
Balmumu Heykeller Müzesi Eskişehir de Dünyanın pek çok ülkesinde bulunan Madam Tussaud Müzesi’nin Türkiye ‘deki ilk ve tek örneği olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’ açıldı. Müzede heykelleri bulunan bir çok yerli ve yabancı sanatçı/bilim adamı mevcut.
Oldukça canlı ve gerçeğe yakın bir izlenim uyandıran balmumundan yapılma heykeller; müzede balmumu heykeli bulunan tarihi ve popüler kişileri görmeye gelen ziyaretçilere oldukça etkileyici bir deneyim yaşatmaktadır. Eserlerin bir çoğu yerli sanatçı ve bilim adamlarına ait.
Kısa bilgi: Hazır Eskişehir‘e kadar gelmişken. Eskişehir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize bir göz atarak yeni yerler keşfedebilirsiniz.
Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi
Müze içerisinde tarihi karakterler ile yerli ve yabancı; 160 ünlü ismin heykeli yer alıyor. Tanınmış simaların yanında Eskişehir kültürüne ait bir çok kişinin balmumu heykellerini de görmek mümkün. Ayrıca zaman içinde Eskişehir’e gelecek ünlülerinde ölçüleri alınarak balmumu heykellerinin yapılması planlanıyor.

Atatürk’ün çeşitli dönemlerinin yanı sıra, Atatürk’ün ailesini de yansıtan heykellerin bulunduğu müzede; yerli ve yabancı devlet adamlarının, sanatçıların, medya mensuplarının ve sporcuların canlı hissi veren heykelleri değişik dekorlar önünde sergileniyor.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’nde Eskişehir’in ve Türkiye’nin tarihinden kesitlere de yer veriliyor. Ziyaretçiler balmumu heykelleriyle resimde çektirebiliyor.
Yurtdışındaki balmumu heykel müzelerine gittiğinizde heykeller canlı gibi gelir size. Bunun nedeni yapılan heykelin sadece baş kısmından ibaret olmamasıdır.
Eskişehir’in Odunpazarı semtindeki Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nin yanında yer alan Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi; farklı çalışmaların yer aldığı 5 bölümden oluşmaktadır.
Salon A birinci bölümde;

Atatürk ve silah arkadaşları, Atatürk’ün ailesi, Osmanlı padişahları, cumhurbaşkanları gibi karakterler ve Osmanlı, Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet gibi simgelere ait figürler yer almaktadır.
Salon B’de;

Orhan Gencebay, Kemal Sunal, İbrahim Tatlıses, Barış Manço, Adile Naşit gibi daha birçok sanat, basın-yayın, spor dünyasından ünlünün ve dünya liderleriyle bilim adamlarının yer aldığı balmumu heykeller mevcuttur.
Salon C’de ise;

Nasreddin Hoca, Alparslan, Seyit Battal Gazi, Yunus Emre gibi tarihi karakterlerin balmumu heykellerini görebiliyorsunuz. Fotoğraf çekmenin yasak olduğu, sadece müzedeki görevli fotoğrafçıların fotoğrafınızı çekebildiği Salon D’de; Turgut Özal, Adnan Menderes, Alparslan Türkeş gibi eski siyaset adamlarının yanı sıra günümüzün birçok ünlü politikacısı da yer almaktadır.
Müzesinin son bölümünü oluşturan Salon E ise;

Eğitim, Anılar ve Ödüller bölümü olarak adlandırılmaktadır
Sonuç olarak dünyanın birçok yerinde keyifle gezdiğimiz Madam Tussaud Müzesi’nin bir benzerini görebilmek heyecan verici, üstelik müzede yer alan balmumu heykellerinin büyük bir çoğunluğu bizim kültürümüzden olması müzeyi çok daha eğlenceli gezmenizi sağlıyor. Eskişehir kültürüne ait bir çok simge var, Eskişehirliler müzeyi ayrı bir zevkle gezecektir.
Balmumu Heykeller Hakkında
Balmumu, canlı görünümlü heykeller yapmaya son derece uygun bir malzemedir. Balmumundan yapılmış heykellerden oluşan ilk müze, Londra’da 1835 yılında açılan Madame Tussauds Müzesi’dir. Madame Tussauds Müzesi, ziyaretçilerin tarihi ve popüler kişilerle temas kurması konusunda balmumu heykellerin ne kadar başarılı olduklarını göstermesinin ardından, hızla yaygınlaştı. Dünyanın pek çok yerinde balmumu heykellerden oluşan müzeler açıldı.
Türkiye’de türünün ilk örneği olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, 2013 yılında, bizzat Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in yıllar boyunca yaptığı heykellerle açıldı.
Yılmaz Büyükerşen, müzede sergilenen balmumu heykellerden önce, Anıtkabir’de, Samsun’da, İnebolu’da, İzmir’de, Harp Akademilerinde ve Deniz Harp Okulu’nda sergilenen balmumu Atatürk heykellerini de yapmıştır.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti: 2023
Ziyaret saatleri: Pazartesi hariç. Her gün 10:00 – 17:00 saatleri arasında hizmete açıktır.
Giriş ücreti: Normal giriş ücreti: 30 TL. Öğrenci ise: 20 TL. Çocuklar için: 12 TL. olarak ücretlendirilmiştir.
Balmumu Heykeller Müzesi Ulaşım
Adres: Şarkiye Mah. Türkmen Hoca Sok. Odunpazarı /Eskişehir
Nasıl Gidilir?: Şehrin merkezi noktasında yer alan müzeye ulaşım birçok alandan yürüyerek de sağlanabilmekte olup müzeye 12 numaralı Fevzi Çakmak Mah-Odunpazarı belediye otobüsü gibi birçok belediye otobüsü ile ulaşmak mümkündür.
Odunpazarı evlerinin aşağısında bulunan Abacı Konak Otel ve Çağdaş Cam Sanatları müzesinin hemen altında.