Uzunköprü Nerede, Nasıl Gidilir? – Gezilecek Yerleri / Edirne
Osmanlı Dönemi’nde Rumelide kurulan ilk yerleşim yeri olan Uzunköprü ilçesinde dünyanın en uzun taş köprüsü de bulunmaktadır. Bugünkü yazımızda sizlere hem taş köprünün tarihçesi hakkında bilgiler hem de ilçede bulunan diğer gezilecek yerler hakkında bilgiler vermek istiyoruz.
Uzunköprü Tarihi
Tarihçe: 1426 – 1443 yılları arasında dönemin padişahı II. Murat tarafından başmimar Müslihiddin’e yaptırılan köprünün yapım aşamasında Mimar Mehmet de Müslihiddin ile birlikte çalışmıştır. Köprünün kuruluş amacı; Osmanlılar’ın Balkanlar’a düzenleyeceği seferlerde karşılarına çıkan Ergene Nehri’ni aşmak için inşa edilmiştir. Daha önceden yapılan tahtadan köprüler, nehrin sularına dayanamayarak yıkılmış, bunun üzerine de taş köprü inşa edilmiştir. Bu sayede Osmanlılar, suların yükseldiği kış mevsiminde bile seferlerine devam etmiştir.
Genel Bilgiler: Uzunköprü, 1.392 metre uzunluğa, 6.80 metre genişliğe sahip olup toplamda 174 kemer bulunmaktadır. Köprünün bazı ayaklarında selyaranlar, üstlerinde balkonlar yer almaktadır. Yine köprünün ayaklarında fil, aslan ve kuş figürleri de görülmektedir. Son olarak 1963 yılında onarılan köprünün üzerine dökülen beton neticesinde tarihi kimliğine zarar verilmiştir desek yanılmış olmayız. Günümüzde köprü üzerinden halen Edirne – İzmir karayolu geçmektedir.
Uzunköprü İlçesi Genel Bilgiler
Edirne’ye bağlı olan Uzunköprü ilçesi, Ergene Nehri kıyısında kurulmuştur. Ülkemizi Balkanlar’a ve Avrupa’ya bağlayan yolların bulunduğu noktada bulunan ilçe, stratejik bir konuma sahiptir. Edirne’nin en büyük ikinci ilçesi konumundaki Uzunköprü’nün nüfusu toplam 64 bin (kırsal alanlar da dahil) civarındadır. Edirne’ye 64, Yunanistan sınırına ise yalnızca 6 km uzaklıktadır.
Uzunköprü Gezilecek Yerler
Uzunköprü’de Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar gelmeyi başaran çeşitli eserleri halen görmeniz mümkündür. Öncelikle şehre adını da veren Uzunköprü’den başlayalım.
Murat Külliyesi: Sultan II. Murat döneminde 1443 senesinde yaptırılan külliye, günümüzde Muradiye Camii olarak adlandırılmaktadır. Tasarım olarak dikdörtgene benzeyen caminin ebatları ise 22 x 19 metredir. 1621 senesinde Sultan II. Osman tarafından restore edilen caminin ilk görüntüsünün dışına çıkılmış ve üzeri çatı ile örtülmüştür. Moloz taş kullanılarak yapılan caminin yüksekliği ise 5.70 metre olup, diğer camilere oranla alçak kalmaktadır. Bundan dolayı caminin pencereleri üst örtü saçaklarına kadar dayanmıştır. Ayrıca saçakların geniş olması da camiye alçak bir görünüm sunmaktadır.
Caminin duvarına bitişik olarak inşa edilen minare ise kesme taştan yapılmıştır. Dikdörtgen bir kaide üstünde Türk üçgenleri ile gövdeyle birleşmektedir. Minarenin gövdesi ise yuvarlak olarak yapılmış ve tek şerefeliden oluşmuştur. Sultan II. Beyazıt döneminde camiye ek olarak, Mimar Hayrettin tarafından Halise Hatun Camisi de inşa edilmiştir. Bu cami, Hacı İbrahim Ağa tarafından eşi Halise Hatun adına 18. Yüzyılın ilk yarısında inşa edimiştir. Ahşap çatıdan oluşan cami, ilerleyen yıllarda sürekli yenilenerek günümüzdeki halini almıştır. Yine buraya geldiğinizde külliye malı olan Çifte Hamam’ı da görebilirsiniz.
Demokrasi Anıtı: Mustafa Kemal Atatürk’ün çalışma arkadaşlarından biri olan Mazhar Müfit Kansu, Uzunköprü ilçesinde kaymakamlık yaptığı dönemde inşa edilen bu anıt, ülkemizin demokrasiye geçişini simgelemektedir. 11 Aralık 1908 yılında inşa edilen anıtın açılışı görkemli bir törenle gerçekleşmiş. Anıtın altında bulunan çeşmeye de Hürriyet Çeşmesi adı verilmiş.
Uzunköprü Tren İstasyonu: Yapımı 1873 yılında tamamlanan istasyon, İstanbul’u Avrupa’ya bağlayan tren yolu üzerinde bulunmaktadır. Özellikle Çanakkale Savaşı’nda ulaşım yönünden oldukça önemli görev üstlenmiştir.
Uzunköprü’de Ne Yenir?
Uzunköprü’ye kadar gidip, Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar gelen eserleri gördükten sonra sıra yemek yemeye gelmişse çeşitli yöresel lezzetleri denemenizi tavsiye ediyoruz. Denemeniz gereken başlıca lezzetler ise; ördek etinden yapılan akıtma, mamzana (közlenmiş biber, patlıcan ve domatesten yapılır), pazlama ve zerde (tatlı çeşidi).
Uzunköprü Nerede, Nasıl Gidilir?
Nasıl Gidilir?: Eğer havayolunu kullanarak gelmek istiyorsanız öncelikle İstanbul Atatürk Havalimanı’na ulaşmanız gerekecek. Buradan Edirne merkeze yaklaşık 230 km’lik bir mesafeniz bulunmaktadır. Edirne merkezden Uzunköprü’ye de 64 km’lik yolculuğun ardından ulaşabilirsiniz. Yaklaşık olarak 3 – 3,5 saatlik yolculuğun ardından Atatürk Havalimanı’ndan Uzunköprü’ye ulaşmış olursunuz. (Tabi eğer araba kiralamayı düşünürseniz ya da sizi bekleyen bir hususi aracınız varsa)
Eğer otobüslerle yolculuk yapmak isterseniz İstanbul Esenler Otogarı’ndan pek çok firma Edirne’ye seferler düzenliyor. Köprü trafiğine de takılma derdiniz olmadığı için ortalama 2 saatlik yolculuğun ardından Edirne’ye ulaşmış olursunuz. Edirne’den Uzunköprü’ye çeşitli firmaların seferleri bulunmaktadır. Bilet fiyatları ise yalnızca 10 TL.
Ankara’dan yola çıkanlar için Uzunköprü’ye mesafe ortalama 750 km, İzmir’den yola çıkanlar için ise ortalama 570 km’dir.
Uzunköprü Resimleri