Varda Köprüsü (Tarihi Alman Köprüsü) – Karaisalı / Adana
Tarihi Alman köprüsü şimdiki adı ile Varda köprüsü’ne bir göz atacağız sizlerle. Varda köprüsü nerede ve nasıl gidilir? giriş ücreti var mı? Köprü hakkında bilgiler bu yazımızda. Osmanlı döneminden bu yana, bizlere atamızdan çok değerli camiler, medreseler gibi önemli yapıtlar kaldı. Restorasyonlar ile, özünü korumaya çalıştığımız bu eserler, tam bir mimari harikası. Osmanlının dokusunu taşıyan tarihi eserlerin korunması ve saklanması konusunda önlemler alınsa da, bazı tarihi eserler yeni yeni gün yüzüne çıkıyor.
Bunun en güzel örneği ise; Varda Köprüsü olsa gerek. Yüzyıllar öncesinde, İki vadinin birleştirilmesi sonucunda günümüze kadar ulaşan bu değerli yapıtın adı; Varda Köprüsü. Osmanlı ve Almanya’nın anlaşması ile inşaasına başlanan Varda Köprüsü’nün tasarlanma amacı; Osmanlı’nın asker,yolcu ve eşya taşıması; Almanya’nın da petrol kaynaklarına hızlı ulaşmasıydı. Kaiser Wilhem ve II.Abdülhamit tarafından 1888 yılında imzalanan anlaşma ile, projeye başlanılsa da, bu varda köprüsündeki tren ağı kullanılmadı. Dağ tırmanışı yapan insanların fark ettiği bu doğal güzellik; görülmeye değer.
Sessiz dağları ve mis gibi orman kokusunu birbirine bağlayan Varda Köprüsü; her ilkbahar ve yaz aylarında çadır kuran gençlere, dağcılara ev sahipliği yapıyor. Tarihi eserlere biraz merakı olan, doğayı fotoğraflamayı seven veya huzuru arayanların yeni rotası Adana’daki Varda Köprüsü.
Piknik ve gezi alanları
Buraya gelmeden önce 5 km ötedeki Kapıkaya Kanyonunu ziyaret edebilirsiniz. Kanyon etrafında çok güzel piknik alanları mevcut. Ayrıca Karaisalı ilçesinde belediye tarafından yapılmış piknik alanları da mevcut.
Karaisalı ilçesi cennet bahçelerinin bir fragmanı misali, göreni hayranlık içerisinde bırakabiliyor. Yüksek ağaçlara kurulan hamaklarda uyunan uykunun tadı paha biçilemezken, vadinin seyir köşesinde ise, çay yudumlamak ve sevdiğinizle manzara seyretmek gibisi yok.
Varda Köprüsü’nün giriş ücreti var mı?
Varda Köprüsünü girmek yada alanı gezmek için giriş ücreti bulunmamaktadır. Doğal ve ücretsiz bir alandır.
Varda Köprüsü’ne ne zaman gitmeli?
Kış mevsiminde karın yağışı ile kaplanan Adana dağları kar nedeniyle ulaşılamaz olmakta. Hem soğuk hem de yol olmaması nedeniyle Varda Köprüsü’ne kışın gitmemenizde fayda var. Varda Köprüsü’nün manzarasına doymak, ağaçlar arasında uyumak için yazın veya ilkbahar aylarında gitmenizde fayda var.
Varda Köprüsü nerede?, nasıl gidilir?
Adres: Kıralan Mahallesi, 01770 – Karaisalı / Adana
Nerede?: Adana’da bulunan Varda Köprüsü’nün tam konumu; Karacaisalı ilçesinde kuzey girişinde.
Nasıl gidilir?: Alman köprüsünü 500 metre geçtikten sonra gelen bu Karacaisalı İlçesi’nden Varda Köprüsüne kısa sürede ulaşabilirsiniz. Adana merkeze ulaştıktan sonra, Karacaisalı köyüne gitmelisiniz. Kapıkaya Kanyonu mevkisi 2 km kadar geçilir ve Bolcalı ve Kıralan köylerine ulaşacaksınız. Bu köyleri de geçtikten sonra, Alman köprüsünü göreceksiniz.
– Ayrıca Ankara’dan yola çıkan ve İç Anadolu’yu gezen Çukurova Ekspres treni ile de Hacıkırı İstasyonu’nda inerek köprüye ulaşabilirsiniz.