Gezi seyahatlerinde doğa harikası yerlere ayrı bir zaman ayıran kişilerin Mersin’in Aydıncık ilçesi sınırlarında bulunan Aynalıgöl mağarasına mutlaka zaman ayırması gerekir. Burası, dünyanın birçok mağarasından daha eski ve buzul dönemlerden kalma bir mağarayı ifade eder.
Kısa bilgi: Hazır Mersin’e kadar gelmişken buradaki kısıtlı zamanınızı eşsiz kılacak; Mersin gezilecek yerler listemizi de mutlaka bir göz atın derim. :)
Zaten Mersin’in Aydıncık ilçesi oldukça eski bir yerleşim yeri ve burada Fenikeliler döneminden kalma birçok eser bulundu. Antik izlerin olduğu kadar, buzul dönemden izlerin de keşfedildiği Aydıncık ilçesinde bulunan mağaranın o dönemden kalma olduğu düşünülür.
1999’da bir çoban tarafından tesadüfen keşfedilen mağara, Mersin turizmine can veren bir doğa harikası.
Mersin’in şehir merkezine 190 km kadar uzaklıkta yer alan mağaraya önceden ulaşmak oldukça zordu. Ancak mağaranın tanıtımının yapılması ve oldukça ilgi ile karşılanmasından sonra bir dizi düzenleme ve yatırımlarla Mersin turizmi açısından can suyu haline gelen bir nokta olması başarıldı.
Hem dünyanın farklı bölgelerinden hem de ülkemizin değişik kentlerinden mağarayı yakından görmek üzere ziyaret gerçekleştirenlerin sayısı az değildir. Mağaraya ulaşmayı engelleyen kayalıklar dikkatli bir şekilde kaldırıldı ve demir bir merdiven yapılarak, mağaraya ulaşmak çok daha kolay ve zahmetsiz bir hal aldı.
Aynalıgöl Mağarası
Mağaranın içerisini gezerken karşılaşılan bir göl var. Bu göl üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde yarısı tuzlu, yarısı tatlı bir göl olduğu tespit edilmiş. Gölün yüzeyi oldukça berrak olduğundan ayna etkisi gösteriyor. Bu da; gölün Aynalıgöl, mağaranın da Aynalıgöl Mağarası olarak isimlendirilmesine yardımcı olmuş.
Burada yer alan gölde herhangi bir akıntıya rastlanılmadığı ve çok eski dönemlerden beri varlığını koruduğu yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen bazı bilgilerdir.
Aynalıgöl mağarası hakkında bilgiler
Mağaranın girişi deniz seviyesinden elli metre kadar yükseklikte bulunur. Mağara, küçük değil ve girişe gelindikten sonra devasa bir derinlik göze çarpar. 555 metre boyunca mağara içerisinde ilerlemek ve mağara içerisindeki doğal oluşumları keşfetmek mümkün. Sütunlar, sarkıtlar, dikitler ve perdeli taşlar, adete bir sanat müzesinde dolaşıyormuşsun hissi veriyor.
Bunun doğal bir mağara içerisinde olması ve atmosferin egzotikliği, kendinizi iyi hissetmenize yardımcı oluyor. Bu yapının otuz milyon yılda oluştuğu ve tamamlandığı sanılıyor. Mağaranın tavan yüksekliği yer yer 18 metreye kadar çıkar. genişlik ise, bazı yerlerde yüz metreyi buluyor.
Mağaranın derinlerine doğru ilerledikten sonra Aynıgöl kısmına varılabilir. Bu gölün tavan yüksekliği 40 metre kadar. Derinliğinin de 47 metre olduğu ifade ediliyor. Mağarada bulunan sarkıt ve dikitleri, gölün derinliklerinde de görebilmek mümkündür.
Sualtı gösterisini andıran manzara karşısında hayrete düşmemek elde değil. Ancak bu gölü asıl şaşırtıcı kılan ise şu: Gölün 10 metrelik kısmının tatlı, sonraki kısımların ise, tuzlu olması. Cebelitarık boğazına benzer bir mucizenin burada da yer almış olması, insanı şaşırtıyor.
Bazı mağaraların içleri oldukça soğuk olur. Ancak Aynalıgöl mağarası ortalama bir sıcaklıkta. Bu nedenle, ince giyinmek lazım. Nem oranı yüksek olduğundan dolayı bazı yerlerde nefes almak zorlaşıyor. Bu nedenle, yanınızda su olması gerekir. Zorlandığınızı hissettiğiniz zaman suyla yüzünüzü yıkamanız rahatlamanızı sağlar.
Mağara içerisini de yapılan yürüyüş parkurları sayesinde rahat ve güvenli bir şekilde gezebilmek mümkündür. Mağaranın doğal havası bozulmaması için ışıklandırma yeteri kadar yapılmış. Oldukça abartılı ve ortamın havasını bozucu bir ışıklandırma söz konusu değil. Böylece, mağara içerisindeki doğal ortamı yaşamak mümkün oluyor.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti 2024
Ziyaret Saatleri: Mersinde bulunan mağaramız haftanın her günü saat: 08:00 – 17:00 arası ziyaretçilerini beklemektedir.
Giriş Ücreti: 30 TL
Mağaramız Nerede? Nasıl gidilir?
Adres: Hacıbahattin, 33840 – Aydıncık / Mersin
Nasıl gidilir?: Aydıncık’tan Silifke’ye giden yola girdiğinizde, ortalama 10.km’de mağaraya ulaşan sapak bulunuyor. Bu sapaktan devam edilerek, üç kilometre sonra mağaranın bulunduğu alana erişiliyor. Konum bilgisi için tıklayın.