İstanbul‘da gerek mimari yapısı gerekse de tarihi ile çok önemli bir bir önemi olan Yeraltı Cami bu yazımızın konusu. Yeraltı Cami tarihi, özellikleri, ortaya çıkması gibi bilgileri yanı sıra nerede? ve nasıl gidilir? bilgilerine yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Dipnot: Hazır buralara kadar gelmişken İstanbul’daki diğer tarihi camilere bir göz atmak isterseniz; İstanbul’daki Camiler için oluşturduğumuz listemizi mutlaka ziyaret edin.
Yeraltı Cami Tarihi

Hikayesi yüzyıllar öncesine dayanan caminin yapım tarih itam olarak bilinmemekle birlikte 570’li yıllarda Doğu Bizanslılar tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Doğu Bizanslılar burayı Kastellion Kulesi olarak inşa ettirmişlerdir. Amaçları ise Galata-Sirkeci arasında gemilerin geçişini engellemek için bir zincir çekmekti. O zincirin bir ucunun buraya bağlandığı söylenir. Şu an cami olarak kullanılan yer de bu kulenin mahzenidir.
Mahzenin camiye çevrilmesi 259 yıl öncesine dayanıyor. Mesleme bin Abdülmelik komutasındaki İslam ordusu 700’lü yıllarda İstanbul’u kuşatmak için birçok sahabe ve Müslüman ile İstanbul’a gelerek Galata çevresinde konuşlanırlar. Çetin geçen çatışmaların ardından Bizans’a esir düşenler büyük işkencelere maruz kalırlar. Rivayete göre kuşatma bittikten sonra Süfyan bin Uyeyne esir düşer ve susuz bırakılır. Dua edince de su çıktığı rivayet edilir. Zindan da gördüğü işkenceler sonucunda şehit düşer ve mahzenin kapısı kurşunlanarak üzerine kapatılır. O günden beri de “Kurşunlu Mahzen” olarak anılmaya başlar.
Yeraltı Cami’nin Ortaya Çıkması
Bu konuda iki farklı rivayet bilinmektedir. Bunlardan ilki;
1750’li yıllarda Üsküdar’da insanlar mahzenle ilgili rüyalar görmeye başlarlar. Bu rüyalar dönemin padişahı 1. Mahmud’un kulağına kadar gider. Padişah rüyaları tabir ettirip araştırma yaptırır. Kabir bulununca da buranın cami yapılmasını emreder.
Bir diğer rivayette şu şekildedir;
Şam’dan İstanbul’a gelen Allah dostu Şeyh Murad efendizade Şeyh Mehmet Efendi Galata’ya gelip kabir yerini babasının tespit ettiğini ve mekanın faziletlerini saraya bildirmiş. Padişah’ta gerekli araştırmaları yaptırdıktan sonra kabri ortaya çıkarmış. Padişah mahzenin üzerinde yer alan yazlık köşkünü de hürmeten bırakarak burayı terk etmiş ve buranın cami yaptırılmasını emretmiş.
Kadir Gecesi En Çok Ziyaret Edilen 2. Cami
İslam tarihi açısından önemli isimlerin kabir ve makamlarının bulunduğu Yeraltı Cami Kadir Geceleri sabaha kadar ziyarete açık oluyor. Eyüp Sultan Cami’den sonra en çok ziyaret edilen camii içerisinde, Süfyân bin Uyeyne’nin türbesi ile Sahabe-i Kiram’dan olan Veyh bin Hüseyne’nin kabri veya makamı ile Amb bin As’ın makamı bulunuyor.
Yeraltı Cami Nerede? ve Nasıl Gidilir?
Adres: Yeralti Cami, Ömer Avni Mh., Meclis-i Mebusan Cd. No:36 – Beyoğlu / İstanbul
Ulaşım: Araç ile gelmenizi hem trafik hem de park sorunu nedeniyle önermiyoruz. Yine de gelmek isterseniz öncelikle Dolmabahçe’ye gelmelisiniz. Aracınızı Küçükçiftlik Park yakınındaki otoparka park ederek 20 dakikalık yürüyüş sonrası buraya ulaşabilirsiniz.
Nasıl gidilir?: Toplu Taşıma ile gelmek isteyenler; 30D – 28T – 26B – 26A – 70KE – 26 – 28 Hat numaralı otobüsleri kullanarak Dolmabahçe durağında inmelidirler. Daha sonra tabelaları kullanarak camiye çok rahat ulaşım sağlayabilirler. Konum bilgisi için tıklayın.
1 Yorum
İlk olarak 8. yüzyılda İstanbul’u kuşatan Araplar’a karşı kullanılan ve 1453’de Osmanlı donanmasının Haliçe’e girmesini engelleyip, II. Mehmed’in gemileri karadan yürütmesine sebep olan ünlü Haliç Zinciri’nin bugün İstanbul müzelerinde sergilenen zincir olduğuna dair kesin bir delil bulunmamakta. Hatta bu zincirler bir ihtimal Rodos limanından da getirilmiş olabilir.