Ülkemizin 7 Ayrı Bölgesi İçin 7 Ayrı Gezi Rotası
Ülkemiz tarihi ve doğal pek çok güzellik ile kaplı. Bu yazımızda Ülkemizin 7 ayrı bölgesi için 7 ayrı gezi rotası yazdık. Daha bilmediğimiz, görmediğimiz çok yer olduğunun farkındayız. Zaten bizim işimiz gezip sizler ile paylaşmak. Gezdikçe yazmaya devam edeceğiz.
1- Ballıkayalar Tabiat Parkı / KOCAELİ – Marmara Bölgesi
Harika bir doğa gezisine çıkmak için Ballıkayalar keşfedilmeyi bekleyen bir yer. 1995’de Bakanlar Kurulu kararıyla Kocaeli Gebze sınırları içerisinde yer alan Ballıkayalar vadisi tabiat parkı olarak koruma altına alınıyor. 2 km’lik bir alanı ifade eden tabiat parkı içerisinde birçok endemik bitki türü yer alıyor. Ayrıca; farklı kuş türleri, keçi, köstebek, çakal, tilki gibi canlılar da var. Vadi içerisinde çok büyük olmasa da, irili ufaklı çay ve şelaleler de yer alıyor. Kayaların arasından süzülen çayların yarattığı ses ve harika görünüm eşliğinde gezi yapmak tüm stresinizi atmak için birebir. Vadi içerisinde gezi parkurları ve tırmanış için yerler bulunuyor.
2- Karagöl / İZMİR – Ege Bölgesi
Karagöl, hafta sonu gezileriniz için adeta biçilmiş kaftan. Şehirden kaçıp doğa yürüyüşü ve piknik yapmak isteyenler için eşsiz bir yer olan Karagöl her mevsim güzel ama ilkbaharda ayrı bir güzel. Gelip görün, bu manzara içerisinde ciğerlerinizi temiz hava ile doldurun. Mini bir krater gölü olan Karagöl’de kartpostal niteliğinde o kadar güzel manzaralar var ki ruhunuz huzur buluyor. Gölün çevresinde piknik yapmak için birçok masa da mevcut. Ayrıca Karagöl’ün çok güzel bir suyu var. Yanınızda birkaç şişe getirip doldurmanızı tavsiye ederim.
3- Düden Şelalesi / ANTALYA – Akdeniz Bölgesi
Düden Şelalesi, dünyanın dört bir yerinden merak edip ziyaretine gelen turistler ile dolup taşmaktadır. Şelalenin girişinde develere binip güzel bir anı fotoğrafı çekebilirsiniz. Şelalenin içerisinde Hediyelik eşya satan dükkânlar ve yemek yerleri oldukça fazladır ve içerisinde Gençlik Parkı da bulunmaktadır. Düden şelalesinin suyu yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunan Lara plajında 50 metre yükseklikten büyük bir gürültü ile denize dökülmektedir.
4- Erfelek Şelaleleri / SİNOP – Karadeniz Bölgesi
Doğa içerisine yıllardır adeta gizlenmiş ve 1997 yılında Erfelek Barajı’ nın yapımının başlanmasının ardında açılan yollar sonrasında Devlet Su İşleri tarafından keşfedilen Erfelek Şelalesi görenleri şaşkına çevirmektedir. Dünya’ da eşi benzeri bulunmayan bu şelalenin özelliği irili ufaklı toplam 28 adet şelaleden oluşmasıdır.
5- Kapadokya / NEVŞEHİR – İç Anadolu Bölgesi
Nevşehir’e 7 km mesafede bulunan Kapadokya, olağan üstü güzelliğiyle hem yerli hem de yabancı turistler açısından ilgi çekici bir yerdir. Peri bacaları, yabancıların hazırladığı Türkiye’deki gezilmesi gereken yerler listesinde bile çoğu listede ilk sırada yer alır. Burayı gezerken sanki başka bir çağda, hatta başka bir gezegende dolaşıyormuşsunuz hissine kapılırsınız. Fotoğrafçılar için adeta eşsiz bir yer olup, çoğu turistik kısa filmde bahsi geçer. Her noktası ilgiyle gezilen peri bacaları, daha çok yabancı turistlerin, fotoğraf makinalarını elinden düşürmediği yer haline gelmişti.
6- Tortum Şelalesi / ERZURUM – Doğu Anadolu Bölgesi
Erzurum’a yolu düşenlerin görmesi gereken en önemli yerlerin başında hiç şüphesiz Tortum Şelalesi geliyor. Ülkemizdeki en önemli doğal güzelliklerden biri olan Tortum Şelalesi, 48 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek üçüncü şelale olma özelliğine sahiptir.
7- On Gözlü Köprü / DİYARBAKIR – Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Tarih için bu kadar önem taşıyan Diyarbakır için açık hava müzesi olarak adlandırmak abartı olmayacaktır. Diyarbakır içindeki tarihi yapı ve mekânlar sadece içinde yaşayanlar için değil tüm Anadolu ve insanlık için çok büyük önem ve ilgi arz ediyor. Bu tarih şehrinin öne çıkan ve ün kazanan yapılarından olan On Gözlü Köprü Diyarbakır için sembol bir yapıdır.