İstanbul’un tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Beyoğlu’nda görmeniz gereken birçok yer vardır. Peki, bu yerler nerelerdir? Şimdi gelin, Beyoğlu’nda mutlaka görmeniz gereken 10 yeri hep birlikte inceleyelim.
Beyoğlu’nda Görmeniz Gereken 10 Yer
Tarihi sokakları, ihtişamı ile hala ayakta duran galata kulesi, pasajlar, Camii ve Kiliseleri ile Beyoğlu her zaman görenleri büyüleyecek eşsiz bir lokasyona sahip. Gelin bu muhteşem yerleri yakından tanıyalım.
Kısa bilgi: İstanbul gezilecek yerler için oluşturduğumuz detaylı bir gezi yazımızda mevcut, İstanbul’daki yeni yerleri keşfetmek istiyorsanız bu listemiz tam size göre.
1. Cihangir Sokakları

İstanbul’un en güzel semtlerinden bir tanesi olan Cihangir, doğal yapısı ile dikkat çekmektedir. İstanbul’da mahalle sıcaklığını korumayı başarabilmiş bir semt olan Cihangir, özgün kafeleri ve sokakları ile gören herkesi kendine hayran bırakmaktadır.
Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu olan Cihangir’in isminin verildiği semt, muhteşem bir manzara ve eşsiz sokaklara sahiptir.
2. Galata Kulesi

Adeta İstanbul’un simgesi haline gelmiş olan Galata Kulesi’ni ziyaret etmeden İstanbul’dan ayrılmak mümkün mü? Efsaneleri ve mimari yapısı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Galata Kulesi, İstanbul’un en güzel manzaralarını görme imkanı sunmaktadır. Hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun bir şekilde ilgi gösterdiği Galata Kulesi, ikonik bir yapı olarak bilinmektedir.
Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında Fener Kulesi olarak inşa ettirilen Galata Kulesi, Haçlı Seferleri ile büyük bir yıkım almıştır. Kule, günümüzdeki halini ise Cenevizliler tarafından yaptırılan restorasyon ile almıştır. Yaklaşık 69,90 metre uzunluğuna sahip olan Galata Kulesi’nin dünyanın en eski kulelerinden bir tanesi olduğunu ifade edebiliriz.
3. Galataport

İstanbul’daki son projelerden bir tanesi olan Galataport İstanbul, 1,7 milyar dolarlık bir yatırım projesidir. Boğazın tam kenarında ve sahil şeridini kapsayan kısımda bulunan Galataport, günlük hayatı kolaylaştıran eşsiz bir ekosistem sunmaktadır.
Galataport ile şehrin tarihi limanı ile kruvaziyet limanı yeni bir destinasyona dönüşmektedir. Halkın erişimine yıllardır kapalı olan sahil şeridi Galataport ile erişime açılmış durumdadır. Adeta mahalle dokusunda nefes alan bir yaklaşım olarak faaliyet gösteren Galataport, bölgenin tarihi dokusunu hissetmenizi sağlayan eşsiz bir yerdir.
4. Avrupa Pasajı

Avrupa Pasajı, Meşrutiyet Caddesi ile Sahne Sokak’ı birbirine bağlayan bir pasaj konumundadır. Aynı zamanda pasaj, Balık Pazarı ve Galatasaray Lisesi’ne de son derece yakın bir konumda yer almaktadır.
İç mimarisinde sık sık ayna kullanıldığı için Aynalı Pasaj olarak da anılmaktadır. 1874 yılında bir Ermeni Tüccar tarafından yaptırılmış olan pasaj, eskiden aynaların önünde bulunan gaz lambaları ile aydınlatıldığı bilinmektedir.
İlk faaliyet gösterdiği dönemde içerisinde iki terzi, iki kuaför, bir ayakkabıcı, bir bakkal, bir halıcı, bir sabuncu ve bir tuhafiye bulunuyordu. Daha sonra ise pasajın içerisinde çiçekçi, saatçi, moda evleri, hediyelik eşya satan yerler ve antikacılar gibi pek çok iş yeri hizmet vermeye başlamıştır.
5. Suriye Pasajı

