimdi, gelin birlikte bu lezzet yolculuğuna çıkalım ve Türklerin en sevdiği yemekler neler, birlikte keşfedelim.
1. İskender Kebap
İsmini Bursa’da duyuran bu İskender Kebap, Türk yemekleri denince akla gelen ilk lezzetlerden. Bu tarif, pide ekmeği ya da bazlama üzerine dizilen ince kıyılmış kırmızı et üzerine dökülen salça sosu ile damakları şenlendiriyor. İskenderde en sevilen dokunuş ise en son üzerine dökülen kızdırılmış tereyağı. Yanında yoğurt, salçalı bulgur pilavı, inegöl köfte, biber, domates, turşu gibi ikramlarla sunuluyor. Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde lokantalarda servise sunulan İskender kebap, yurtdışında da tanınıyor. Bursa’da İskender kebap yiyebileceğiniz yerlerin listesine ulaşmak isterseniz sizi şöyle alalım.
2. Et Döner
İstanbul’un ve Bursa’nın ünlü tatlarından et döner, Türkiye’nin her yerinde severek tüketiliyor. Türk dönerinin ünü Almanya başta olmak üzere global mutfaklarda da pişirilmektedir. Et, dikey bir şekilde pişirilerek ince ince kıyılarak genelde ekmek arasında tüketilir. Pilav üzeri tüketilen servis çeşitleri de vardır. İstanbul’daki En İyi Dönerciler listemize buradan ulaşabilirsiniz.
3. Lahmacun
Hepimizin bayılarak yediği ve her yörede farklı çeşitlerde yapılan lahmacun, ince bir hamurla yapılır. Piştikten sonra çıtır hale gelen bu hamur üzerinde kıyma, domates, maydonoz, sarımsak gibi malzemeler bulunur. Doğu yörelerinde pul biber ve isot da kullanarak acı servis edilir. Fındık lahmacun gibi küçük boyutlardan 1 metreye ulaşan birçok yapılış tarzı vardır. Turistlerin en çok merak ettiği lezzetlerdendir, yurtdışında açılan Türk lokantalarında da severek tüketilir.
4. Çiğ Köfte
Çiğ köfte etli mi olur etsiz mi tartışmasını bir kenara bırakırsak, Türklerin asla vazgeçemediği bir yemek olarak bu lezzeti atlayamayız. Doğu yörelerinde daha çok etle yapılır. Öncesinde pulbiberle yoğurularak acıyla ısınan çiğ kıyma, bulgurla yoğurulan diğer malzemelerin üzerine eklenir ve etin bozulmaması için üzerinde buz kırılarak saatlerce yoğurulur. İç Anadolu ve Batı bölgelerimizde ise genellikle etsiz olarak tüketilen Çiğ Köfte, artık her sokak başında tadabileceğiniz pratik bir yemek.
5. Mantı
Mantı benimde en sevdiğim Türk yemeği. Özellikle Kayseri mantısını hepimiz duymuşuzdur… Minik minik bükülerek sarımsaklı yoğurtla servis edilen bu yemek Türkler tarafından her yörede sevilerek tüketilir. Türk kültüründe tanıdıklarla toplanıp bükülen mantılar uzun süre saklanabilir. Çoğu bölgede kadar küçük bükülürse o kadar makbul görülür. Doğuya gittikçe mantıların daha iri ve içerisinde kıyma olan çeşitleriyle karşılaşırız. Üzerine hazırlanan salça ya da tereyağı sosuyla lezzetlendirilebilir. Ayrıca İstanbul’un En İyi Mantıcıları listemize buradan ulaşabilirsiniz.
6. Hünkar Beğendi
Osmanlı mutfağından günümüze gelen Hünkar beğendi, yine Bursa kökenli bir lezzetimizdir. Közlenmiş patlıcan ve et sotenin uyumuyla Türklerin sevdiği yemekler listesinde olmayı hak ediyor. Tarihi eskilere dayanan bu yemeğin Ali Nazik’ten farkı ise patlıcanla harmanlanan beşamel sosu. Padişahlara sunulduğu ve bu sebeple adının Hünkar Beğendi olduğu söylenen bu yemek, bakır kaplarda servis edilerek görsel bir şölen sunar.
7. Yaprak Sarma
Birçok farklı çeşitte yapılan yaprak sarma, ülkemiz genelinde en sevilen yemeklerdendir. Etli şekilde yapılarak ana yemek olarak tüketilebilse de genelde zeytinyağlı türü daha çok sevilmektedir. Uzun emekler sonucu yapılan bu lezzet maalesef ki kısa sürede biter. İç Anadoluda içerisine mercimek, kuşüzümü gibi malzemeler de eklenebilmektedir. Türk kültürünün vazgeçilmezi yoğurt ile de tüketilebilir.
