Ülkemizde Şehirleri ile Özdeşleşmiş 11 Meşhur Yemek
Beslenme alışkanlıkları ve coğrafi yapısı şehirlerin birbirinden ayrılmasına yol açarken ülkemizde şehirleri ile özdeşleşmiş 11 meşhur yemek de merak edilir.
Kültür değişime ve dönüşüme açık olan bir unsurdur. Doğanın bir parçası olan insan ise kültürün şekillenmesinde pay sahibidir. Toplumlar etkileşime girdikleri her kültürden etkilenirken aynı zamanda onları da etkiler.
Beslenme gereksinimi canlıların yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olurken insan çeşitli pişirme yöntemlerini kullandığı için diğer canlılardan ayrılır. Ateşin bulunmasıyla insanın yeme biçimleri değişirken yemek pişirme alışkanlıklarını da şekillendirmiştir.
Türk kültürü Orta Asya’dan çıktığı yolculuğunda birçok kültürle bir araya gelmiş ve bunun doğal bir sonucu olarak da yemek kültürünün doğuşu gerçekleşmiştir. Anadolu’nun yemekleri ile meşhur kentleri ise oldukça fazladır.
Yemekleri ile Ünlü Kentlerimiz
Türkiye dendiğinde birçok kültürel unsur akla gelirken yemek kültürü bunların içinde ayrı bir yere sahiptir. Yemekleri ile Ünlü Kentlerimiz merak edildiğinde ise Anadolu’nun birçok şehrinden söz etmek gerekir. Gelin bu yolculukta birlikte şehirlerin kısa bir tanıtımının ardından yemeklerine göz atalım.
Kısa bilgi: Bu meşhur yemekleri tatmadan önce bu bölgelerde kısa bir tura çıkmak isterseniz; Türkiye’de gezilmesi gereken yerler listemize de mutlaka bir göz atmanızı öneririm.
1. Mardin
Mardin, Güneydoğu Anadolu’da yer alır. Doğu kültürünün kendine özgü birçok özelliğini yemeklerine yansıtan bu kentin özellikle kırmızı et ağırlıklı yemek çeşitleri vardır. Mardin, Bereketli Hilal adı verilen bölgede bulunurken aynı zamanda da tarımın doğuşunda önemli bir yer tutan topraklar üzerinde kurulmuştur. Baharat yolu üzerinde kurulu olan şehirde yemeklerde badem, erik, üzüm gibi malzemeler sık kullanılır.
Mardin ilinde yapılan meşhur yemeklerden biri Alluciye’dir. Bu yemek erik, maydanoz, kuzu eti, yeşil soğan kullanılarak yapılan ve kendine özgü lezzeti ile öne çıkan bir yemektir.
2. Gaziantep
Gaziantep ili çok eski bir tarihi geçmişe ev sahipliği yapar. Birçok medeniyetin beşiği olan bu kent 11.yüzyıldan sonra Türklerin egemenliğine girmiştir. Mezopotamya ve Akdeniz arasında yer alan Gaziantep ili tarih öncesi çağlardan bu yana çeşitli yerleşimlere ev sahipliği yapmıştır.
Pirpirim Aşı adı verilen, et ve sebze kullanılarak yapılan bu yemek Gaziantep iline özgüdür. Oldukça lezzetli bir yemek türü olmasının yanı sıra besin değerleri açısından da zengindir. Bu yemek Gaziantep kentine özgü pişirme yöntemleri ile yapılır.
3. Erzurum
M.Ö 4900’lü yıllarda kurulduğu tahmin edilen kent Doğu Anadolu’nun en büyük ilidir. Bu şehir de tarih boyunca İskit, Kimmer, Urartu, Med, Pers, Bizans, Roma gibi devletler tarafından ele geçirilmiştir.
Erzurum şehri dendiğinde ilk akla gelen kebap türleri arasında Cağ kebabı yer alır. Kuzu eti ya da keçi eti kullanılarak yapılan bu kebabın yöreye özgü hazırlanma yöntemleri vardır. Şekil olarak dönere benzer fakat yatay olarak ocağa yerleştirilerek şişlere geçirilerek servis edilir.
