Beykoz Kundura Fabrikası Boğazın kenarında deri işleme tesisi olarak 1816 yılında kurulmuş olan bu tarihi yapı şimdiki haliyle yani günümüzde film platosu olarak kullanılmaktadır.
Deri üretiminde büyük öneme sahip Beykoz Kundura Fabrikasının Tarihi, dönüşümü ve günümüzdeki yeri ile önemi hakkında biraz araştırma yaptık.
Beykoz Kundura Fabrikası Tarihi
İstanbul’un en kıymetli sahillerinden birinde 1800’lü yılların başında kurulan Beykoz Debağat ve Kundura Fabrikaları, deri imalatının küçük imalatçıdan, ön-sanayi üretimi denebilecek düzeye geçişinin temsilidir. Yaklaşık 180 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş olan bu tesis, Osmanlı ordusunun ayakkabı ihtiyacını karşılamak üzere faaliyete geçirilmiştir. Zamanla vatandaş için de ayakkabı üretmeye başlayan fabrikanın, 1877 yılında düzenlenen Viyana Uluslararası Fuarı’nda kazandığı bir de altın madalya vardır.
Fabrika, cumhuriyetin kurulması akabinde 1933 yılında Sümerbank Deri ve Kundura Sanayi ismini alarak üretime devam etti. Kalabalık işçi nüfusu için cazibe merkezi haline gelen bu alana yıllar içinde daha fazla yapı eklenmiş ve platform bugünkü girift yapısına ulaşmıştır.
Beykoz Kundura Fabrikası Dönüşümü
Arıtma tesisi olmadığı ve Boğaz’ı kirlettiği gerekçesiyle önce deri üretimi, sonra da ayakkabı üretimi sonlandırıldı. 2005 yılında devletin özelleştirme politikaları ile bu alan, Yıldırım Holding’e satıldı. Holding, restorasyon çalışmaları için kolları sıvadı fakat ikinci dereceden tarihi eser kabul edilen ve koruma altında olan tesiste çalışmalara başlanması için uzun ve yavaş ilerleyen bürokratik sürecin sonlanması bekleniyor.
Günümüzdeki Yeri ve Önemi
Sürecin sonlanması beklenirken Yıldırım Holding, bu tarihi mekânı çeşitli projeler için kullanıma açmış durumda. Bu projelerin başında film, dizi ve reklam çekimleri geliyor. Beykoz Kundura Fabrikası; Suskunlar, Öyle Bir Geçer Zaman Ki, Adanalı, Ezel, Devrim Arabaları, Beyza’nın Kadınları, Av Mevsimi gibi bilinen pek çok dizi ve filme ev sahipliği yaptı. Bunun yanı sıra vidyo klipler için de tercih edilen bir mekan olan Beykoz Kundura Fabrikası’nı bugüne kadar Mor ve Ötesi, Şebnem Ferah, Müslüm Gürses, Atiye, Gripin, Yıldız Tilbe ve Niran Ünsal ziyaret etmiştir.
Ayrıca çeşitli konseptlerde düğün organizasyonlarının da düzenlenebildiği Beykoz Kundura Fabrikası, evlilik planları yapan İstanbullular için gözde bir mekân haline gelmiştir.
Beykoz Kundura Fabrikası’na her hangi bir giriş ücreti talep edilmiyor. Herkes ücretsiz olarak ziyaret edebilir, tarihi orada yaşayabilir.
Beykoz Kundura Fabrikası Nerede?, Nasıl Gidilir?
Adres: Yalıköy Mahallesi, Süreyya İlmen Cd. No:1, 34820 – Beykoz / İstanbul
Telefon: 0216 323 31 30
Nasıl gidilir?: İstanbul’un Anadolu yakasında Beykoz ilçesinde olan fabrika Yalıköy semtinde bulunmaktadır. Beykoz Kundura Fabrikası’na hem deniz yolu, hem de kara yolu ile ulaşım mümkündür.
Deniz yolu ile gidecekler; Beykoz iskelesinde indikten sonra Fevzi Paşa Caddesi üzerinden taksi ya da toplu taşıma araçları ile 3 dakikalık bir süreden sonra fabrikaya ulaşabilirler. Kara yolunu tercih edecekler için ise, Avrupa’dan Fatih Sultan Köprüsünden yeni Riva yoluna girerek hiçbir yere sapmadan gidebilirler. Konum için tıklayın.