Vizesiz Pasaportsuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti – KKTC
1983 yılında bağımsızlığını ilan eden KKTC, Türkiye’den başka hiçbir ülke tarafından tanınmamıştır. Ülke genelinde para birimi olarak Türk Lirası kullanılmaktadır ve resmi dil Türkçedir. Günümüzde Türk kesimimde yaklaşık 215 bin nüfusu barındıran Kıbrıs’ın bütün toprakları, 1878 Berlin anlaşmasına kadar toplamda 307 yıl Türk hâkimiyetindeydi. Bu anlaşmayla geçici olarak İngilizlere geçen Kıbrıs, Osmanlı’nın 1. Dünya Savaşı’nda yenilmesiyle İngilizler burayı ilhak etti. Daha sonra Yunanlıların desteğiyle Kıbrıs Rumları isyan etti ve buranın Yunanistan’a bağlanmasını istediler.
Vizesiz Pasaportsuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti – Vizesiz KKTC Gezilecek Yerleri
1960 yılında Rum bir cumhurbaşkanı ve Türk bir de cumhurbaşkanı seçildi. Ancak 1967 yılında Rumlar anayasayı değiştirip Türkleri adadan yollamak istediler. Rumların Türk katliamlarına sessiz kalmayan Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs’a müdahalede bulunmak için Kıbrıs’a Türk askerlerini gönderdi. Daha sonra ada ikiye bölündü ve kuzey kesiminde KKTC kuruldu. Ülke içerisindeki ulaşım karayolları ile sağlanmaktadır. Araba kiralamak için de birçok yer bulunmaktadır. Vize olmadan 1 – 3 ay arası konaklayabilirsiniz.
Vizesiz KKTC / Girne Kalesi
Tarihte önemli bir yer edinmiş olan Girne Kalesi, çokça restore edilmiştir. 1373 yılında Cenevizliler kuşatması nedeniyle kalenin restore çalışmaları dursa da ilerleyen tarihlerde tekrar devam edilmiş. Kalenin kontrolünün 1489’dan sonra Venediklilerin elline geçmesiyle, burası Osmanlı’nın olası topçu saldırıları düşünülerek yeniden düzenlenmiştir. Ancak Osmanlı Lefkoşa’daki ilerleyişini sürdürerek 1570 yılında bu kaleyi de teslim almıştır. Kale sadece savunma amaçlı kullanılmamış, içerisine bir de kilise yapılmış. Şimdilerde içerisinde M.Ö. 300’lü yıllara ait bir de batık gemi sergileniyor. Eski tarihi dokuyu ve Osmanlı anılarını içerisinde barındıran kale görülmeye değer bir yapı. Girne kalesi nere, nasıl gidilir tıklayın.
Vizesiz KKTC / Büyük Han
Kıbrıs’taki en büyük hanlardan olan Büyük Han, buradaki en yeni ve donanımlı eserlerden biridir. Kıbrıs’ın fethedilmesinin ardından 1 yıl geçtiğinde kale inşa edilmeye başlanıyor. Han Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Ortasında bir avlu, avlunun ortasında ise bir mescit ie abdest almak isteyenler için bir adet de çeşme yapılmış. Bu han, 2000’li yıllara yaklaşıldığında ise içerisinde pek çok dükkân, restoran, galeri vs.nin bulunduğu bir yer olmuş.
Vizesiz KKTC / Lefkoşa Selimiye Camii
Kıbrıs’taki en gösterişli ve önemi büyük eseri olarak söylenebilir.1208’de yapılmaya başlanıp 1236’da ibadete açılmış. Tabi burası o tarihlerde kilise amaçlı yapışmıştı. Selimiye Camii’ne önce 1373 senesinde Cenevizliler, daha sonra ise 1426’da Memluküler saldırmıştır. 1491’deki deprem nedeniyle de bir bölümü zarar görmüş ancak 1491 senesinde Venedikliler burayı onarmış. Kıbrıs Osmanlıların kontrolüne geçtiğinde ise bu yapıya minareler eklenilerek bu yapı camiye dönüştürülmüş. Mimari dokusunun sizleri etkileyeceğini söyleyebilirim. Gidip görülebilecek tarihi bir yer. Selimiye camii nerede, nasıl gidilir daha çok bilgi için tıklayın.