4. Adıyaman
Bu şehrin tarihi geçmişi de M.Ö 40000 yıllarına kadar dayanır. Farklı kültürlerin yerleşimine konu olan bu şehrin Dulkadiroğulları Beyliği’nden Osmanlı Devleti’ne geçtiği bilinmektedir. Çiğköfte bu kente özgü meşhur yemekler arasında yer alır. Adıyaman ilinin kendine özgü farklı yemek çeşitleri de bulunur.
5. Antalya
Türkiye’nin güneyinde yer alan Antalya ili tarihi ve turistik yapısı ile öne çıkar. Antik çağda Pamphylia olarak bilinen Antalya’nın her dönem stratejik bir öneme sahip olduğu görülmüştür. Antalya piyazı bu şehrin önemli yemeklerinden biridir.
6. Bursa
Türkiye’nin önemli kentlerinden biri de Bursa’dır. Ülkemizde yer alan şehirler arasında 4. Sırada bulunan bu kent Paleolitik çağdan bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İskender kebabı olarak da bilinen yemek Bursa iline özgüdür.
7. Bingöl
Doğu Anadolu’da Yukarı Fırat bölümünde kurulan Bingöl şehrinin zengin bir kültürel geçmişi bulunur. Urartu, Asur, Hitit, Pers, Roma, Selçuklu ve Osmanlılar tarafından ele geçirilen şehrin mutfağı bu kültürlerden beslenmiştir. Oğmaç çorbası adı verilen yemeği de bilinenlerden yalnızca biridir.
8. Ankara
Ankara kentinin yerleşime sahne olması Tunç Çağı’na kadar gider. Lidya, Makedonya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı hakimiyeti bu şehirde görülmüştür. 11.yüzyılda Türklerin eline geçen kent bugün Türk devletinin başkentidir. Ankara tava bilinen meşhur yemekleri arasında yer alır. Kendine özgü yöntemlerle pişirilen bu yemeğin dışında da birçok yemek çeşidi Ankara için söz konusudur.
9. Adana
Seyhan ve Ceyhan nehirleri arasında yer alan Adana ili ilkçağlardan bu yana yerleşim görmüştür. Bundan dolayı da yemek kültürü söz konusu olduğunda zengin mutfağı ile göz doldurur. Adana kebabı bu yemeklerden yalnızca biridir.
10. Edirne
14. yüzyılda Osmanlı sultanı I. Murat tarafından fethedilen Edirne ili de geçmişte birçok medeniyet tarafından ele geçirilmiştir. Meriç ve Tunca ırmakları bu kentin kurulduğu bölgede yer alır. Edirne tava ciğeri yöreye özgü bilinen yemek çeşitleri arasında yer alır.
11. Hatay
Listenin sonunda ise Türkiye’nin gastronomi şehri Hatay ve hayranlık duyulası yemekleri geliyor. Burada sizi tek bir lezzet ile sınırlandırmayacağız. Tıpkı Hatay sofrası gibi bonkör davranacağız. Yolunuzu Hatay’a düşürmenize sebep yemekleri, kağıt kebabı, oruk, soslu tavuk döner, aşşur, sarmaiçi, katıklı ekmek yemeden dönmeyin. Humus, abagannuş, zahter salatası, zeytin salatası, cevizli biber ve öcce ile donatılmış meze masanın tadına varın. Elbette sonrasında sıcacık künefenizi, dışı çıtır içi yumuşacık kabak tatlısını, peynirli irmik helvasını ya da Tarihi Affan Kahvesi’nde haytalısını yiyip çay bardağında türk kahvesini içmeden de dönmeyin.
Elimizden geldiğince sizlere Ülkemizde Şehirleri ile Özdeşleşmiş 11 Meşhur Yemekler hakkında bir listesini oluşturmaya çalıştık. Sizin de eklemek istediğiniz yöresel yemekler var ise mutlaka aşağıya yorum olarak yazın.. Hepinize şimdiden afiyet olsun. :)