Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Nerede, Nasıl Gidilir / İstanbul
Türkiye’deki tek tıbbi bitkiler bahçesi olma özelliğini taşıyan bahçe 14 dönümlük alan üzerine kurulmuş ve 2005 yılında da açılmıştır. Zeytinburnu Belediyesi ve Merkezefendi G.T.D.’ nin ortak yürüttüğü bu projede, ekili ve etiketli tıbbi sayısının 700’ü aştığı bilinmektedir. Bahçedeki bitki atıkları doğal gübre olarak değerlendirilip, sentetik gübre ve ilaçlar kullanılmamaktadır.
Zeytinburnu Gezi Videomuz
Botanik bahçemizin detaylarına geçmeden önce, sizlere mutlaka izlemek isteyeceğiniz keyifli bir video hazırladık. Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler. :)
Kuruluş amaçları incelendiğinde, bu bahçenin kurulmasının ülkemiz için son derece iyi bir iş olduğu anlaşılmaktadır. Kuruluş amaçlarından bir kısmı şöyledir: Tıbbi bitkileri araştırıp üretmek ve tanıtmak, Bitki türlerinin korunup geliştirilmesini sağlamak, Tıbbi bitkilerin kontrollü şekilde kullanımını sağlamak ve insanları buna teşvik etmek, Eğitim programları için gerekli araçları ve çalışma alanı ihtiyacını karşılamak.
Bahçeyi ziyarete gelirken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de bitkilere karşı olan alerji durumunuz. Daha önce böyle bir durumla karşı karşıya kaldıysanız bir alerji testi yaptırıp bahçeyi ziyarete gelmenizde fayda var.
ZTBB, tıbbi seminerler vermektedir. Bunun yanında bahçede atölye çalışmalarına katılabilir, gönüllü bahçıvanlık yapabilirsiniz. Okuduğunuz bölüme göre bahçede staj yapma imkanı bulabilirsiniz.
Gönüllü bahçıvanlık yapmak isteyenlere verilen işlerden birkaçı şu şekildedir:
Yabancı otları temizleme, fidanlık temizleme, sulama, fide dikme, bitki yerlerini değiştirme, kümes hayvanlarına ve barınaklarına bakıp yapma. Gönüllü bahçıvanlık yapmak isteyenlerin birkaç gün önce bahçe birimlerine haber vermesi gerekmektedir.
Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçe’sinde Bulunan Bazı Bölümler
Herbarium: Bitkiler çiçekli hale ulaştıklarında toplanmakta, baskı yapılarak kurutulup kartonlara yapıştırılmakta ardından da dondurucuda bekletilmektedir. Daha sonra ise etiketlenip herbarium dolaplarında korunmaktadır. Herbarium etiketinde bitkinin Latince isminden bulunduğu bitki ailesine kadar tüm özellikler yazmaktadır.
Sera: Dünyanın çeşit çeşit iklimlerine sahip bölgelerinden gelen bitkiler için en uygun koşulları sağlayan bu sera, bahçe için büyük bir önem arz etmektedir.
Laboratuvar: Laboratuvarlarda bitkilerin yapısı incelenmekte, uçucu ve sabit yağ elde edilmekte, merhem, krem, parfüm, kolonya ve sabun gibi maddeler yapılmaktadır. Bunlara ek olarak çok sağlıklı olarak bilinen kefir üretilmekte ve bitki zararlılarına karşın bitki özütleri hazırlanmaktadır.
Kurutma Odası: İşlenmek için en uygun zamanda toplanılan bitkiler, kurutma odasındaki raflara yerleştirilip kurutulmakta ve paketlenip birkaç gün boyunca dondurucuda bekletilmektedir.
Arkabahçe: Bu bölümde de bahçedeki kedi, köpek, tavşan, ördek, horoz, tavuk, kaplumbağa, arı, kuş ve böceklere ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle gelen ziyaretçilerin tabiatı bir bütün olarak görmelerini sağlar ve gezinize renk katar.
Güneş Saati ve Tabiat Takvimi: Bünyesinde 52 haftalık tabiat takvimi ve üzerinde güneş saati bulunan bir yapı barındırmaktadır. Orijinalliği ve görünüşüyle dikkat çeken bu yapı, bahçeyi gezmeye gelenlerin ilgisini üzerine çekmektedir.
Bazı Ürünler ve Fiyatları
Fideler: Arı balı (130 TL) , Biberiye (20 TL) , Beyaz civanperçemi (20 TL) , Defne (20 TL) , Doğu karakafes otu (30 TL) , Fransız lavantası (20 TL) , Su sümbülü (30 TL) , Lavanta (20 TL)
Kaktüslerin Türkçe isimleri olmadığından sadece 1 ürünü örnek vereceğim: Sedum morganianum ‘Buretti’(20TL)
Tabi dahası da var, buraya geldiğinizde satın alabileceğiniz; Bitki yağları, Bal, Kefir, Hediyelikler de mevcut.
Giriş Çıkış Saatleri
ZTTB her gün saat 17:00 ’ye kadar açıktır.
Ziyaret ücreti bulunmamaktadır.
Okullar ve gruplar bir rehber eşliğinde gezebilmek için mesaj formu doldurup iletmeli ya da telefonla başvurmalıdır.
Ziyaret esnasında topraklara basmak, bitkileri koparmak, sigara içmek ve yerlere çöp atmak yasaktır. Fotoğraf çekimi için izin almak gereklidir.
Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Nerede, Nasıl Gidilir ?
Adres: Merkezefendi Yeni Çiftlik Yolu Zeytinburnu / İSTANBUL
Telefon: 0212 664 41 55
Bahçenin bulunduğu semt olan Merkezefendi’de oturanlar tramvay ile bahçeye ulaşabilirler.
Zeytinburnu merkezden gelenler metro ile Merkezefendi’ye gelip, oradan aynı şekilde tramvayla ulaşmalıdırlar.
E-5 otoyolunu kullanıp gelenler için bulunan ilk güzergah ise şu şekildedir: Topkapı anıt mezarları – 10. Yıl caddesi – Merkezefendi , ikinci güzergah ise : Demirciler caddesi – Ambarlar caddesi – Merkezefendi şeklindedir.
Metrobüsü kullanmak isteyenler Cevizlibağ durağından metrobüse binip, Cevizlibağ’dan Bakırköy minibüslerini kullanarak ulaşabilirler.
İstanbul dışından gelenler için birçok yol mevcut. Hava – kara ve deniz yolu olmak üzere birçok alternatifiniz bulunmakta. İstanbul’a geldikten sonra bu şehrin yabancısıysanız, yabancı olduğunuzu çaktırmadan bir taksi tutmanızı öneririm.