
Bodrum Kalesi, bu güzel yapının gezilecek yerlerine, tarihine ve nasıl gidildiğine gelin hep beraber bir göz atalım. Muğla‘nın Bodrum ilçesinde iki liman arasında kayalık alan üzerine kurulan bir yapı olarak günümüze kadar gelmiştir.
Bu güzel yapının gezilecek yerlerini ve nasıl gidildiğine bir göz atalım. 1400’lü yılların sonundan 1500’lü yılların başına kadar ki dönemde inşa edilen kale o dönemlerde St. Jean Şövalyeleri’nin kalesi olarak kullanılıyordu.
Günümüzde ise Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak da kullanılan kale içinde Türk hamamı, Amphora sergilemesi, Cam Salonu, Cam Batığı, Sikke ve Mücevherat Salonu, Doğu Roma Gemisi, Karyalı Prenses Salonu, İşkence ve Katliam Odaları gibi bölümler sergileniyor.
Yine kalenin avlu bölümlerinde de bazı eserler ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. 1995 senesinde Yılın Müzesi yarışmasında ‘Özel Övgü’ ödülünü de almaya hak kazanmıştır.
Bodrum Kalesi’nde Gezilecek Yerler
Bodrum Kalesi’ne yaklaştıkça deniz kokusuyla karışmış tarih, sizlere adeta hoş geldiniz diyor. Kale içinde ziyaretçilerini bekleyen yerlerden sizlere kısaca bahsetmek istiyoruz;
DipNot: İç kale içinde bulunan kuleler farklı Ülkelerin adlarını almıştır. En yüksek kule olan Fransız kulesi 47.50 mt. yüksekliktedir. Diğer kulelerin adları İtalyan, Alman, Yılanlı ve İngiliz kuleleridir. İç kaleye ulaşmak için 7 kapıyı geçmeniz gerekmektedir. Ve bu kapılar üzerinde farklı armalar bulunmaktadır. Armalar üzerinde, haçlar, ejder, aslan figürleri, düz ve yatay bantlar bulunur.
Kale : İçeriye girdikten sonra dar merdivenli tünelleri geçerek kaleye doğru yol alıyorsunuz.İç kaleye ulaşmak için farklı kapılardan ve bir de köprüden geçmeniz gerekiyor.Bu kapıların üzerinde çeşitli yazılar ve armalar bulunuyor.
15. Yüzyılda Rodos Şövalyeleri tarafından St. Peter adına yapılan kaleye, Osmanlılar döneminde kale içinde bulunan kiliseye minare ilave edilerek cami olarak kullanılmış.Ayrıca bir de Türk Hamamı inşa edilmiş. Toplamda 5 kuleden oluşan kaledeki kulelere; Fransız, İngiliz, Alman, İtalyan Kuleleri ve Yılanlı Kule isimleri verilmiş.
İç kaleye ulaştıktan sonra koridorun altında bulunan sarnıçlar, kalenin kuşatıldığı zamanlarda su ihtiyaçlarını karşılıyormuş. Günümüzde bu sarnıçlardan bazılarının halen kullanıldığı belirtiliyor.
İç kalede değişik türden ağaçlar bulunmakla beraber bahçesinde çeşitli hayvanların dolaştığı geniş bir alana sahip.Oturup dinlenebileceğiniz ve bir şeyler içebileceğiniz kafe de bulunuyor. Eğer dinlendiyseniz ve gezinize kaldığınız yerden devam etmek istiyorsanız yerde size yön veren taşlardan oluşturulmuş okları takip edebilirsiniz.
Hamam : 1991 senesinde restore edilerek ziyarete açılan bu yerin bahçesinde küçük bir çeşme bulunuyor. Ayrıca 19. Yüzyılda kullanılan klozetler ve geçmiş çağdan günümüze kadar gelen lazımlıklar da sergileniyor.
Bodrum Kalesi’ne kadar gidip de muhteşem manzaralar eşliğinde fotoğraf çekilmeyi de unutmayınız.
Bodrum Kalesi’ne Giriş Saatleri Ve Giriş Ücreti 2023
Giriş ücreti: Pazartesi günleri hariç diğer günlerde ziyaret edebilirsiniz. Kişi başı 150 TL olan biletinizi aldıktan sonra 09.00 – 12.00 , 14.00 – 19.00 saatleri arasında gezebilirsiniz. Müze Kartı Geçerlidir.
Bodrum Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Bodrum Kalesi, Çarşı Mh. 48400 – Bodrum / Muğla
Telefon: (0252) 316 2516
Nasıl Gidilir?: Bodrum’a yurdumun her yerinden düzenli olarak seferler yapılmaktadır. Otogardan kalkan otobüs servisleri ya da minibüslerle gitmek Bodrum Merkez’e ulaşabilirsiniz.
Bu arada Bodrum ile otogar arası oldukça yakındır. Datça, Didim ve Dalyan’dan gelmek isteyenler Bodrum’a deniz yoluyla da ulaşabilir. Bodrum kalesi, Bodrum Merkeze yada Milas Bodrum havalimanı’na 36km. yaklaşık 40dk. mesafededir.