İlk önce şu hatayı düzeltelim. Sudüşen şelalesi artık Yalova sınırları içerisinde değildir. Şelale Haydariye köyünün sınırları içerisinde bulunmaktadır. Köylülerin isteği üzerine burası Bursa il sınırlarına dahil edilmiştir.
Ülkemizin hemen her bölgesi incelendiğinde mutlaka bir doğal zenginlik ile karşılaşıyoruz. Bizde bu güzellikleri gezebilmek için bulabildiğimiz her fırsatta bir gezi planı yapıyoruz. Bu planların bir parçası olabilecek kadar değerli ve özel bir doğal güzellik ise Sudüşen Şelalesi. Burası hem bölge halkının hem de diğer illerden gelenlerin uğrak noktası haline gelmiş.
Kısa Bilgi: Ayrıca Türkiye’de görülmesi gereken yerler ve Türkiye’deki Şelaleler için oluşturduğumuz gezi listelerimize de göz atabilirsiniz.
Sudüşen Şelalesi Tarihi ve Gezi Bilgileri
Bursa ili sınırlarındaki bu şelaleye en yakın yerleşim birimi, Termal ilçesine bağlı Üvezpınar köyüdür. Şelale bu köye yaklaşık 8 km uzaklıktadır.
Doğa ve seyir yürüyüşleri, yalnız geziler ve doğa ile baş başa geçirilecek saatler için oldukça ideal bir tercihtir. Samanlı dağlarının arasındaki bu harika yer için kamp vb. faaliyetler de idealdir. Şelalenin yüzme için kullanılması tehlikeli olsa da, bu tehlikeyi göze alan kişilere geziniz boyunca rastlamanız oldukça muhtemeldir.
Şelale Videosu
Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
Yeni asfalt çalışmaları ile beraber artık buraya araç ile ulaşım da mümkün. Eskiden belirli bir kısma kadar araç ile gidiliyor sonra ise 30-45 dk. kadar bir yürüyüş mesafesi katetmek zorunda kalıyordunuz.
Yalova, Bursa ve çevresinde yaşayan herkesin bu bölgeyi çok iyi bilmesi bu şelale ile birlikte gizli bir hazinenin daha varlığını ortay koymaktadır. Adı Zindan dır. Yeri sudüşen şelalesinden öncedir. Ama arasanız da bulmanız zordur. Zira kendini hiç belli etmemektedir bu hazine.
Zindan’da Şelalenin döküldüğü havuz’un 3 katı kadar büyüklüğünde havuzu bulunmaktadır. İçine atlamak için sanki özellikle yontulmuş büyükçe ve yüksek de bir kayası vardır. Burayı görünce yüzme için daha elverişli olabilir diye düşünebilirsiniz ama yine de dikkat etmekte fayda var!
Şelale ve çevresi, dere kenarı piknik için son derece uygun. Yakında kafeterya tarzı ya da piknik için malzemeler bulacağınız yerler de mevcut.
Doğa yürüyüşleri yanı sıra kendinizi kalabalıktan biraz daha uzakta konumlandırdığınızda, Sudüşen Şelalesi geziniz boyunca sessiz sakin bir doğa seyri, sizin için oldukça önemli bir kazanım olacaktır.
Sudüşen Şelalesinde Neler Yapılır?
Şelale her şeyden evvel doğal zenginlik bakımından önemli bir noktadır ve sadece doğa yürüyüşü veya seyir açmalı bile gidilebilecek yerdir. Bunun dışında dere kenarı yürüyüşleri ve doğal ortamların vazgeçilmezi piknik Sudüşen Şelalesi için ideal fikirlerdir. Ancak çevreyi kirletmeden ve çöplerimizi atıklarımızı toplamak kaydı ile!
Sudüşen Şelalesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Haydariye Köyü İç Yolu,16600 – Haydariye / Gemlik / Bursa
Nasıl gidilir?: Şelale özellikle hafta sonu programları için oldukça yoğun bir taleple misafirlerini ağırladığından bu hususa dikkat etmek gerekir. Hafta içi gidebiliyorsanız alacağınız keyif ve rahatlık oldukça fazla ve değerli olacaktır. Yine de hafta sonu gidecekseniz, Yalova Termal’e çıkan alternatiflerin tümü sizin için ideal bir rota başlangıcıdır.
Özellikle İstanbul’dan yoğun gelişleri düşündüğünüzde akla ilk gelen Eskihisar veya Pendik deniz yolu alternatifleridir. Bu yollardan herhangi birini kullanarak Yalova ve Termal’e ulaşmanız ve Termal sonrası Üvezpınar köyüne devam etmeniz yeterlidir. İstanbul benzeri gelişler için deniz yolu kullanımı ve iskelelerdeki yoğunluk veya körfez dolaşımı gibi zaman alıcı ya da sıkıntılı süreçleri de hesaba katarak bir gezi planı yapmanız tavsiye ederim.