8. Tantuni
Mersin’e özgü lezzetimiz, ara ara hepimizin olsa da yesek dediği baharatlı bir et yemeğidir. Son zamanlarda gelişen fast food yemek zincirlerinde tantuniye de oldukça ilgi gösterilmektedir. Ekmek arasında bulunan kıyma ve domates, soğan gibi malzemeler eşşiz bir uyum içindedir. Dürüm olarak ta sunulan Tantuni, Et Tantuni ve Tavuk Tantuni olarak ikiye ayrılır. Lahmacun, İskender kadar çok tanınmasa da Türklerin sevdiği yemeklerden biridir.
9. İçli Köfte
Hatay, Antep yörelerine ait olarak bilinse de Malatya üzerine tescillenen bu lezzetimiz, İster cevizli, ister fıstıklı; ister haşlanmış, ister derin yağda kızartılmış şekilde sunulur. İçli Köfte, ana malzemeler olarak bulgur ve kıyma içerir. Üzerine limon sıkılarak tüketilen İçli Köfte’nin dağılmaması için dış kısmındaki harca patates de konulabilmektedir.
10. Beyti Kebap
Sunumu ile göz ziyafeti sunan Beyti Kebap, hem doyurucu hem lezzetli bir yemek. Urfa ve Adana’da sık sık tüketilmektedir. Kuzu ya da dana eti lavaşa sarılarak rulo haline getirildikten sonra lokma lokma doğranır. Tavukla da hazırlanabilir. Üzerine yoğurt ve salça sosu dökülerek servis ediir. Yanında yoğurt, bulgur pilavı, turşu, salata ile sunulabilir.
11. Adana-Urfa Kebap
Kebap denince akla gelen iki şehir: Adana ve Şanlıurfa. Peki Adana Kebap ile Urfa Kebap arasındaki fark nedir? Adana kebabının acısı daha yoğundur ve kuzu etiyle kuyruk yağı ağırlıklıdır. İçerisine ekstra sadece tuz ve biber katılır. Urfa kebap ise daha çok malzeme içerir ve acısı azdır. İki yemek de Türk kültürünün vazgeçilmez lezzetleridir.
12. Karnıyarık
İlk kez Sivas dolaylarında yapıldığı söylenen bu yemek, patlıcan içerisine kıymalı harç konularak hazırlanır. Üzerine salçalı sos dökülür. Genelde fırında pişirilir fakat yöresel yerlerde taş kömürü fırınında, odun ateşinde pişirilir. Çoğu zaman karıştırdığımız İmam Bayıldı yemeğinden farklıdır. Karnıyarık sıcak servis edilir ve kuşbaşı et/kıyma ile hazırlanır. İmam bayıldı ise zeytinyağlı bir yemektir ve soğuk servis edilir.
13. Soslu Tavuk Dürüm
Son zamanlarda öğrenci dostu bir lezzet olarak tercih edilen tavuk dürüm, normal tavuk dönerlerden farklı olarak sos içerir. Bu sos işletmelerde farklı çeşitlerde yapılabilir. Dürüm içerisinde genellikle patates kızartması ve turşu bulunur. Çeşitli boylarda hazırlanan dürümler, son zamanlarda Türk halkı tarafından en çok sevilen yemeklerden biridir. Almanya başta olmak üzere yurt dışındaki birçok ülkede Türk dürümü olarak servis edilmeye başlanmıştır.
14. Baklava
Dünya üzerindeki ünü giderek yayılan bir diğer lezzetimiz: Baklava. İlk kez Fatih Sultan Mehmet döneminde Topkapı sarayında yapıldığı söylenir ve Evliya Çelebi tarafından baklavanın yapılışı kaleme alınmıştır. İster cevizli ister fıstıklı; ister kaymak ister dondurma yanında tüketebileceğiniz bu yemeğin lezzeti taze açılan hamurundan ve özenle hazırlanan şerbetinden geliyor. Havuç dilimi, deniz kabuğu gibi farklı şekillerde sunulur. Türkiye’nin yöresel lezzeti olan fıstıklı baklava, ilk olarak Gaziantep şehrimizle ünlenmiştir.
15. Künefe
İnce ince kıyılan tel kadayıf ile yapılan bu tatlı; kadayıf peyniri, tatlı peyniri, Hatay peyniri gibi farklı isimlerle bilinen özel bir peynirle hazırlanır. Özenle yağlanan özel bakır kaplarda ilk kata tel kadayıf dökülür ardından peynirler kadayıfın üzerine konur. Son olarak tekrar tel kadayıf konur ve çevrilerek ocak üzerinde pişirilir. Hatay mutfağına ait bu lezzet Türk kültürünün motiflerinden biridir.
Buna benzer bir çok yeni yemek listemiz sizleri bekliyor. İstanbul en güzel tatlarına ulaşmak isterseniz sizi şöyle alalım.