Alahan Manastırı | Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücreti – MERSİN

Alahan Manastırı, Mersin sınırları içerisinde bulunan ve mutlaka görülmesi gereken tarihi güzelliklerden bir tanesidir. Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatname’ adlı eserinde ‘Ustasının elinden yeni çıkmış gibi görünüyor’ sözleriyle övgüyle bahsettiği bir alandır.

Mersin – Karaman karayoluna yakın bir noktada Göksu Vadisi’nde yer alır. Yaklaşık 1300 metre yükseklikte ve vadiye bakacak şekilde yapılandırılması çok özel bir yapıt olmasını sağlar.

Kısa bilgi: Gezi planlarınız arasına Mersin‘i dahil ettiyseniz; Mersin’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize de mutlaka bir göz atın derim.

Alahan Manastırı Videosu

Daha fazla video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.

Alahan Manastırı Tarihi Hakkında Bilgileri

Hz. İsa ile başlayan Hristiyanlık anlayışının yayılmaya başladığı yıllarda bu inanışa karşı çıkanlar nedeniyle Hristiyanlar çok sarp kayalıklar arasında yaşam sürmüştür.

Kapadokya’da benzer izlere rastlayabileceğiniz bu yaşam tarzının bir sonucu olarak Alahan Manastırı inşa edilmiştir. St. Paul ve Barnabas adındaki din adamlarının konakladıkları yer olarak bilinen bölgede manastır inşa edilmesiyle onların anısı canlı tutulmaya çalışılmıştır.

Alahan Manastırı’nın 440 ile 442 yıllarında inşa edildiği tahmin edilmektedir. İçerisinde farklı yapılar bulunan manastırın mimari özellikleri Ayasofya’ya çok yakın niteliklere sahiptir.

Taş oymacılığının ilahi anlatılarla bütünleştiği eserleri manastır duvarlarında gözlemlemek mümkündür. Bu özelliğiyle manastırı yakından incelemek her seyahat sever için şart!

Yapılacak Aktiviteler

Alahan Manastırı - Mersin
Alahan Manastırı – Mersin

Ülkemizdeki en önemli kültürel zenginliklerden bir tanesi olan Alahan Manastırı’nda yapıları yakından incelemek dahi sizi etkisi altına alacaktır. Ancak manastır mimari özellikleriyle bunun çok daha fazlasını sunmaktadır.

Alahan Manastırı Batı ve Doğu Kilise
Batı ve Doğu Kilise – Mersin

Batı ve Doğu Kiliseleri: Batı ve Doğu’da 1’er adet olmak üzere 2 farklı kilisesi bulunan yapının dinsel törenlere ev sahipliği yapan 11 metre uzunluğunda kemer ve sütunlarla bezeli bir galerisi bulunmaktadır. Duvarların süslemelerle zenginleştirilmiş olması sadece devasa boyutları değil sanatsal anlayışında ilgi çekiciliğini ortaya koyar. Galeride bulunan vaftizhane ve mezarlar da görkemli yapının eşsiz detayları arasındadır.

Alahan Manastırı - Giriş Ücreti
Alahan Manastırı Giriş

Keşiş Odacıkları: Din adamlarının zaman geçirmek ve tefekkür etmek için yapılandırılan keşiş odacıkları kayalara yontulmuştur. Bu da aslında yapının ilgi çekici bir başka özelliğini yansıtmayı başarmaktadır. Görselliği ve dönemin şartları düşünüldüğünde emek verilerek yapılması keşiş odacıkları ile alakalı çok özel detayları ön plana çıkarır.

Mersin’in Ayasofya’sı olarak bilinen ve Hristiyanlık inancının çok değerli mabetlerinden bir tanesi olan Alahan’da kesinlikle mistik havayı hissetmelisiniz. Tarihi adım adım incelemek ve zaman yolculuğuna çıkmak isteyenler için bu mekân mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Siz de bu kusursuz mekânda tarihe tanıklık edebilir ve eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz.

Alahan Manastırı Manzarası - Mersin
Manastırın Manzarası

Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’nde Yer Alıyor: Asırlardır dimdik ayakta duran ve adeta zamana meydan okuyan manastır Unesco tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır.

Çevresinde hiçbir şey olmaması ve tanıtım konusunda biraz eksik kalması bu kusursuz güzelliğin çok bilinmemesine yol açıyor. Ancak Mersin’de gezilecek yerler araştırması yapan herkesin bu harika mekânı listesine eklemesi gerekiyor.

Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti: 2022

Alahan Manastırı’nda ziyaret saatleri yaz ve kış uygulamasına göre değişkenlik göstermektedir.

Ziyaret saatleri: Bu kapsamda yaz döneminde 08.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret mümkünken kış döneminde 08.00 ile 16.45 saatleri arasında ziyaret gerçekleştirilebilir.

Giriş ücreti: Ücretsiz

Alahan Manastırı Ulaşım Bilgileri

Adres: Geçimli Mh., Pk: 33600 – Mut / Mersin

Nerede?: Mersin’in Mut ilçesine bağlı Geçimli Köyü sınırları içerisinde yer alan manastırın Mersin merkezine uzaklığı 201 km’dir. Mut merkezine uzaklık ise yaklaşık 24 km’dir.

Nasıl gidilir?: Mersin istikametinden Alahan Manastırı’na gitmek istediğinizde Silifke’den kuzeye doğru ilerleyerek Sertavul Geçidi ve Karaman istikametinde ilerleyerek Mut’u geçtikten sonra 24 km daha devam etmelisiniz.

Alahan Manastırı tabelasını takip ederek manastıra ulaşmanız mümkündür. Ziyaretçilerin özel araçlarıyla gelebildikleri manastıra toplu ulaşım yoktur. Ancak Mersin – Karaman istikametinde ilerleyen şehirlerarası otobüsler aracılığıyla yakın bir noktada inmeniz mümkündür. Bu durumda yaklaşık 2 km yürümeniz gerekecektir.

Konum Bilgisi