Vize, yurtdışına çıkış yapmak için gerekli olan bir çeşit kayıt biçimidir. Eğer seyahat etmek istediğiniz ülke Türk vatandaşlardan vize talep ediyorsa almış olduğunuz pasaport pek bir işe yaramaz.
Vizeyi nereden almak gerekir?
Eğer seyahat edeceğiniz ülke vize istiyorsa yapmanız gereken işlem, seyahat edeceğiniz ülkenin Konsolosluklarına başvurmanız gerekmektedir. İnternetten konsoloslukların bulunduğu adresleri öğrenebilirsiniz.
Vize Almak için Gerekli Evraklar
Vize almak için her ülkenin çeşitli kriterleri bulunmaktadır. Bu yüzden vize başvurusu yapacağınız ülkenin sizden istediği evrakları dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz. Aşğıda belirtmiş olduğumuz evraklar ise genel olarak tüm konsoloslukların istemiş olduğu evraklardır. Sadece bu evraklara bağlı kalmayıp, seyahat edeceğiniz ülkenin konsolosluklarından gerekli bilgileri almanızı tavsiye ediyoruz.
Vize Başvurusunda Gerekli Evraklar
- Pasaportun geçerlilik süresi, istediğiniz vize süresinin bitim süresinden en az 3 ay fazla olmalıdır. (1 yıllık vize başvurusu yapmak istediğinizde pasaportunuzun en az 1 yıl 3 ay daha kullanım süresi olmalıdır)
- Pasaportunuz 10 yıldan daha eski olmamalı, en az iki sayfa boş olmalıdır.
- 1 adet arka fonu beyaz olan vesikalık fotoğraf
- Eksiksiz olarak doldurmanız gereken başvuru formu. Formlar genellikle tek tip olup, konsoloslukların ya da Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinden indirebilirsiniz.
Vize Başvurusunda Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar
- Vize başvurusunu şahsen yapmanız gerekmektedir.
- Pasaportunuz yıpranmamış olmasına özen gösteriniz. Yıpranan pasaporta vize verseler bile ülkeye girişte görevliler sizi geri çevirebilir.
- Size sorulan sorulara doğru cevap vermeniz gerekmektedir.
- Vize başvurunuz olumsuz da sonuçlanabilir. (Tüm belge ve evrakları eksiksiz teslim etseniz bile)
- Seyahatiniz esnasında harcayacağınız parayı gösteren hesap özeti dekontunu da götürmeniz gerekmektedir.
Vize için hangi konsolosluklara başvurmak gerekir?
Kural olarak vize başvurunuzu ikametinizin bulunduğu yerdeki konsolosluğa yapmanız gerekmektedir. Eğer yaşadığınız şehirde seyahat etmek istediğiniz ülkenin konsolosluğu bulunmuyorsa, o zaman en yakın konsolosluğa başvurmanız gerekmektedir. Konuyla ilgili telefonla bilgi alıp sizi yönlendirmelerini isteyebilirsiniz.
Hangi kişilere vize verilmez?
Başvuru bulunacağınız ülke, sizi ülkesine almama hakkına sahiptir. Her ülkenin ülkeye girmesi yasak kişiler listesi bulunmaktadır. Sizler bu listenin dışında olsanız bile, eğer ekonomik olarak gerekli teminatları gösteremezseniz vize almanız zorlaşacaktır. O yüzden başvurunuz esnasında herhangi bir banka hesabınızdaki paranın dekontunu sunmanız gerekecek.
Vize başvurunuz reddedilirse ne yapmanız gerekir?
Tüm şartları sunmuş olsanız bile başvurunuz reddedilebilir. (Gözünüz korkmasın, sadece bir ihtimal) Eğer başvurunuz reddedilecek olursa öncelikle, vize başvurusunda bulunduğunuz konsolosluğa yazılı olarak müracaatta bulunmanız gerekmektedir. Eğer olumsuz sonuç çıkarsa yargı yoluna başvurabilirsiniz. Ancak buradan çok da umutlu sonuçlar beklemeyiniz.
Vize başvurunuz reddedilirse tekrar başvuru yapılabilir mi?
Eğer ilk başvurunuz çeşitli sebeplerden dolayı reddedildiyse (ekonomik şartlar gibi) ve siz bu sorunu çözdüyseniz yeniden vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Eksiklikleri tamamlamadan vize başvurusunda bulunmanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü yatırmış olduğunuz ücretleri geri alma şansınız ne yazık ki bulunmuyor.
Vize ihlali ne demek? Vize ihlali yaparsanız ne gibi sonuçlarla karşılaşırsınız?
Gitmiş olduğunuz ülkede belirtmiş olduğunuz süreden fazla kaldığınızda ya da vizenizi farklı amaçlar için kullandığınızda gerçekleşir. Örneğin turistik gezi için almış olduğunuz vize ile eğitim almanız vize ihlaline bir örnektir. Eğer vize ihlali yapacak olursanız; ülkeden sınır dışı edilirsiniz ve geçici ya da sürekli giriş yasağı uygulanır. Ayrıca para cezası ile de karşılaşabilirsiniz.