Suriye Pasajı, İstanbul’un Asmalımescit Mahallesi’nde yer alıyor. Suriye Pasajı aynı zamanda Fransızca olarak Cite de Syrie olarak da anılmaktadır.
1901 yılında inşa edilen söz konusu pasajın Suriye uyruklu Hasan Halbuni Paşa zamanında yapıldığı bilinen tarihi gerçekler arasındadır.
Uzun yıllar boyunca farklı kültürlere sahip olan ailelere, bürolara, kişilere ve işletmelere ev sahipliği yapmış olan Suriye Pasajı bu açıdan son derece büyük bir öneme sahiptir.
Nor Marmara ve Apoyevmatini gibi azınlık gazetelerinin merkezlerinin de bu pasajda bulunduğunu ifade edebiliriz. Pasajın en alt katında eskici dükkanı bulunmakta olup kahvehane, kürkçü, derici, çay evler ve restoranlar ise pasajda bulunan çeşitli işletme mekanları arasında yer almaktadır.
Kısa bilgi: Birbirinden güzel İstanbul’daki Tarihi Pasajları keşfetmek isterseniz bu gezi listemize de mutlaka bir göz atın.
6. Taksim Camii

Eşsiz bir cami olan Taksim Camii, mimari açıdan son derece dikkat çekici özelliklere sahiptir. Mimarı Selim Dalaman ve Şefik Birkiye olan Taksim Camii, 2017 yılında inşa edilmiştir.
Taksim’de bir camiinin inşa edilmesi 1968 yılında gündeme gelmiş olsa da bu inşaat gerçekleştirilememiştir. Ancak 2017 yılında Recep Tayyip Erdoğan tarafından Müslümanların kullanımına Taksim’de bir camii açılmıştır. Günümüzde de yoğun bir şekilde talep görmeye devam etmektedir.
7. Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi

Beyoğlu’nun en çok dikkat çeken tarihi yerlerinden bir tanesi olan Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi, tarihi açıdan birçok bilgi veren bir kilisedir. 1902 yılında Patrik III.İoakim ile Kadıköy metropoliti Yermenos tarafından inşa ettirildiği bilinen Aya Triada Rum Ortodokds Kilisesi’nin bahçesinde metropoli Yermenos gömülüdür.
Kilisenin mimarlarının ise G. Zahariadis ile Bellissarios olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda kilise Neo Bizans ve Neo Rönenans döneminin mimari özellikleri ile inşa ettirilmiştir.
8. Narmanlı Han

Narmanlı Yurdu olarak da bilinen Narmanlı Han, tarihi ve önemli hanlardan bir tanesidir. 1831 yılında inşa edilmiş olan Narmanlı Han, 1914 yılında kadar bir Rus Hapishanesi olarak kullanılmış olup daha sonra Narmanlı ailesinin özel mülkü olmuştur.
Daha sonra konut ve stüdyo olarak da kullanılan Narmanlı Han, tarihi açıdan pek çok önemli olaya şahit olmuştur. Günümüzde binan içerisinde sadece noter ofisi yer almaktadır.
9. Orhan Kemal Müzesi

Orhan Kemal’in anısını yaşatmak için inşa ettirilmiş olan müze, 3 katlı bir binada oluşmaktadır.
Ara Güler tarafından çekilmiş 70 fotoğraf, çeşitli aile fotoğrafları, kitaplarının orijinal halleri, Orhan Kemal ile ilgili tez ve makaleler, özel mektupları, özel eşyaları, kullandığı daktilo ve öldüğünde yüzünde bulunan maske gibi objeler müzede sergilenmektedir.
2000 yılında kurulmuş olan müzede kitaplık ve İkbal Kahvesi adından bir mekanda bulunur.
10. Galata Mevlevihanesi

1941 yılında Galata’da kurulmuş olan Galata Mevlevihanesi, aynı zamanda Kulekapısı Mevlevihane’si ve Galipdede Tekkesi olarak da bilinmektedir.
Günümüzde ziyarete açık olan Mevlevihaneye girişler için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Tarihi açıdan son derece önemli olan mevlevihanenin sık sık talep gördüğünden bahsedebiliriz.
Son olarak daha fazla keşif için; Taksim gezilecek yerler listemize de bir göz atabilirsiniz.
Sizin de, ‘Beyoğlu’nda görmeniz gereken 10 yer‘ listemize eklenmesini istediğiniz farklı yerler var ise bize mutlaka yorum olarak yazın. :)