Eski Bir Osmanlı Şehri: Kavala Gezi Rehberi
Yunanistan olur da Kavala gezi rehberi olmaz mı.. Son yıllarda yerli turistler olarak bizlerin en çok tercih ettiği tatil rotalarından birisi hiç şüphesiz Yunanistan ve Yunan adaları dır. Hal böyle olunca komşuya nasıl gidileceği ve Yunanistan’ın en popüler tatil rotalarının nereleri olduğu en merak edilen başlıklar arasında yerini almıştır. Biz de bu yazımızda sizin için Yunanistan’ın popüler şehirlerinden birisi olan ve tarihten gelen aşinalık sebebi ile yabancılık çekmeyeceğimiz Kavala şehrini mercek altına aldık ve yaz tatilinde rotasını Yunanistan’a çevirecekler için iyi bir rehber hazırladık. İşte Kavala’da ne yenir? Kavala’da nerede kalınır? Kavala’ya nasıl gidilir? Kavala’da görülmesi gereken yerler nereleridir? gibi merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulabileceğiniz Kavala gezi rehberi…
Kavala Nerededir?
Kavala Yunanistan’ın Doğu Makedonya bölgesinde yer alan bir sahil şehridir. Ege Denizi’ne kıyısı olan bu sahil şehri; son zamanlarda Türkler arasında oldukça popülerleşen Thassos Adası ile karşı karşıyadır. Kuruluşu M.Ö 7. Yüzyıla dayanan Kavala Şehri’nin bizim tarihimiz açısından en büyük önemi ise bu şehrin 1387 yılından 1912 yılına kadar Osmanlı’nın hâkimiyetinde kalmış olmasıdır. Kavala şehrinde Osmanlı tarafından inşa edilen birçok eseri günümüzde de görmek mümkündür.
Önceleri küçük bir balıkçı kasabası olan Kavala, 18. Yy başlarında deniz ticaretinin yoğunlaşması ile en büyük liman kentlerinden birisi haline gelmiştir. Bugüne baktığımızda ise şehrin en büyük gelir kaynağı turizmdir. Kavala şehri çok sayıda antik kent, kale ve müzeyi sınırlarında bulundurur. Ayrıca Kavala Liman’dan kalkan feribotlar ile birçok adaya ulaşım sağlanması da bu şehri turistler için cazip kılan başka bir ayrıcalık olmuştur.
Kavala Gezilecek Yerler
Bizans Kalesi
Şehrin tepesinde yer alan Bizans Kalesi, aynı zamanda Kavala’nın en güzel manzaralarından birisine de ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin tarihi merkezinin en zirvesinde yer alan bu kale aynı zamanda eski güzel evlerin ve dar sokakların yer aldığı oldukça keyifli bir alana da ev sahipliği yapmaktadır. Kale belirli bir ücret karşılığında ziyaret edilebilir. Bizans Kalesi’ne araçla ulaşım mümkündür. Yürümek isteyenler ise liman bölgesinden ortalama 20 dakikalık bir yürüyüşle kaleye ulaşabilirler.
Kavala Arkeoloji Müzesi
Şehrin en önemli müzelerinden birisi olan Kavala Arkeoloji Müzesi, 1963 yılında Selanik Aristoteles Üniversitesi Mühendislik Fakültesi profesörü D. Fatouros ve G. Triantafilidis tarafından inşa edilen ve özellikle neolitik dönem ve bakır dönemine ait eserlerin sergilendiği oldukça zengin bir müzedir.
İmaret
19.yy Osmanlı Dönemi’nden kalma eserlerden birisi olan İmaret, Kavala şehrinin tarihi merkezi içerisinde yer alır. Şehrin en önemli ve tarihi yapılarından birisi olan İmaret, Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde 26 ayrı odası ile butik bir otel olarak kullanılan İmaret Binası’nın 18 kubbelik görüntüsü kendisine halen hayran bıraktırır.
Kavalalı Mehmet Ali Paşa Evi
Osmanlı tarihinde önemli figürlerden birisi olan ve Mısır Valisi olarak görev yapan Kavalalı Mehmet Ali Paşa bilindiği üzere Kavala şehrinde doğmuştur. Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın doğduğu ev de günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. 1720 yılında inşa edilen bu bina iyi bir şekilde korunarak günümüze kadar ulaşmış ve birçok yerli-yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır.
Filippi Antik Kenti
Kavala şehrinin 15 km uzağında yer alan ve bölgenin tarihi yerleşimlerinden birisi olan Filippi Antik Kenti, UNESCO’nun koruma altına alınan yapıları arasında yer almıştır. Kapsamlı bir arkeoloji sitelerinden birisi olan ve uzun süren kazılar sonrasında ortaya çıkan bu antik kent, Kavala’da görülmesi gereken yerler listesinde yerini almıştır.
Kıbrıs Caddesi
Kavala şehrinin en güzel ve turistik caddelerinden birisi olan Kıbrıs Caddesi, birçok turistin uğrak noktalarından birisidir.
Kavala’ya Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan 450 km uzaklıkta olan Kavala şehrine özel araçla gitmek ortalama 5 saat sürmektedir. Ancak araç ile gitmek istemiyorsanız alternatif olarak İstanbul’dan kalkan otobüsler ile de seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca havayolu tercih etmek isteyenler için rota öncelikle Atina olmalıdır. Atina’dan ya da Selanik’ten Kavala’ya uçan uçak firmaları ile yolculuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Kavala’da Nerede Kalınır?
Kavala şehrinde genellikle şehir merkezinde ve deniz kenarında yer alan birçok küçük otel bulunmaktadır. Özellikle de Palio, Nea Irakliza, Nea Peramos gibi bölgeler küçük ancak çokça seçenek bulabileceğiniz bölgelerdir.
Kavala Şehri Ulaşım
Kavala şehrinde ‘Old Town’ denilen tarihi bölge yürüyerek oldukça rahat bir şekilde gezilebilir. Alternatif isteyenler ise şehir merkezinden tarihi bölgeye giden turist trenini kullanabilir.
Kavala’da Ne Yenir?
Kavala; tarihi ve turistik yapıları ile olduğu kadar mutfağı ile de adından söz ettiren sahil kentlerinden birisidir. Özellikle balık ve Yunan mutfağına ait mezelerin tadına bakmadan dönmemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Midyeli pilav, kalamar dolması, fava, levrek yahnisi ve sakızlı irmik tatlısı mutlaka denenmesi gereken yemekler listesinde ilk sıralarda, demedi demeyin. Kavala Gezi Rehberi yazımızın sonona geldik. Başka bir gezi de görüşmek üzere..
Kavala şehrinde yer alan popüler restaurantlardan bazıları; Tsardakas, Panos Zafira, Kiprou, Nikiforos’dur.
Kavala Para Birimi: Kavala şehri Yunanistan sınırlarında olduğu için şehirde kullanılan para birimi Euro’dur.
Kavala Saat Farkı: Kavala şehri ile Türkiye arasında bir saat fark bulunmaktadır.