Sultanahmet Arasta Pazarı (Çarşısı) Nerede, Nasıl Gidilir? / İstanbul
Yaz mevsiminin yavaş yavaş elveda dediği bugünlerde sonbahar kısa süre sonra kapımızı çalacak. Bizde bu durumu göz önüne alarak sizler için tatil mekanlarından çok tarihi mekanlara ve müzelere ağırlık vermek istedik. Özellikle İstanbul’da hafta sonları için günü birlik gezebileceğiniz pek çok yer bulunmakta. Genellikle en meşhur olanları her zaman kalabalık olmuştur. Bugünkü yazımızda sizlere İstanbul’un önemli mekanlarından biri olsa da diğer yerler kadar popülerliği olmayan ancak ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatan Arasta Pazarı’ndan (Arasta Çarşısı, Arasta Bazaar) bahsetmek istiyoruz. Umarız sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazıyı beğenirsiniz ve hafta sonu için planlarınızı yeniden gözden geçirmenize yardımcı oluruz.
Arasta Ne Demek?
Günlük hayatta çok sık karşılaşmayacağımız türden bir kelime olan arasta anlam olarak; genelde aynı türden ürünlerin satışının yapıldığı pazar veya çarşı anlamına gelir. Zaman içinde bu tür pazarlara değişik türden ürünler de dahil olmuş ve anlamını yavaş yavaş kaybetmeye başlamıştır. Ancak buna rağmen ismini asla kaybetmemiştir. Günümüzde Sultanahmet, Selimiye ve Rüstem Paşa Camileri’nin halen arastaları bulunmaktadır. Bu dükkanlar genelde vakıflara aittir ve kazanılan paralar camilerin giderleri ve bakımları için harcanmaktadır. Bugünkü yazımızda sizlere Sultanahmet Arastası (İstanbul) hakkında bilgi vermek istiyoruz.
Sultanahmet Arastası Genel Bilgiler
Sultanahmet Camii’nin hemen arkasında kalan arastanın bir diğer adı da Sipahiler Çarşısı’dır. Bu ismin verilmesinin nedeni, burada dönemin sipahileri için ürünler satılırmış ve bundan dolayı da Sipahiler Çarşısı adını da almış. Bundan yaklaşık 103 yıl evvel (1912) çıkan yangın neticesinde pek çok dükkan yanıp kül olmuş, ciddi anlamda hasar görmüştür. 1930’lu yıllarda yapılan kazı çalışmalarında çeşitli mozaiklere rastlanmış, bu alanın Bizans Dönemi’ne uzanan yapılar üzerine inşa edildiği anlaşılmıştır.
Kullanılamayacak durumda olan Pazar, uzun yılar çevredeki gecekondu sakinleri tarafından deyim yerindeyse işgal edilmiştir. 1980’li yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü önderliğinde yürütülen çalışmalardan sonra çarşı yeniden restore edilerek kullanıma hazır hale getirilmiştir. Günümüzde Sultanahmet Arastası’nda tek çeşit ürün satılıyor dememiz yanlış olur. Yaklaşık olarak 70 dükkanın bulunduğu pazarda daha çok hediyelik eşya türleri, İznik çinileri ve yolu İstanbul’a çok sık düşmeyenlerin götürebileceği ‘İstanbul Hatırası’ türünde eşyalar satılmaktadır.
Arastaya gezmeye gelenlerin çoğu öncelikle Sultanahmet ve Ayasofya’yı gezdikten sonra buraya uğruyor. Muhteşem mimari yapıların büyüsünden kurtulamadan pazara gelenler burada bir başka havaya giriyorlar. Buraya kadar gelmişken yorgunluk kahvesi içmeden sakın dönmeyin. Modern ve gürültülü hayattan sıyrılıp kafanızı dinlemek için oldukça ideal bir yer. Ayrıca Arasta Pazarı’nda kazı çalışmalarında çıkarılmış olan mozaikleri görebileceğiniz bir de müze bulunuyor. Arasta Çarşısı Mozaik Müzesi ya da bir başka deyişle Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’nde sergilenen mozaikleri de görmenizi tavsiye ediyoruz.
Sultanahmet Arasta Pazarı Nerede, Nasıl Gidilir?
Çarşı, Sultanahmet Camii’nin hemen arka tarafında yer almaktadır. Ulaşım olarak farklı seçenekleri kullanabilirsiniz. Arasta Çarşısı’na ulaşmak için kullanabileceğiniz toplu taşıma araçları ise şunlardır:
- IETT toplu taşıma araçlarını kullanarak gitmek için ÇATLADIKAPI Otobüs Durağı’nda inmeniz gerekmektedir. Duraktan pazarın olduğu alana uzaklık ortalama 350 – 400 metredir. Duraktan geçen otobüsler ise şunlardır:
- B2 – Haydarpaşa – Gebze
- 1453 – Miniatürk – Panorama 1453
- BN1 – Halkalı – Eminönü
- BN2 – Küçükçekmece – Eminönü
- Bir diğer seçeneğiniz ise tramway hattını kullanmaktır. Sultanahmet Tramway Durağı’nda indiğinizde pazara varmak için ortalama 500 – 550 metre yürümeniz gerekmektedir.
- T1 – Zeytinburnu – Kabataş
- Bir diğer seçenek de tren kullanarak ulaşabilirsiniz. Cankurtaran Tren İstasyonu’nda indiğinizde yürümeniz gereken mesafe 500 – 550 metre.
- B1 – Sirkeci – Halkalı
- Bir başka seçenek ise metroyu kullanarak ulaşabilirsiniz. Marmaray Sirkeci İstasyonu’nda indikten sonra yürümeniz gereken mesafe ortalama 1,5 km.
- M5 – Kazlıçeşme – Söğütlüçeşme