Bu gezide en kalabalık 10 ülke sıralamasını açıklıyoruz. Alan büyüklüğü her zaman nüfus ile eşleşmediğinden, Dünyanın en kalabalık ülkeleri alan genişliği ile ilgili değildir. Bir fikir vermesi açısından, gezegendeki en kalabalık 10 ülkeden 8’i, nüfus sıralamasında 9. olan dünyanın en kalabalık ülkesi Rusya’nın önünde.
Önemli bilgi: Hazır Ülkerler bahsetmişken bunlardan hangilerini en ucuz şekilde gezebiliriz? sende bizim gibi gibi merak ediyorsan; Pasaportsuz Sadece Kimlikle Gidilen Ülkeler listemize de mutlaka bir göz atmalısınız.
Dünya Nüfus Artışı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Dünyanın en kalabalık ülkeleri sıralamasından önce bu hususla alakalı bilinmesi gerekenlere değinelim. Dünyanın en kalabalık ülkelerinin hangileri olduğunu bilmek, sadece bir meraktan çok daha fazlası, küresel senaryomuzu anlamanın bir yolu. Mesela, dünyanın en kalabalık iki ülkesinin birlikte dünya nüfusunun %37’sinden fazlasını oluşturduğunu ve her ikisinin de Asya’da bulunduğunu biliyor muydunuz? Şu anda dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’dir. Bununla birlikte, 2023’te Hindistan, gezegende en çok nüfusa sahip ülke görevini güvence altına alacak.
1700’lü senelerdeki Sanayi Devrimi’ne kadar, yaşayanların sayısı 1 milyardan azdı. Yaşam kalitesindeki iyileşmenin etkisiyle dünya nüfusu çok hızlı bir şekilde arttı. BM’nin yayınladığı verilere göre Kasım 2022’de 8 milyar kişiye ulaştık. Ayrıca, son tahminler, küresel nüfusun 2100 yılında 10,4 milyar insanla zirve yapacağını gösteriyor.
İlginç olan, demografik büyümenin yarısından fazlasının dünyanın en büyük nüfusa sahip sekiz ülkesinde yoğunlaşacak olması: Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mısır, Etiyopya, Hindistan, Nijerya, Pakistan, Filipinler ve Birleşik Tanzanya Cumhuriyeti.
Yine de BM raporu, doğurganlık oranının düştüğünü ortaya koyuyor. 1990’da kadın başına düşen çocuk sayısı 3,3 iken 2050’de 2,1 olacak. Bu, nüfus artışının daha yavaş olduğu ve önümüzdeki yıllarda daha da yavaşlayacağı anlamına geliyor. Şimdi, dünyanın en kalabalık ülkeleri sıralamamıza geçelim.
Dünyanın En Kalabalık Ülkeleri Hangileri?
Gezegenimiz, her biri kendi kültürel, tarihsel ve coğrafi zenginlikleriyle tanınan 200’den fazla ülkeyi barındırıyor. Ancak bazı ülkeler var ki, nüfus yoğunluğuyla öne çıkıyorlar. Dünyanın en kalabalık ülkeleri, hem ekonomik hem de kültürel dinamikleriyle dünya sahnesinde önemli bir yere sahiptir. Peki, hangi ülkeler bu listenin başında geliyor? İşte bu yazıda, dünyanın en kalabalık ülkelerini mercek altına alıyoruz. Dünyanın yoğun nüfuslu ülkeleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
1.Çin (1.439.324.000)

Dünyanın en büyük nüfusu birçok bakımdan dev bir Asya ülkesi olan Çin’de bulunuyor. Örneğin, dünyanın en büyük hidroelektrik santrali olan Three Gorges Elektrik Santrali Çin’dedir. Ek olarak, Çin gezegendeki en fazla milyardere sahiptir. ABD sonrasında dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumunda olan, aynı zamanda en fazla ürün ithal ve ihraç eden ülkedir. Sivil özgürlüklerin kısıtlanması gibi bir dizi toplumsal sorunları var.
2. Hindistan (1.380.004.000)

Dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında ikinci sırada Hindistan bulunuyor. Birçoğu için Hindistan, bu yüzyılın sonlarında nüfus büyüklüğü açısından Çin’i geçecek. Ekonomik açıdan önemli ölçüde büyüyen, gelişmekte olan bir Asya ülkesidir. Nüfusu çoğunlukla Hinduizm’i uygular. Bu dinin kutsal ritüelleri, Ganj Nehri kıyısındaki dini olaylar gibi Hint nüfusunun sosyal özelliklerini belirler.
Ekonomide hizmet sektörü ve tarımsal üretim öne çıkıyor. Ekonomik ilerlemelere rağmen, yüksek gelir yoğunluğu ve nüfusun büyüklüğü göz önüne alındığında, en fazla sefilliğin yaşandığı ülkedir.
3. Amerika Birleşik Devletleri (331.003.000)

Dünyanın en büyük ekonomisi, diğerlerinin yanı sıra NAFTA, APEC, G-20 gibi çeşitli alanlarda ve ekonomik gruplarda bulunan Kuzey Amerika’dadır. Teknoloji açısından oldukça gelişmiş bir endüstriye, yüksek verimliliğe sahip kapitalist bir ekonomidir. Petrol ithalatı ve elektrik üretimi, mısır ve soya fasulyesi gibi birçok alanda ilk sırayı almaktadır. Ülkedeki fırsatların sayısı nedeniyle çok sayıda yasal ve yasadışı göçmeni kendine çekiyor.
4. Endonezya (273.524.000)

Dünyanın en kalabalık ülkeleri listesi Endonezya ile devam ediyor. Güneydoğu Asya’da bulunan Endonezya takımadaları, bölgede tayfunlar ve tsunamiler gibi iklimsel ve jeolojik olumsuzluklardan muzdariptir. Ekonomide turizm ve özel şirketlerin faaliyetleri öne çıkıyor. Din ve ifade özgürlüğü ile ilgili muhafazakâr politikalara ek olarak, günde 1 dolardan daha az bir gelirle yoksulluk sınırının altında yaşayan insanların büyük bir yüzdesine sahip.
5. Pakistan (220.892.000)

Ağustos 1947’de Hindistan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra ortaya çıkan Pakistan, Bangladeş gibi Müslüman bir ülkedir. 19. ve 20. yüzyıllarda bir İngiliz kolonisi olduğu için resmi dili İngilizce’dir. Gelişmekte olan büyük bir pazar ile bu ülkenin ekonomik temeli, GSYİH’nın yaklaşık %70’ini oluşturan tarımsal üretim ve hizmet sektörüdür.
6. Brezilya (212.559.000)

Latin Amerika’nın en büyük ekonomik gücü olan Brezilya, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alıyor. Büyük su rezervlerine sahiptir (dünyanın en büyüğü) ve Amazon yağmur ormanlarının çoğuna ev sahipliği yapmaktadır. Brics ve Mercosur üyesi, emtia alanında önemli bir rol oynuyor, demir ve soya gibi mineral ve bitkisel kaynaklarda öne çıkıyor. Dünyanın en kalabalık ülkeleri sıralamasında altıncıdır.
Ayrıca, Paraná’da dünyanın en büyük ikinci hidroelektrik santrali olan Itaipu Enerji Santrali Brezilya’da bulunmaktadır. Ekonomik gelir orta-yüksek olarak sınıflandırılıyor, ancak ülkede yüksek bir gelir yoğunluğu ve artan işsizlik var.
7. Nijerya (206.140.000)

Afrika kıtasının büyük ekonomik vurgusu Nijerya, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üyesi olan önemli bir petrol üreticisidir. Ancak ülke, bazı saldırılardan zarar görüyor. Bu nedenle, büyük petrol üretiminde bile, ekonomik gelirin orta-düşük olarak kabul edilmesi, toplumsal eşitsizlik ve kamu politikalarında düşük gelişmişlik düzeyine neden olmaktadır.
8. Bangladeş (164.689.000)

