Türkiye’nin şehzadeleri ile ünlü şehri Mersin gezilecek yerleri, Mağaralar, Milli Parklar, Manastır ve Tarihi evleri gibi herkesi kendine hayran bırakan yapıları ile gezmeye ve görmeye doyamayacağınız bu eşsiz şehri gelin yakından tanıyalım.
Mersin’de Gezilecek Yerler Listesi
Peki Mersin‘in en güzel yerlerini nasıl gezebiliriz? Bu soru pek çok seyyah gibi sizin de kafanızı kurcalıyor değil mi? O halde sizin için hazırladığımız Mersin’de gezilecek yerler listemizi inceleyerek şehir hakkında daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.
1. Yerköprü Şelalesi

Mersin’in Mut ilçesinde yer alan Yerköprü Şelalesi Milli Parkı, şehrin en bilindik güzellilerinden bir tanesidir. Tabiat anıtı olarak tescillenmiş ve doğallığın büyüleyici bir şekilde sizlerle buluştuğu parkta 300 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğinde bir göl bulunuyor. 30 metre yüksekten dökülen şelalenin dibinde oluşan gölün derinliği ise yaklaşık 15 metredir.
Ağaçlar ve yosun tutmuş ağaçların dikkatleri çektiği Yerköprü Şelalesi Milli Parkı’nda zamanın nasıl akıp gittiğini siz de anlayamayacaksınız. Resim çekinmek ve doğayı dinlemek için harika bir alternatif olan parkta mangal yakmak kesinlikle yasak. Bu nedenle de böyle bir planınız varsa bunu unutmalısınız!
2. Tarsus Hayvanat Bahçesi

Son derece bakımlı ve temiz bir hayvanat bahçesi olan Tarsus Hayvana Bahçesi, geniş kapasiteli alanı ile hizmet vermektedir. Özellikle çocukların çok ilgisini çeken bu mükemmel yere Mersin merkezden kısa bir süre içerisinde ulaşım mümkündür. Leylek, kuğu, aslan, kaplan, lama, maymun, babun gibi pek çok hayvan çeşidine Tarsus Hayvanat Bahçesi’nde rastlamak mümkündür.
3. Tarsus Şelalesi

Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının aksine kısa bir yol sonucunda Akdeniz’e dökülen Tarsus Şelalesi, son derece eşsiz bir doğa harikasıdır. Toplam uzunluğu 142 km olan ırmağın en önemli dereleri ise Can, Kusun ve Pamuklu dereleri olarak bilinmektedir. Mersin’e gelen turistlerin sık sık tercih ettiği Tarsus Şelalesi’ni sizde çok seveceksiniz.
4. Kız Kalesi

Mersin’in en turistik yerlerinden biri olan Kız Kalesi, ünlü tarihçi Herodotos’un yerleşim yeridir. Korykos adında ki Kıbrıslı bir prens tarafından kurulmuş olan Kız Kalesi, tarihsel süreçte pek çok milletin egemenliği altına girmiştir. Hikayelere konu olan Kız Kalesi, mükemmel tarihi ve güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır.
5. Silifke Kalesi

Helenistik ya da Erken Roma Dönemi’ne ait olduğu bilinen Silifke Kalesi, geçirdiği değişiklikler ile günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Orta Çağ kalesi görünümünde olan bu mükemmel kale, 185 metre yüksekliğinde bulunmaktadır.
6. Cennet Cehennem Çökükleri

Mersin dendiğinde akla gelen ilk yerlerden biri Cennet Cehennem Çökükleri’dir. Farklı yapısı ile dikkat çeken Cennet Cehennem Çökükleri, Mersin’in Silifke ilçesinde yer almaktadır. Derinliği 70 ve 128 metre kadar olan çökükler Mersin’in en turistik yerlerinden bir tanesidir. Mersin ziyaretiniz sırasında Cennet Cehennem Obrukları’nı mutlaka görmelisiniz.
7. Narlıkuyu

Özellikle öğlen saatlerinde ziyaret ettiğinizde eşsiz bir görünüme sahip olan Narlıkuyu, denize nazır eşsiz bir yerdir. Bölgede bulunan balık restoranlarında mükemmel bir yemek yiyerek Mersin’in tadını çıkarabilirsiniz.
8. Aynalı Göl – Gilindire Mağarası

