Uzun bir süredir Beykoz Çubuklu’da akaryakıt depoları olarak kullanılan ancak işlevlerini kaybeden ve atıl durumda olan Beykoz Çubuklu Siloları, İBB Miras ile beraber tadilat ve restorasyon çalışmalarından sonra bambaşka bir hale büründü. 20 bin metrekarelik bu alanda atıl durumda olan bu akaryakıt depoları artık Doğa ve Bilim Müzesi, Dijital Sanatlar Müzesi, atölye, sahne ve çeşitli etkinliklerin yapılabileceği bir kültür, sanat ve yaşam merkezine dönüştü.
Paşabahçe ve Kanlıca arasında Beykoz Çubuklu’da yer alan bu silolar, 1930’lu yıllardan günümüze kadar ulaşan bir endüstri miras alanı olarak karşımıza çıkıyor. 19’uncu yüzyılın sonlara doğru şehrin enerji ihtiyacını karşılamak için sanayi yapılarına kapılarını açan bölge, 1930’lu yıllardan itibaren özel petrol firmalarının depolama alanı olarak kullanılmıştır. Petrol Ofisi olarak kullanılan bu bölgeye farklı farklı dönemlerde çeşitli büyüklüğe sahip silolar yerleştirilmiştir.

Geçmişten günümüze kadar uzanan bu endüstri mirası, 2021 yılında başlatılan tadilat ve restorasyon çalışmalarının ardından yeniden işlev kazandı. İstanbul’un yeni gözdesi olan Beykoz Çubuklu Silolar, 2024 yılında kültür, sanat ve yaşam merkezi olarak İstanbul’da kazandırıldı.
Kısa bilgi: Daha fazla sosyal tesis hakkında bilgi isterseniz; İstanbul’daki Sosyal Tesisler için oluşturduğumuz listemize bir göz atmayı unutmayın. :)
Beykoz Çubuklu Siloları’nda Neler Var?
Beykoz Çubuklu Siloları, 2021 yılında başlatılan kapsamlı restorasyonun ardından yepyeni bir görünüme kavuşurken, bu alanda pek çok kültür, sanat ve yaşam etkinlikleri yer alıyor. Sanat mekanı haline gelen bu yerde, Dijital Sanat Müzesi, Doğa ve Bilim Müzesi, çocuk oyun alanları, restoran, kütüphane, Çocuk ve Tasarım Atölyesi ve Çubuklu Siloların içinde yer alan Beltur Kafe bulunuyor.

Petrol tankeri olarak günümüze kadar ulaşan bu silolar, tadilatların bitmesinin ardından hem yetişkinlerin hem de çocukların çeşitli aktiviteler yapabileceği bir sanat mekanı haline geldi. 2021 yılında başlatılan ve yıllardır restorasyon çalışmalarının devam ettiği bu atıl durumda olan Petrol Ofisi, İstanbul halkı için kültür-sanat merkezi oldu.
Kültür ve sanat merkezi haline gelen Çubuklu Silolar’da edebiyat, sanat ve tarih gibi çeşitli alanları kapsayan zengin bir kütüphane yer almaktadır. Boğaz’ın tüm güzelliğini gözler önüne seren ve aynı zamanda hem yetişkinlerin hem de çocukların zaman geçirebileceği bu yer, kültür, sanat ve bilime kapılarını açıyor.

2021 ve 2024 yılları arasındaki çalışmaların ardından İstanbul’a yeniden kazandırılan Beykoz Çubuklu Siloları, atıl durumdaki halini bir kültür merkezi haline bıraktı. İçerisinde 17 farklı büyüklükte silo barındıran bu yerin tarihi, Bizans Dönemi’ne kazar uzanıyor. Petrol ve yakıt tankeri olarak kullanıma tahsis edilen bu yer, İstanbullular için bir kültür merkezi olarak yeniden hizmete sunuldu.
İBB Miras ile İBB Kültür’ün İstanbul’a yeniden kazandırdığı Çubuklu Siloları’ndaki Dijital Sanatlar Müzesi, Ars Electronica’dan bir seçki ile kapılarını araladı. Ars Electronica küratörlüğündeki ve Piksel Creative Solutions prodüktörlüğünde olan “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” adlı sergi, 10 Mart ila 10 Haziran 2024 tarihleri arasında görülebilecek.
Kütüphane Giriş / Çıkış Saatleri
Beykoz Çubuklu Siloları ziyaret saatleri: Kütüphane her gün 10:00 ila 21:00 saatleri arasında açıktır. Kütüphaneye gitmek isteyen kişiler belirtilen saatler arasında giriş-çıkış yapabilirler. Zengin bir kütüphane olan İBB Çubuklu Silolar Kütüphenesi’nde, edebiyattan sanata, bilimden tarihe kadar birçok alanı yakından görme fırsatı yakalayabileceksiniz.
Ayrıca: Beykoz Çubuklu Siloları’na giriş ücreti yoktur.
Beykoz Çubuklu Siloları’na Nasıl Gidilir?
Atıl durumdaki bu yer yeniden canlandırılarak, kültür, sanat ve yaşam merkezi haline geldi. Bu sanat merkezinde yetişkinlerin ve çocukların vakit geçirebileceği pek çok alan bulunuyor.
Beykoz Çubuklu Siloları’na gitmek isteyen kişiler için açık adresi şu şekildedir: Çubuklu Mah. Şehir Ersin Güner Caddesi, Çubuklu İstinye Arabalı Vapur İskelesi Yan Beykoz/ İstanbul