Asya’da yer alan ve Hindistan ile sınır komşusu olan Bangladeş, komşu ülkenin 1947’de bağımsızlığını kazanmasının ardından yaşanan iç karışıklıklardan doğan yeni bir ülkedir. Resmi din İslam’dır ve nüfusunun %86’sı Müslümandır. Gelişmekte olan bir ekonomiye ve tekstil alanında büyük rekabet gücüne sahip olan az gelişmiş bir ülke olarak kabul edilir. İki resmi dili vardır: Nüfusun %98’inin konuştuğu Bengalce ve çoğunlukla üst orta sınıf tarafından kullanılan İngilizce.
9. Rusya (145.934.000)

Dünyanın en kalabalık ülkeleri listesinde ikincidir. Yüzölçümü açısından dünyanın en büyük ülkesi konumundadır, iki kıtada bulunmaktadır: Asya ve Avrupa. En büyük ülke olmasına rağmen, iklim koşulları nüfus gelişimine elverişli olmadığı için en kalabalık ülke değildir. Ülkenin çoğu kutupsal ve soğuk bir iklime sahiptir ve yılın büyük bölümünde ortalama sıcaklık negatiftir.
10. Meksika (128.933.000)

En büyük Latin ekonomilerinden biri olarak kabul edilen Meksika, Kuzey Amerika’da yer alan, Atlantik ve Pasifik olmak üzere iki okyanusa kıyısı olan bir ülkedir. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’yı içeren ve üç ülke arasında ticaret yapan ekonomik bir blok olan NAFTA’nın bir üyesidir.
Buna ek olarak, GSYİH ile ilgili olarak 15. sırayı işgal etmenin yanı sıra, orta ila yüksek gelirli, son sanayileşmeye sahip OECD’nin bir üyesidir. Diğer faktörlerin yanı sıra eski Aztek uygarlığının kalıntıları nedeniyle de turizm potansiyeli yüksek bir ülkedir.
Dünyanın En Büyük Nüfusları Hakkında Merak Edilen Diğer Detaylar
Büyülü topraklar, mistik şehirler ve milyonlarca insan. Dünyanın en kalabalık ülkeleri, sadece nüfuslarıyla değil, aynı zamanda kültürleri, gelenekleri ve tarihleriyle de dikkat çekiyor. Bu ülkeler, global arenada hem siyasi hem de ekonomik anlamda büyük bir rol oynuyor. Hangi ülkelerin dünyanın en kalabalık olduğunu hiç merak ettiniz mi? Dünyanın en kalabalık ülkeleri hakkında bilinmesi gereken diğer önemli bilgiler:
- Çin ve Hindistan birlikte 2,7 milyardan fazla insana ev sahipliği yapıyor. Yani bu iki ülke tek başına dünya nüfusunun %37’sine ev sahipliği yapmaktadır. Başka bir deyişle, dünyanın en kalabalık 20 ülkesindeki toplam insan sayısıyla aynı.
- BM tahminlerine göre şu anda dünya nüfusunun yaklaşık yarısı (%55) şehir merkezlerinde yaşıyor ve 2050 yılına kadar bu oranın dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisine (%68) çıkması bekleniyor.
- Rapora göre, 37 milyon nüfusuyla Tokyo (Japonya) şu anda dünyanın en kalabalık şehirleri arasında birinci sırada yer alıyor, ancak şu anda 29 milyonla Yeni Delhi’nin 2028 civarında onu geçmesi gerekiyor.
- Dünyanın en büyük nüfusuna sahip ülkeler mutlaka en yüksek nüfus yoğunluklarına sahip değildir. Örneğin, şu anda dünyadaki en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip ülke, kilometrekare başına 22.110 kişi ile Makao’dur. Ancak genel nüfus 650.000 olup, yukarıda bahsedilen ülkelerin çok altında bir rakamdır.