Ayna gibi yansıdığı için Aynalı Göl ismini alan bu muhteşem doğa harikası Buzul Çağı’na kadar dayanan bir geçmişe sahiptir. Denizden 46 metre kadar yükseklikte bulunan Aynalı Göl, %80 oranında neme sahiptir. Şifalı olduğu düşünüldüğü için turistlerin yoğun talep gösterdiği Gilindire Mağarası’nın girişinin bir falezin ucunda olduğu bilinmektedir.
9. Miyav Park

Mersin’de gezilecek en güzel yerlerden biri olan Miyav Park, Adnan Menderes Bulvarı sahilinde kurulu durumundadır. Kedilere sunulan avantajlar ile dikkat çeken Miyav Park çocuklarında hayvanlara karşı olan sevgisini artırmayı amaçlamaktadır. Kedilere beslenme ve barınma imkanı sağlamak adına tasarlanan kedi evleri sahili şeridin de bulunan 10 noktaya yerleştirilmiştir. Söz konusu park 2017 yılında kullanıma açılmıştır.
10. Alahan Manastırı

Hristiyanlığın en eski kiliselerinden bir tanesi olan Alahan Manastırı, 1.300 metreye konumlanmış 1500 yıllık bir manastırdır. Aziz Paul ve Barnabas gibi önemli din adamlarının en çok tercih ettiği manastırlardan bir tanesi olan Alahan Manastırı, Hristiyanlığın yasak olduğu dönemlerde Hristiyanların saklanmasına da vesile olmuştur. Gözlerden uzak ve saklı bir şekilde ibadet yapılması için son derece ideal bir yerdir. Günümüzde ise Mersin’e gelen pek çok turist Alahan Manastırı’nı ziyaret etmektedir.
11. Kanlı Divane Ören Yeri

Erdemli’de yer alan Kanlı Divane Ören Yeri, M.Ö. 3.yüzyılda kurulmuş olan Olba Krallığı’nın kutsal yerleşim yeri ve antik şehri olarak bilinmektedir. Bir rivayete göre şehrin ortasında bir obruk bulunuyor. Bu obrukta vahşi hayvanlar besleniyordu. Krala itaatsizlik yapanlar obruğa atılarak cezalandırılmış. Bölgeye Kanlı Divane denmesinin en önemli nedeni ise bu olaydır. Yarım saatte gezilebilecek güzel bir yer olan Kanlı Divane Ören Yeri görülmeye değer bir yapıdadır.
12. Adamkayalar

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Adam Kayalar, M.Ö. 3.yüzyılda yapılmıştır. Gizemini hala korumaya devam eden Adam Kayalar da 4 kadın, 2 çocuk, 11 erkek, Roma kartalı ve dağ keçisi figürleri bulunmaktadır. Şeytan Derecesi Vadisi’nde yer alan Adamkayalar, Mersin’in en önemli gezilecek yerleri arasındadır. Kız Kalesi’ne 5 km uzaklıkta bulunan bölgeye araçla 7-8 dakika da ulaşım sağlanabilmektedir.
13. Astım Mağarası

Cennet Cehennem Çukurlarının yanında bulunan Astım Mağarası, Cennet Çukuru’na yaklaşık 300 metre uzaklıkta yer almaktadır. Mağarasının etrafında bulunan ağaçlara insanlar bez parçaları bağlayarak dilek dileyebiliyorlar. Bu nedenle son derece etkileyici ve görülmeye değer bir yer alan Astı Mağarası mutlaka gidilecek yerler arasındadır.
14. Uzuncaburç

Bir antik yerleşim yeri olan Uzuncaburç, Helenistik Dönemden günümüze kadar gelmeyi başarabilmiş mükemmel bir yerdir. Olba Territoriumu’nun ibadet yeri olarak bilinen Uzuncaburç, Roma Dönemi’nden sonradan ayrılmış ve kendi başına bir kent haline gelmiştir. Sütunlu Cadde, Tören Kapısı ve çeşitli alanlar antik yerleşim alanında bulunan tarihi eserlerdir.
15. Anamurium Antik Kenti

M.Ö. 4.yüzyılda inşa edildiği bilinen Anamurium Antik Kenti, Anamur’a 7 km uzaklıkta yer almaktadır. Yaklaşık 12 dakika uzaklıkta bulunan Anamur’dan antik kente ulaşım çok kolaydır.
16. Göksu Nehri

