Kleopatra Kapısı – Tarsus / Mersin

Tarsus için önemli yapılardan birisi olan Kleopatra Kapısının tarihi, özellikleri, nerede? ve nasıl gidilir? sizler için bu yazımızda kaleme aldık.

Tarsus oldukça ilginç ve medeniyetler karması ürünü bir bölgedir. Zamanında ev sahipliği yaptığı medeniyetler ve uzun yıllar öncesine dayanan daha derin tarih incelemeleri Tarsus için gizemli bir bölge ifadesinin kullanılmasının hiç de yanlış olmayacağını göstermektedir.

Kleopatra Kapısı Tarsus için yine bu değerde bir yapıdır. Dönemin şehir inşacılığı şehre giriş farklı kapıların yapılması üzerine bina edildiğinden denizden girişe de bir kapı yapılmış ve adı Kleopatra kapısı kalmıştır.

Kısa bilgi: Hazır Mersin‘e kadar gelmişken buradaki kısıtlı zamanınızı eşsiz kılacak; Mersin gezilecek yerler listemizi de mutlaka bir göz atın derim. :)

Tarsus Kleopatra Kapısı Tarihçesi

Tarsus oldukça geniş bir medeniyet kültürüne sahip eski bir yerleşim alanıdır. Günümüzde Mersin ili sınırlarında bir ilçe olarak varlığını sürdürmeye devam eden Tarsus, Roma medeniyeti döneminde Kleopatra ile sevgilisi General Antonius’un buluşmalarına ev sahipliği yapmıştır. O dönemde büyük bir karşılama töreni ile sevgilisne kavuşan Kleopatra’nın şehre bu kapıdan girdiği söylenir. Kapı daha sonraları bu nedenle Kleopatra Kapısı olarak anılmıştır. Kleopatra Kapısı Tarsus için oldukça önemli kültürel miraslardan biridir. Kapının orijinal halinde oldukça dayanıklı Tarsus surlarının bir parçası olduğu düşünülmektedir. Bizans dönemi yapısı olan kapının yaklaşık yüksekliği ve derinliği 6 m civarındadır. Surlar dönemin paşalarından Mısırlı İbrahim Paşa tarafından yıktırılmış ve günümüze bu kapı ulaşabilmiştir. 1800’lü yılların başına dek surların dayanıklı yapısı aktif olarak varlığını sürdürmüş ve 1835 de Paşa’nın yıkım emri ile ve yakın dönem restorasyonlarıyla bugünkü halini alan kapı, Evliya Çelebi tarafından İskele Kapısı olarak nitelenmiş olsa da, Kleopatra’nın izi ve varlığı baskın gelmiştir. Günümüzde Tarsus için görülesi birçok yapıdan biri olarak dönemin izlerini yansıtmaktadır. Bir devrin gücü ve iktidarı ve ihtişamı bu kapıdan geçmiş ve bu kapı etrafında coşkuyla karşılanmış ve adını bu kapıya vermiştir. Kleopatra Mısır medeniyetinin ünlü kraliçesi! Hakkında yazılan tarih ve anlatılan öyküler, onu bu dünyada en çok konuşulan güç sahibi kadınlarından yapmıştır.

İsmi Unutulmayan Kleopatra

Tarihte kendinden önceki Kleopatra isimli kraliçeler unutulsa da, tarihin hatırladığı son ve en güçlü kadınlardan olan 7. Kleopatra Mısır doğumludur. Aslen Yunan kökenlidir. Tam dokuz dili konuşabilen oldukça zeki ve güçlü bir kadındır. Mısır içinde yaşayan Yunanlılar kendi içlerinde evlendiklerinden ve kendilerini korumak gibi bir dürtü ile hareket ettiklerinden dolayı Kleopatra’nın taht geçmişi bu minval üzere şekillendi. Sezar ile güç kazanan ve Roma’nın ayrılması ile Antonius’un kendine aşık olması ile Roma kenti Tarsus’a gelen Kleopatra’nın taht mücadeleleri burada da sürdü. Hem Sezar’dan hem de Antonius’dan çocukları olan kraliçe yapılan savaşlar sonucu Aktium yenilgisi üzerine İskenderiye sarayına kaçtığı anlatılır. Burada zehir içerek intihar eden Kleopatra her dönem gücün ve mücadelenin sembolü olarak anılmıştır. Antonius ile Tarsus buluşmasına şahitlik eden Deniz Kapısı artık onun adıyla anılmaktadır. Kapının ziyaretçileri bu gizemli medeniyetlerin birlikteliğine doğru bir yolculuğa adım atmaktadırlar. Kleopatra’ya aşık olan Antonius o kadar aşık olmuştur ki, Klepatra’nın ona sunduğu şarabı içecekken kraliçenin engellemesiyle kurtulmuştur. Zira, Kleopatra şarabı zehirli çiçek bulunan tacından çıkardığı bu çiçek ile ikram etmiş ve Antonius’u denemiştir. Büyük aşkı Kleopatra ile birlikte giriştiği iktidar mücadelesinde yenik düşen Antonius, kraliçe ile aynı sonu paylaşmıştır.

Kleopatra Kapısı Fotoğrafları

Kleopatra Kapısı Nerede? ve Nasıl Gidilir?

Adres: Tarsus Adana 47. Km., – Tarsus / Mersin (İçel)

Nasıl Gidilir: Kleopatra Kapısı Tarsus Mersin ili sınırlarındadır. Adana Şakirpaşa Havaalanı en kolay ulaşım yoludur. Buradan kalkan otobüsler ile kolaylıkla ulaşılabilir. Bunun dışında Mersin ve nihayetinde Tarsus’a ulaşım sağlandıktan sonra kapıya bölgedeki araçlar ile ulaşmak mümkündür. Restorasyonlar sonucu orjinalliğini yitirse de, dönemin en büyük aşkına tanıklık etmiş gezilesi yapıdır.