Yugoslavya’nın dağılmasıyla, 1992 yılında Bosna – Hersek’teki yapılan referandumdan bağımsızlık sonucunun çıkmasıyla Bosna – Hersek devletinin kurulması kararı alındı. Sırpların Bosna – Hersek devletini tanımayıp çıkardığı savaş nedeniyle 1995 yılına kadar ülkede huzur sağlanamadı. Günümüzde ise bu ülkede hiçbir etnik unsura bakılmaksızın tüm vatandaşlara Bosnalı denilmektedir. Ancak ülkenin idari yapısında halen bölünmüşlük de yok değil.
Vizesiz Bosna Hersek – Gezilecek Yerleri – Gezi Rehberi
Kış turizmine olanak sağlayan bir coğrafi yapıya sahiptir. Genel olarak karasal iklimin hâkim olduğu Bosna’nın güney kısımlarında ise Akdeniz iklimi görülmektedir. Nüfusu 4,5 milyon civarındadır.
Vizesiz Bosna Hersek / Mostar Köprüsü
Osmanlı mimarisinin en güzel eserlerinden biri olan Mostar Köprüsü farklı kültürden insanları birleştirerek kültürel bir simge olma görevi üstlenmiş. Mostar şehrinde, Neretva Nehri üzerindeki hilal görünümlü bu köprü, dünyanın en zarif köprülerinden birisidir ve ünlü Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566’da inşa edilmiştir.
Savaş sonrasında köprünün yıkılmasına karşılık olarak, Türkiye’nin 1 milyon dolarlık desteğiyle Haziran 2002’de başlayan yeniden inşa çalışması, Ağustos 2003’te tamamlandı.
Vizesiz Bosna Hersek / Başçarşı
Başkent Saraybosna’nın merkezinde 16. Yüzyılda kurulmuş olan Osmanlı çarşının adı Başçarşı’dır. Günümüzde de halen kullanımda olan bu çarşıya Saraybosna’nın merkezi dersek hata yapmış olmayız. Bosna Savaşı’nda Sırp ordusunun yok etmek istediği yerlerden biri olan bu çarşı zamanla Saraybosna’nın merkezi olmuş.
Vizesiz Bosna Hersek / Gazi Hüsrev Bey Camii
Osmanlı zamanında, Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev’in talimatıyla 1531’de şu anki Başçarşı’nın olduğu yere Mimar Sinan yönetiminde yapılan cami, Avrupa’daki Osmanlı mimarisinin çarpıcı örneklerinden bir tanesidir. Gidip görülmesinde, tarihi dokuyu keşfetmekte fayda var.
Bosna Hersek’te gezilmesi gereken diğer yerler: Kravice, Vrelo Bosne, Pliva, Buna