Vizesiz KKTC / Beşparmak Dağları
Beşparmak Dağları, Kıbrıs’ın kuzeyindeki beş parmağa benzeyen sıradağlardır. Bazı yazılarda adının Girne Dağları olarak da geçtiği bilinir. En yüksek noktası yaklaşık 1 kilometre ile Selvili Tepesi olan Beşparmak Dağları’nın yükseltisi, batıdan doğuya gidildikçe azalır. Adını da tahmin edeceğiniz üzere görünüşünden dolayı halk arasında beşparmak şeklinde söz edilerek almış. Dağ, bulunduğu konum nedeniyle çok önemlidir, Kıbrıs’ın kuzeyini kontrol altında tutma şansı tanır.
Vizesiz KKTC / Lefkoşa – Arabahmet Paşa Camii
Cami, kendisiyle aynı ismi taşıyan Arabahmet Mahallesi’nde yer almakta. Yine bilindik şekilde Osmanlı mimarisini yansıtan bu eseri, 1570’te Kıbrıs’ın fethine katılan Arabahmet Paşa adına inşa ettirilmiş. 1845 yılında da zamana karşı yenik düşmemesi için onarılmıştır. Cami, yakın tarihte 1992-1996 yılları arasında restore edilmiş ve içerisinde bulunan tarihi(ilk yapıldığında döşenen) mezar taşları bulunduğu yerden alınıp, Lefkoşa Taş Eserler Müzesi’ne aktarılmış. Bu cami, Anadolu camilerinin yapısına göre planlanıp yapıldığından önemi büyüktür. Osmanlı döneminde, üst noktada bulunanların yaşadığı bir noktaya yapıldığı ve bu nedenle de Anadolu’daki camilerle benzer yapıldığı düşünülmektedir.
Vizesiz KKTC / Othello Kalesi
1300’lerde bulunduğu konumdaki düşman saldırılarına karşı limanı koruyabilmek için yapılmıştır. Kale’nin etrafı yapıldığı tarihte gelen düşmanları zorlamak amacıyla derin çukurlarla yani hendeklerle donatılmıştır. Bu hendekler de zamanında çok fazla yarar sağlamış ve düşmanları çokça engellemiştir. Hatta kale, uzun zaman boyunca “geçilmez” olarak ün salmıştır. Othello Kulesi, 1492 yılında ise topçu tabyasına çevrilmiştir. Ünlü kişilik Leonardo da Vinci’nin de 1481 yılında Venediklilere şehrin savunma düzeni hakkında tavsiyelerde bulunduğu rivayet edilenler arasındadır. Kalenin günümüzdeki ismini almasının sebebi ise Kıbrıs’ın bir dönem İngilizlerin sömürgesinde kalmasıdır.
Vizesiz KKTC / Girne Kapısı
Lefkoşa surları içinde bulunan bu kapı şehrin Girne’ye ulaşımını sağlayan kapıydı. Venediklilerin yaptığı 3 kapıdan biri olan Girne Kapısı, 1567 yılında inşa edilmiştir. Osmanlı 1821 yılında burayı onarmış ve bu kapının yanında bulunan surlar 1931’de yıkılmış. Bu yıkımın nedeni motorlu araçların geçişini sağlamak içindi. Şimdilerde ise Lefkoşa T.E. Ofisinin kullanımındadır.
DipNot: Vize Ücretleri zamanla değişkenlik göstermektedir. Güncel fiyatları konsolosluklardan öğrenebilirsiniz.