Karaman, Konya ve Antalya’da geçip Akdeniz’e dökülen Göksu Nehri, rafting için uygun olan eşsiz bir yerdir. Yerköprü Şelalesi ile benzer yapılarda olan Göksu Nehri, turistik açıdan gelmiştir. Özellikle rafting imkanı sunuyor olması bölgeye gelen turistlerin sık sık ziyaret etmesini sağlamaktadır. Siz de Mersin geziniz sırasında Göksu Nehri’ni ziyaret edebilirsiniz.
Mersin’de Neler Yenir?
Mersin’e gelmişken Mersin mutfağının güzelliklerini keşfetmemek olmaz değil mi? O halde şehrin en çok tercih edilen lezzetlerini değerlendirmek şart. Peki, Mersin dendiğinde akla gelen yiyecekler nelerdir?
Tantuni

Mersin dendiğinde hemen herkesin aklına Tantuni gelir. Kuzu ve koyun etinden yapılan Tantuni lavaş arasında harika bir lezzet olarak kabul edilmektedir. Biber, domates ve soğanın harika buluşmasıyla Mersin’e gelen herkesin Tantuni yemesi şart!
Tarsus Kebabı

Türk kültürünün vazgeçilmezlerinden biri olan kebap Mersin’de farklı tekniklerle hazırlanıyor. Tarsus Kebabı olarak da bilinen lezzetle etin keyfini harika bir şekilde yaşayabileceksiniz. Soğan ve ekşiyi kebapla bütünleştiren Mersinliler gibi siz de lezzet ihtiyacınızı karşılayabileceksiniz.
Cezerye

Cezerye, Mersin’e giden herkesin kafasındaki lezzetlerden bir tanesi. Havucun çeşitli işlemlerden geçirilerek tatlıya dönüştürülmesi ile oluşan cezeryeyi siz de çok seveceksiniz. Genellikle döner gibi kesilerek servis edilen cezerye lezzet konusunda Mersin’in ön plana çıkan alternatiflerinden!
Mersin’de Konaklama Yerleri

Mersin’in turistik anlamda gelişmiş bir şehir olması burada pek çok otel, pansiyon ve apart bulma şansını arttırır. Denize yakın ve merkezi bir konumda bulunan oteller arasında seçim yaparak kaliteyi tercih edebilirsiniz. Peki, Mersin’de kalınabilecek en ideal oteller hangileridir? İşte alternatifler!
- Ulu Resort Hotel
- Wonasis Resort & Aqua Hotel
- Mersin Sultan Hotel
- Zeus Hotel
- Taşucu Mercan Apart Otel
- Zorbaz Otel
Bu mekanları inceleyerek size en uygun seçeneğin hangisi olduğunu öğrenebilirsiniz. Fiyat ve konfor konusunda birbiriyle yarışan bu otellerin yanı sıra kalitesiyle fark yaratan pek çok otelin de sizi beklediğini unutmamalısınız.
Mersin hakkında kısa bilgilere göz attıktan sonra sıra geldi gezintiye! Siz de Akdeniz’in ilgi çekici şehirlerinden biri olan Mersin’de gezecekseniz aşağıda sıraladığımız güzelliklere mutlaka göz atmanızı öneriyoruz!
Mersin Hakkında Kısa Bilgiler
Eski ismi ile İçel olarak bilinen Mersin, Türkiye’nin güneyinde bulunan bir Akdeniz kentidir. Nüfus açısından Türkiye’nin en büyük 11. kenti olan Mersin’in ilçeleri; Gülnar, Aydıncık, Bozyazı, Anamur, Silifke, Erdemli, Mezitli ve Toroslar’dır. Adana ve Antalya’dan sonra bölgenin en ilgi çekici şehri olan Mersin’in ekonomik olarak turizmle kalkındığından söz etmek gerekir.
Şehrin gezilecek yerler ve kültürel zenginlikler bakımından ön plana çıkması bir turizm kentine dönüşmesinde önemli rol oynamıştır. Ticari ve sınai faaliyetlerin de gerçekleştiği Mersin’e geldiğinizde klasik Akdeniz havasını yaşamanız mümkündür. İklim bakımından çok sert olmaması Mersin’in her dönem gezilebilmesini sağlayan detaylardır.