Karaağaç Tren İstasyonu - 01
Karaağaç Tren İstasyonu - 01

Havaların serinlemesiyle birlikte artık bizler de deniz, kum, güneş ile ilgili yazılarımıza biraz ara verip ülkemizde farklı şehirlerde bulunan ve Osmanlı Dönemi’ne kadar dayanan tarihi yapılarla ilgili yazılara ağırlık vermek istedik. Bir gününüzü ayırarak keşfedebileceğiniz pek çok muhteşem eserler var ülkemizde. Bundan önceki yazımızda sizlere Edirne’de bulunan Mimar Sinan’ın ‘Ustalık Eserim’ dediği Selimiye Camii ile ilgili bilgiler vermiştik.

Eğer yolunuz Edirne’ye düşecek olursa, Selimiye Camii yazısı ile birlikte bu yazımıza da göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Bugünkü yazımızda sizlere yine Edirne’de bulunan ve yapımı Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine denk gelen Karaağaç Tren İstasyonu hakkında bilgilier vermek istiyoruz.

Karaağaç Hakkında Kısa Notlar

Karaağaç Tren İstasyonu - 03
Karaağaç Tren İstasyonu – 03

Edirne’nin merkez mahallelerinden biri olan Karaağaç, Yunan sınırına 4 km mesafede yer almaktadır. 16. Yüzyıl öncesine ait kaynaklarda bulunmayan Karaağaç, konum itibariyle de Edirne’den daha yüksek olması, yaz mevsiminin serin geçmesini sağlamaktadır. Karaağaç’ın geçmiş dönemde Rum köyü olduğu ve insanların bu bölgelere yazlık evler inşa ederek mesire ve eğlence alanı olarak kullandığı belirtilmektedir.

19. yüzyıl itibariyle İstanbul’un Avrupa’ya açılan kapısı olan Edirne Garı, buraya yapılmış ve Karaağaç Köyü hızla gelişmeye ve büyümeye başlamıştır. Hızla artan nüfusla birlikte kısa süre içinde kaza konumuna geçen Karaağaç’a ‘Küçük Paris’ denmeye başlanmıştır. Balkan ve I. Dünya Savaşı esnasında zaman zaman el değiştiren köy, Fransız askerlerince kurulan ‘Müttefikler Arası Trakya Hükümeti’ ne de 7 ay boyunca merkezlik görevi üstlenir. Lozan Antlaşması ile birlikte savaş tazminarı olarak ülkemiz topraklarına dahil edilmiştir.

 

Karaağaç Tren İstasyonu

Karaağaç Tren İstasyonu - 05
Karaağaç Tren İstasyonu – 05

Edirne’nin Karaağaç kasabasında bulunan bu istasyon, II. Abdülhamit zamanında yaptırılmıştır. Edirne Tren Garı olarak inşa edilen bina, günümüzde ise Trakya Üniversitesi Rektörlük Binası olarak hizmet vermektedir.

İstanbul’da bulunan Sirkeci Garı’nın örnek alınarak inşa edildiği binanın mimarı ise Kemalettin Bey’dir. Neoklasik türde inşa edilen bina üç katlı olup, dikdörtgen planlı ve 80 metre uzunluğa sahiptir. Karaağaç Tren İstasyonu, İstanbul’un Avrupa’ya açılan tren yolundaki en önemli istasyonlardan biriydi.

Yapımı 1914 senesinde bitirilmesine rağmen o sene başlayan I. Dünya Savaşı’ndan ötürü, demiryolu güzergahı değişmiş ve bundan dolayı hizmete girememiştir. Savaşın sonunda ise istasyon, Osmanlı Devleti topraklarının dışında kaldı. 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması’na göre Karaağaç ve Bosnaköy savaş tazminatı olarak ülkemiz topraklarına dahil edilmiştir. Gerekçe olarak da Yunanlılar’ın Batı Anadolu’da yapmış oldukları tahribat gösterilmişti.

14 Eylül 1923 tarihi itibariyle yeniden ülkemiz topraklarına dahil edilen Karaağaç Tren İstasyonu, 1930 yılı itibariyle işletmeye açıldı. Ancak Rumeli demiryollarının çoğunluğu Türkiye sınırları dışında kalmıştı ve trenler İstanbul’dan Edirne’ye gitmek için mecburen Yunanistan’a giriş yapmak zorunda kalıyorlardı. Bu durumu göz önüne alan yetkililer, derhal yeni bir demiryolu hattı inşasına başladı. 1971 yılının Ağustos ayında Pehlivanköy – Edirne arası yeni demiryolu hattının hizmete sunulması ve şehir içinde de yeni gar binasının hizmet vermeye başlamasından sonra, Karaağaç Tren İstasyonu önünde bulunan raylar sökülmüştür.

Yunan sınırına yalnızca 4 km’lik uzaklıkta olan bina, 1974 senesinde Kıbrıs olayları esnasında ileri karakol görevini de üstlenmiştir. 1977 yılına gelindiğinde yeni kurulan ve günümüzdeki Trakya Üniversitesi’nin temellerini oluşturan Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’ne devredildi.

Trakya Üniversitesi önderliğinde orijinaline benzer şekilde restore edilen Karaağaç Tren İstasyonu, 1998 yılından günümüze kadar Rektörlük Binası olarak hizmet sunmaya devam etmektedir. Aynı yıl içinde bahçesine Lozan Anıtı yapılan (Lozan Antlaşması’nı temsil eder) binanın ek istasyon binalarından biri ise Lozan Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

 

Edirne Karaağaç Tren İstasyonu Nerede, Nasıl Gidilir?

Adres: Karaağaç Karaağaç Cd. 22100 – Merkez / Edirne

Nasıl Gidilir?: Bundan önceki Selimiye Camii yazımızda da Edirne’ye nasıl gideceğinizi yazmıştık. Tekrardan hatırlayacak olursak;

İstanbul üzerinden Edirne’ye gitmek için dilerseniz D – 100 Karayoluyla dilerseniz TEM Otoyuluyla ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul – Edirne arası 238 km olup ortalama 2 buçuk saat sürmektedir. Eğer otobüsle gitmeyi düşünürseniz Esenler Otogarı’ndan çeşitli firmaların düzenli olarak seferleri bulunmaktadır.

Ege tarafından gelmek isteyenler ise D – 550 Karayolunu kullanarak Çanakkale üzerinden ulaşım sağlayabilirler.

Edirne’ye geldiğinizde Meriç köprüsünü geçikten sonra Yunanistan sınırına doğru ilerleyin burada tren istasyonuna kime sorsanız gösterir.

 

Bizim Gözümüzden Edirne Karaağaç Tren İstasyonu

 

Karaağaç Tren İstasyonu Resimleri

 

Karaağaç Tren İstasyonu Krokisi